17 Септември 2019вторник18:38 ч.

Толът тръгва на ръчно управление с маршрутни карти

/ брой: 158

автор:Дума

visibility 301

Тол системата, чийто старт се планираше за 16 август, но беше отложен до 1 март 2020 г. ще тръгне тестово само с маршрутни карти. Новата свръхмодерна система все още не е напълно изградена. Предстои преоборудването на още 95 рамки с лазерни скенери и камери до 20 февруари 2020 г. Все още не са монтирани и всичките 100 сензора в пътното платно, които ще претеглят автомобилите в движение, т.нар. кантари. Въпреки това АПИ отчете, че тол системата е изградена на 100%.

Председателят на АПИ Георги Терзийски прие в края на седмицата символичния ключ на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние - тол, от изпълнителя на проекта австрийската "Капш". Георги Терзийски и изпълнителният директор на обединението от фирми "Капш Трафик Солюшънс" ДЗЗД Михаел Вебер размениха приемо-предавателните протоколи. С тях държавата приема тол системата с изградени 100 нови и 100 преоборудвани стационарни контролни точки.

Въпреки че имаме "най-модерната" тол система в света, засега тя ще работи на ръчно управление. Това означава, че в тестовия период, поне засега, ще се ползва само маршрутна карта, без трекери и бордови устройства. При купуването на маршрутна карта ползвателят на републиканската пътна мрежа ще трябва да зададе начална и крайна точка на своя маршрут. Системата ще му предложи кратък или по-дълъг път. След като посочи избор, ще трябва да зададе и междинни точки, през които ще мине - най-малко две и най-много четири междинни точки, или общо най-много 6 точки.

Системата автоматично ще изчисли дължимата сума и ще попита клиента за потвърждение на въведените параметри - на маршрута и на превозното средство (категория, емисионен клас, брой оси). Маршрутните карти ще са с валидност 24 часа и регистрираните потребители ще могат да си ги купят до 7 дни предварително, а нерегистрираните потребители - до 24 часа преди началото валидността. При непредвидени обстоятелства, например автомобилът се развали или пък има катастрофа, шофьорът няма право да промени маршрута и платената такса ще е за негова сметка, разясниха от АПИ. Не беше съобщено откога шофьорите ще могат да тестват системата с трекери и бордови устройства.

Прогнозират поскъпване на горивата с 10 ст. на литър

автор:Дума

visibility 82

Очаква се поскъпване на горивата

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 178

Близо 3% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 178

150 души ще съдят НАП за теча на лични данни

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 178

Израел гласува на парламентарни избори

автор:Дума

visibility 136

Борис Джонсън: Няма да поискам отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 203

Астанският формат обсъжда Сирия

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 178

Да я има България!

visibility 260

/ брой: 178

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 178

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 386

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ