29 Май 2020петък05:14 ч.

Болниците в Япония от 8739 през 2009 г. намаляват на 8372 през 2018 г., от които само около 650 са в района на Токио. Началото на Университетската болница в Токио (на снимката) е поставено през май 1858 г.

ГЛОБУС

Токио е град шампион по здравеопазване

В японската столица качествено се грижат както за богатия, така и за бедния

/ брой: 13

автор:Аида Паникян

visibility 962

Токио е най-добрият болничен град в света за 2019 г., следван от Бостън, Лондон и Париж. Такава класация може би е необичайна, защото досега са представяни най-добрите болници в света, но не и градове. Например "Нюзуик" представи класацията си за 10-те най-добри болници в света, начело на която е Майо клиник в Рочестър (САЩ).

Всъщност какво е необходимо, за да наречем здравеопазването качествено? Със сигурност експертите ще изредят куп научно обосновани критерии. Но какво търси пациентът и кога смята, че е получил адекватен отговор на изискванията си? Навярно всеки нуждаещ се от медицинска помощ и здравна грижа ще даде различен отговор. Може би мнозина биха поставили на първо място опита и уменията на лекаря и екипа му, професионализма и състрадателността на медицинските сестри, висококачествените грижи. За други е важно вниманието на медицинските служители, доброто им отношение, търпението да изслушват пациента за "болежките" му в миналото и в момента. За трети важен е достъпът до болницата, инфраструктурата й или съвременната медицинска техника и апаратура за диагностика и лечение. За четвърти - битовите условия, чистотата на банята и тоалетната в болничната стая и може би още хиляди, на пръв поглед дребни неща.

Първата дигитална "болница" "Медбел" (Medbelle) в Лондон е провела свое проучване за 100-те най-качествени градове в света по здравеопазване. Всеки трябва да има достъп до добро здравеопазване, убедени са от "Медбел". 

Съсредоточихме се върху цялостната болнична система, 

а не върху отделните лечебни заведения, поради което изследването анализира всички болници в рамките на даден град, обясняват от екипа, решил да създаде  нов тип класация. Според анализаторския екип един град може да се похвали с една или две болници от световна класа, но ако като цяло в него или региона не се предлага на гражданите лесен достъп до всички лечебни заведения, ако във всяко от тях всички граждани не могат да получат висококачествена грижа, тогава все още има място за подобрение, смятат от "Медбел". Целта на сравняването на най-добрите болнични градове е да бъде видяна по-голяма картина на медицинската помощ и да даде отговор на много важния въпрос: еднакво ли ще се погрижи градът за всичките си граждани и гости, а не само за богатите или привилегированите? "Искахме това проучване да покаже важността на здравната инфраструктура, като се вземат под внимание медицинското образование, дефицитът на хирурзи и медицински сестри, достъпът до медицински услуги. Без тези основни градивни единици градът не може да предложи медицински грижи на всички свои граждани", коментира Даниел Колб, съосновател и управляващ директор на "Медбел". Той дава пример със САЩ - това проучване показва, че страната има една от най-качествените болнични инфраструктури в света, много добри медицински услуги и здравна грижа, но по отношение на достъпа на всички граждани до медицинска помощ страната остава доста по-далеч от други развити страни. Хюстън е класически пример на тази пропаст - болниците в града са на световно ниво и имат резултат 94,92 от 100 точки, но в същото време градът се класира на едно от последните места по достъп с 48,83 от 100 точки. 

По всички показатели 100 точки събира японската столица. Бостън е с общо 99,64 точки, а разликата между Лондон (98,96) и Париж (98,72) е незначителна. Още по-малка е разликата между Берлин (95,86) и Сидни в Австралия (95,76).  

За да проведе проучването, екипът направил преглед на най-добрите болници и медицински училища в света. След това разделил факторите, които определят най-добрите болнични градове в три категории:

инфраструктура, качество на грижите, достъп до болница.

В рамките на тези категории са включени изследвания, вариращи от качеството на медицинското образование (дали в града има висши медицински училища и какво е качеството на обучение) и броя на болничните легла, до степента на преживяемост на болни от рак и инфраструктурата по отношение на медицинската работна сила (брой на медицинските сестри и друг здравен персонал). Включени са и елементи като разпространението на хирурзи, специалистите по психично здраве, болнични легла на глава от населението в града и региона, цената на лекарствата, удовлетвореността на пациентите, ефективността на лечението, гражданска достъпност и др. Преценена е и степента на нежелани ефекти, дължащи се на медицинско лечение, като нараняване. Колкото по-малко на брой и в по-малка степен са нежеланите реакции при лечението (или неблагоприятния изход от лечението, както напоследък се наричат медицинските грешки), толкова по-висока оценка получава дадена болница и болниците в оценявания град.  

Въз основа на всички данни е направена оценка на цялостната болнична инфраструктура на съответните градове, за да бъдат определени 100-те най-добри в света, които не само предлагат най-добра цялостна медицинска помощ, но и имат потенциала да се превърнат в еталон за останалия свят. В същото време авторите на класацията искат да покажат какво още не достига на различните градове и региони, за да дадат възможно най-качествена медицинска помощ на своите граждани. А градовете, включени в индекса, са известни от познати болнични класации и се знае, че в тях са разположени болници от най-висок ранг, в които работят учени, участвали в различни иновации в медицинската наука и фармацията. 

Нивото на грижите е друг важен фактор,

 в който са включени удовлетвореността на пациентите, нежеланите събития в болницата, както и ефективността на лечение на раковите заболявания. Достъпът включва и разходите за лекарства. За да може един град да се класира високо, взето е под внимание качеството на медицинска помощ и здравни грижи във всички лечебни заведения в него. Оценка се дава и на всеки медицински университет в града и региона. 

Най-високата оценка е 100 точки. За класацията са използвани данни на СЗО, на Евростат, здравната статистика на отделни страни и други източници.

Например индексът дава 100 точки на германския Хайделберг в класацията за болнични легла на глава на населението, следван от южнокорейския Пусан  (98,41) и японския Фукуока (95.18). Водещият град по показателя медицински сестри на глава от населението е Базел, Швейцария, следван от Ан Арбър, САЩ (67,76) и пак Хайделберг (66,94). Най-задоволителен по брой на хирурзи е Хамбург, също германски град (100,00), следван от Базел (96,95) и Виена (87,25). А по отношение на специалисти по психично здраве първенството е на американския град Ричмънд, следван от канадските градове Калгари и Ванкувър. Като медицински университети с най-висок ранг са определени градовете Бостън, Лондон и Лос Анджелис. Удовлетвореността на пациентите дава приоритет на южнокорейския Инчхон, (100,00), следван от американския Балтимор и отново  Пусан. С най-добър достъп обаче са Осло, Амстердам и Базел. 

С най-малко нежелани ефекти от лечението могат да се похвалят градовете в Швейцария, Норвегия и Сингапур. Най-добър ефект от лечението на ракови заболявания показват  Токио и американските градове Бостън и Денвър. Първенството по разходи за здравеопазване се пада на Пекин, следван от Прага и Краков.

Дигиталната болница "Медбел"

Това e стартиращата компания в Лондон и Берлин. Тя предлага "платформа от край до край" за медицински процедури. Основана е през 2016 г. от Леандър дьо Лапорт и Даниел Колб с идеята да дигитализира "пътуването" на пациентите и да осигури лечение по по-модерен, удобен и ориентиран към потребителите начин. Подобно на "дигитална болница", компанията позволява на пациентите да резервират редица медицински процедури чрез уеб страницата и мобилното приложение на платформата.

В момента предлаганите медицински услуги са в областта на козметиката, бариатрията (хирургия за лечение на затлъстяването) и офталмология. Платформата планира разширяването им с ортопедия и лечение на фертилитета. В момента "Медбел" обслужва само частни пациенти, но се кани да работи с Националната здравна служба на Великобритания и с частните и публичните здравно осигурителни фондове.  

"Нашата визия е да създадем свят, в който всички пациенти да могат да се ориентират в дигиталното си "пътуване" и да получават лични грижи само с едно натискане на бутона на компютъра си", казва Леандър де Лапорт. Според него това ще доведе до прозрачност на качеството на услугата и на цената, подобряване на комуникацията и няма да кара пациентите да се чувстват оставени сами и пренебрегвани по време на лечението си. Според де Лапорт на изпълнителите на медицинска помощ и специалистите им липсват възможности и механизми, за да работят ефективно. 

"Медбел" се опитва да предостави на регистрираните в платформата пациенти повече контрол върху медицинската помощ, която получават, дава им възможност за онлайн или видеоконсултация със специалист. "Пациентите резервират процедурата си при нас, като имат възможност да избират сред водещи специалисти, но и да избират и цената, която ще платят", казват експертите от дигиталната болница. През 2019 г. услугите й са ползвали над 30 хил. британци, а очакванията на екипа за 2020 г. да бъдат привлечени още 144 хил. души. 

През пролетта на 2019 г. бе обявено, че "Медбел" прави вложение от около 6 млн. долара за изграждане на първата в света дигитална болница.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ