08 Декември 2021сряда02:41 ч.

Актуално

Титанична битка за пенсиите

В парламента влизат три проекта за увеличаване на парите за старини

/ брой: 146

автор:Ева Костова

visibility 2209

Едни от първите законопроекти, внесени още в първия работен ден на новия 46-и парламент, са за промени в Кодекса за социално осигуряване - на "БСП за България" и на "Изправи се БГ! Ние идваме!". Има и трети - на служебния кабинет.

Проектът на БСП е за преизчисляване от 1 септември на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. В мотивите на внесения от лидера на БСП и депутатите от парламентарната група проект се подчертава, че над 1,3 милиона пенсионери (60 на сто от всички) са с пенсии под границата на бедността. В същото време не се предвижда съществена промяна в размера на пенсиите, освен ежегодно осъвременяване от 1 юли. Положението е нетърпимо и се изискват бързи и неотложни мерки, и първото, което трябва да се направи, е преизчисляване на старите пенсии, пише в мотивите на вносителите. Заради ръста на средния осигурителен доход за последните 10 години различията между стари и нови пенсии, при еднакъв осигурителен принос на осигурените лица, станаха значителни. От БСП предупредиха, че всяко отлагане на решението за в бъдеще ще изисква все по-големи финансови ресурси.

Според втория проект - този на "Изправи се БГ! Ние идваме!", пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2019 г., се преизчисляват от 1 септември 2021 г., като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лв. По-късно от думи на Мая Манолова стана ясно, че задължително условие, за да получи "Има такъв народ" подкрепата на формацията, е минималната пенсия да стане 369 лева от 1 октомври. Манолова направи уточнение, че механизмът не е договорен - с преизчисление по актуален осигурителен доход, но може и с вдигане тежестта на година стаж, както предлага служебното правителство. Последното преизчисляване на пенсиите бе направено от БСП през 2008 г. със средния осигурителен доход за 2007 г. Оттук насетне се очаква отговорът на 46-ия парламент - как да се случи актуализацията на пенсиите и от кога - още тази година или от 1 януари догодина.

Проектът на служебния вицепремиер и социален министър Гълъб Донев за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване от 1 октомври 2021 г. не само сложи пръст в раната, но и успя да обедини принципните позиции на синдикатите и работодателите. Да, факт е, че пенсиите в България са обидно ниски и че е крайно време да се предприемат мерки, за да се подобри положението на двата милиона пенсионери. Големият въпрос не е дали, а как да стане това? Смело може да се прогнозира, че на пенсионния тепих скоро предстои да се разгори титанична битка.

Какви са нерадостните факти?

България е една от държавите в ЕС с най-висок дял на хората на 65 и повече години, живеещи 

в риск от бедност

 

или социално изключване. Данните на НСИ и Евростат сочат, че през 2019 г. 47 на сто от населението на тази възраст е живяло в риск от бедност или социално изключване при средно 19,4 на сто за целия ЕС. В България делът на държавните разходи за пенсии от брутния вътрешен продукт е сравнително по-нисък и от средното за ЕС равнище, и от това в държави със сходна възрастова структура на населението. Данните от доклада на ЕС за застаряването на населението от 2021 г., отнасящи се за 2019 г., показват, че докато в България разходите за публични пенсии са 8,3 на сто от БВП, то средното за ЕС равнище е 11,6 процента.

В България са налице резерви както по количеството на ресурса, отделян чрез държавната пенсионна система за намаляване на бедността, защита на доходите и насърчаване на социалното включване на възрастното население, така и по отношение разпределението и насочването на ресурса. Що се отнася до добавките от 50 лева за всички пенсионери, които се раздават от август миналата година, служебното правителство е категорично, че изплащането на тези суми не е предвидено трайно в законодателството, има инцидентен характер, не предоставя необходимата сигурност за пенсионерите и предвидимост по отношение на техните доходи. 

Една от силните страни в лансирания от Гълъб Донев проект е, че с него се гарантира, че всички около 2 милиона и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от Държавното обществено осигуряване, като средното повишение е 64 лева. От 1 октомври минималната пенсия да стане 340 вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500 вместо досегашните 1440 лева, предвижда правителственият проект. Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019-а година тя е 1,2 на сто. Предвижда се увеличението й на 1,35 на сто.

Наред с това, според сметките на НОИ, 413 600 ще бъдат пенсионерите над 65 години, които след предлаганото от правителството преизчисление на пенсиите от 1 октомври ще останат под линията на бедност. За тази година тя е 369 лева, а за догодина се предвижда да стане 413 лева. Намерението на служебното правителство е те да получават 

добавка през социалното подпомагане

която да допълва средствата им, за да няма възрастен човек с доход под линията на бедност от 369 лева.

"Вариантът за актуализация на пенсиите през тежестта на всяка година стаж, която хората имат, е най-справедливият. Той ще даде на всички ръст на пенсиите средно с 12,5 процента", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че при всяка промяна в пенсиите става въпрос за милиарди. От КНСБ са категорично против предложенията за преизчисление на пенсиите с осъвременяване чрез по-актуален среден осигурителен доход, например за 2018-а. Един от аргументите е, че по този начин близо 900 000 души ще останат без увеличение. От синдиката продължават да настояват да се увеличи максималният осигурителен доход - от сегашните 3000 на 3600 лева, което по техни сметки ще донесе увеличение на приходите на ДОО с 21,7 милиона лева на месец, а на разходите - с 2,1 милиона лева месечно.

Одобрението си даде и президентът на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов. Той е категоричен: "Мeхaнизмът, кoйтo прeдлaгa прaвитeлcтвoтo, cвързaн c прeдлoжeниeтo зa aктуaлизирaнe нa пeнcиитe oт 1 oктoмври, e възмoжнo нaй-дoбрият. Тoй пocтaвя aкцeнтa върху гoдинитe изcлужeнo врeмe." 

От Българската стопанска камара излязоха със становище, че подкрепят избрания подход за увеличаване размера на пенсиите, доколкото се увеличава ролята на приноса на лицето към осигурителната система. Според работодателската организация обаче подобни предложения следва да се разглеждат в рамките на 

бюджетната процедура за 2022 г.

където да са ясни и параметрите на очаквания максимален осигурителен доход, размерът на осигурителните вноски и този на данъчните ставки. Така ще се осигури предвидимост за осигурените лица и няма да се оказва прекомерен натиск върху бюджета. От организацията смятат, че в тази връзка следва да се оцени възможността за увеличаване на максималния размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях - от 1440 на 1600 лева. БСК обаче е против вдигането на тавана на максималния осигурителен доход, каквито са синдикалните искания. 

Според Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, подходът с преизчисляването на пенсиите с осигурителния доход е по-правилен и по-справедлив: "Това волунтаристично вдигане на минималната пенсия доведе до много сериозни диспропорции в пенсионния модел и всичко това задълбочи именно тази неравнопоставеност между хората, които са се осигурявали на реален осигурителен доход, и тези, които се осигуряват на минимална работна заплата", коментира тя в телевизионно интервю. Шулева, която е бивш социален министър, обясни, че няма как да бъдат актуализирани пенсиите на всички пенсионери, тъй като тези, които са пенсионирани при сегашния осигурителен доход, не е логично да получат увеличение с новото преизчисление, техните пенсии са съответни на осигурителния доход, на който са се пенсионирали: "Много трудно ще се преживее този шок, ако 10 и повече години пенсиите не са правилно актуализирани и изведнъж се направи актуализация към 2019 г. например. Това ще бъде много голям шок за бюджета. Пенсиите трябва да бъдат актуализирани с осигурителния доход, но това увеличение да се разпредели в две или три години."

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ