18 Юни 2021петък13:58 ч.

На фокус

То бива измислици, ама чак пък толкова...

/ брой: 125

автор:Наталия Гергова

visibility 2268

Тези, които по време на "Лукановата" и "Виденовата" зима са били невръстни деца или дори все още не са били родени, но днес вече са част от т.нар. електорат, трябва да знаят някои основни неща. За да не се страхуват от апокалиптичните прогнози на "експертите" от Реформаторския блок и ГЕРБ. Изсилването за апокалипсис не е от невежество, то е напълно съзнателно - за да бъдат манипулирани българите.

Иде Луканова и Виденова зима - ужас!

Що е то "Луканова зима"? Няма стоки, има пари. Хората още преди развиделяване извиват опашки пред магазините, за да си купят мляко и хляб. Големите индустриални предприятия все още са държавна собственост, включително и тези, които произвеждат мляко и хляб.
Що е то "Виденова зима"? Има стоки, няма пари. Изяжда ги инфлацията, която за 1997 г. е 547,7% по данни на НСИ. Банките фалират и затриват спестяванията на хората, а кредитните милионери остават само милионери, понеже няма на кого да върнат кредитите си. Големите индустриални предприятия все още са държавни.
Е, може ли да се повтори "Лукановата" зима? Няма как. Има стоки, има пари, а предприятията са частни. А няма частник, който да се навие да не произвежда мляко или хляб например, за да се повтори "Лукановата" зима. Абсурд е. 
Може ли да се повтори "Виденовата" зима? Няма как. Има стоки, има пари, почти няма инфлация. Банките вече не са същите. Няма начин да фалират, за да повторят "Виденовата" зима. Абсурд е.

Държавата пред фалит - шубе, страхотия, кошмар!

Следващият абсурд, който повтарят реформаторите, е, че държавата била заплашена от "гръцкия сценарий", защото за една година това правителство било натрупало 10 млрд. лева нови краткосрочни задължения, като "не става дума за дълга на България"! И правят един конгломерат от бъдещи и настоящи задължения на държавата, задължения на държавни предприятия, общини (впрочем дългът на общините е част от държавния дълг) и каквото ви дойде още наум, а за капак е притурен и бюджетният дефицит, както и парите за "Южен поток". Всичко това водело държавата към фалит, една четвърт от доходите щели да изчезнат, спестяванията ще се стопят, изядени от инфлацията. То има вече месеци наред дефлация, която е много по-страшна за икономиката, те ни плашат с инфлация.
Но да се върнем на държавния дълг и бюджетния дефицит. Последните данни са към края на април. Тогава държавният дълг е 7,75 млрд. евро и е 18,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) - един от най-ниските в Европа. И тук ще направим едно сравнение. В края на 2008 г. държавният дълг е 4,842 млрд. евро (4% от БВП). В края на 2012 г. той набъбва до 6,991 млрд. евро (12,4% от БВП), което е ръст от 248%. Към юни 2013 г. дългът е 6,92 млрд. евро, а в края на годината - 6,8 млрд. евро. И още една подробност. В края на 2012 г. държавногарантираният дълг е в размер на 516 млн. евро. Към края на април т.г. той е 379,2 млн. евро. Това е истината.
Макар че размерът на държавния дълг на България е толкова нищожен, че изобщо не си струва да се говори за него, камо ли да се дават извънредни пресконференции, посветени на него.
Впрочем, понеже ни плашат с гръцки сценарии, трябва обезателно да споменем, че държавният дълг на Гърция е достигнал 317.3 млрд. евро през третото тримесечие на 2013 г., като е съставлявал 173,4 на сто от БВП. А по данни на Евростат общият правителствен дълг на 17-те страни членки на еврозоната е 92,7% от БВП към края на септември 2013 г., а общо за съюза е 86,8% от БВП. 


Държавен дълг

края    края    юни    април
2008 г.    2012 г.    2013 г.    2014 г.

4,842    6,991    6,92        7,75
млрд.евро    млрд.евро    млрд.евро    млрд.евро
(14,2% от БВП) (12,4% от БВП) (16,9% от БВП) (18,6% от БВП)

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 537

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 343

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ