17 Септември 2021петък06:33 ч.

THE UK - в или извън ЕС?

Няколко причини британците да излязат или останат в Евросъюза

/ брой: 108

   След проведените през изминалата седмица местни избори във Великобритания изглежда, че все пак Обединеното кралство ще остане в ЕС. Поне така обещава победата на опозиционната Лейбъристка партия, която е твърд привърженик на страната да остане част от Евросъюза. Дори новият кмет на Лондон, лейбъристът и мюсюлманин от пакистански произход Садик Хан, победи кандидата за наследник на евроскептика Борис Джонсън, консерватора-милионер Зак Голдсмит. Така за първи път от осем години Лондон ще бъде управляван от лейбърист и за първи път от мюсюлманин с небритански произход.
    Заради противоположните си становища по отношение на референдума "за" или "против" Великобритания в ЕС дори премиерът Дейвид Камерън охлади до точката на замръзване отношенията си със своя заместник в Консервативната партия и доскорошен лондонски кмет Борис Джонсън, който е водач на евроскептичното крило в редиците на "торитата".
    Във всеки случай с наближаването на времето за провеждането на референдума - 23 юни т.г. - политическатаа ситуация се нажежава и доводите стават все по-аргументирани, а противниците буквално се ожесточават в борбата за доказването на правотата на тезите си.
    На първо място е доводът за силната икономика, поддържан от управляващите. Тяхното становище по въпроса е, че членството в ЕС ще направи икономиката на Великобритания по-силна, ще създаде растеж на БВП, нови работни места и по-ниски потребителски цени. Напускането на съюза ще удари сериозно по семейните финанси и се тиражира цифрата на спад от 4300 лири годишно за всято английско домакинство.
    Техните противници обясняват: "Нашите пари - нашите приоритети. Ние изпращаме всяка седмица в бездънния бюджет на ЕС по 350 милиона лири, и тези суми ще нарастват и през 2020 г. ще достигнат до 400 милиона седмично. Искаме да си върнем контрола върху тези финансови потоци и да ги харчим в съответствие със собствените си приоритети..."
    Следват противоречията, свързани с пазара на труда. Привържениците на оставането на Великобритания в ЕС изтъкват довода, потвърден от независими експерти, че повече от 3 000 000 работни места в страната пряко зависят от търговията с ЕС. Опонентите им контрират, че ако страната напусне съюза, това ще подобри имиграционната система във връзка с нуждите на британския трудов пазар, а наред с това няма да е необходимо да се спазват европейските директиви в областта на труда и трудовото законодателство.
    Евроскептиците считат, че без ЕС Великобритания ще може свободно да търгува с целия свят, без ограниченията, налагани от Брюксел - с Индия, Китай, Австралия. По този начин Лондон ще си върне контрола върху собствената си търговска политика и страната ще има по-добър достъп до бързо развиващи се пазари и утвърдени търговски партньори навсякъде по света. Контрират им с довода, че като част от Европейския съюз понастоящем цените в супермаркетите са по-ниски, цените на горивата и енергоносителите - също. Напускането на ЕС ще доведе и до покачването на лихвите по кредитите. Също така ежедневният търговски оборот на страната като част от ЕС е 627 милиона лири, а ако напусне общността, тази сума заплашва да спадне с около 40%.
    По отношение на сигурността мненията също се различават. Привържениците на оставането обясняват, че заплахите за сигурността са глобални и като част от системата за сигурност в Обединена Европа кралството по-лесно ще успее да се справи със заплахите като част от общата европейска система за сигурност. Не така обаче виждат нещата от лагера на противниците им. Свободното движение в ЕС означава, че не може съвсем точно да бъде определено кой влиза във Великобритания, което означава на практика безпрепятственото инфилтриране на опасни за сигурността на страната лица.
    Евроскептиците са категорично против селскостопанската политика на Брюксел и изтъкват статистическите данни, че от всеки 2 лири, отделени за общата селскостопанска политика, едва 1 се връща обратно при английските фермери. От опонентите им контрират, че благодарение на членството на пазара влизат качествени земеделски произведения и храни от страните членки, които са и евтини, и отговарят на всички най-високи международни ветеринарно-санитарни стандарти, като също така огромна част от тези стоки практически не могат да се произвеждат в самата Великобритания.
    Членството в ЕС въвежда своеобразна уравниловка в жизнения стандарт на гражданите по модел, наложен от Брюксел, обясняват от лагера на евроскептиците. Напротив, казват техните противници - благодарение на членството имаме доста по-ниски цени на роуминга, на полетите, на почивките в чужбина, на образованието на младежите от Острова в страните членки.
    Но безспорно най-важният довод в полза на оставането в ЕС е фактът, че излизането на Великобритания ще струва на страната повече от 36 милиарда лири - сума, която ще отвори огромна дупка в публичните финанси, за покриването на която ще са необходими много години...
    Победата на лейбъристите на местните избори до голяма степен е сериозен сигнал, че на референдума на 23 юни в Обединеното кралство ще гласуват "за" оставането на страната в ЕС. Още повече, че с провеждането на кампанията за оставането е ангажирано и настоящето правителство и премиерът Дейвид Камерън. Но от друга страна, Брюксел тепърва ще си даде сметка за цената на оставането на Лондон в Европейския съюз. От "Даунинг стрийт" 10 няма да пропуснат брилянтната възможност да се спазарят за много изгодни отстъпки в замяна за членството. Със сигурност!


Новият кмет на Лондон, лейбъристът и мюсюлманин от пакистански произход Садик Хан, победи кандидата-евроскептик, консерватора-милионер Зак Голдсмит, и показа, че вижда бъдещето на Великобритания в състава на ЕС

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ