13 Април 2021вторник20:24 ч.

Тихомълком редят Комисията по досиетата

Предизборен популистки ход и ново пробутване на „калинки” видя Филип Попов

/ брой: 244

автор:Ростислава Иванова

visibility 1558

Седмица преди Коледа, тихомълком, без обществен дебат и политически консенсус, ГЕРБ се разбързаха да променят и т.нар. Комисия по досиетата. Деветима депутати от ГЕРБ и един от НФСБ са внесли в деловодството на НС законови поправки за намаляване от 9 на 5 души състава на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА. Новите комисари трябва да бъдат избрани в едномесечен срок след влизането в сила на закона, което значи в мандата на този парламент. 

Присъщо на ГЕРБ е да променят всичко в последния момент, без обществено обсъждане, без съществени доводи и политически консенсус, заяви за ДУМА депутатът от БСП Филип Попов. Той припомни за опита на управляващите да променят Конституцията и поправките им в НПК за надзорник на главния прокурор. "Поредното доказателство за политиката на недиалогичност на ГЕРБ е внесеното в НС преди Коледа предложение за промяна на модела и структурата на Комисията по досиетата. Това не е обсъдено с нито една парламентарна група. Вероятно целят в този изчерпан от съдържание парламент да продължат в последния момент работата на Комисията по досиетата, макар и в намален състав. Становището на БСП е, че тази комисия е ненужна, защото доста време е минало от т.нар. комунистически режим. Но приоритет на ГЕРБ винаги е миналото, за да оправдават с него несполуките си. Намаляването на членския състав на комисията е предизборен популистки ход - да угодят на хората, според които комисията само пилее държавни средства. От друга страна тя ще си функционира тихомълком. Освен това ГЕРБ ще си сложат и там послушни "калинки", както в цялата администрация - от чистачката до министъра", коментира социалистът.

В сегашния си състав комисията работи от 2012 г. Мандатът й изтече в края на 2017 г., но ГЕРБ замразиха процедурата с обещанието за обществена дискусия, каквато и досега няма. Управляващите се опитаха да сменят председателя й Ефтим Костадинов с тогавашния депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, но се отказаха заради острата обществена реакция.

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ