19 Май 2021сряда06:54 ч.

Памет

Той лекуваше хората в Дряновско, те му отвръщаха с обич

/ брой: 72

visibility 533

Любомир ДИМИТРОВ

Навършиха се 115 години от рождението на д-р Тодор Бахчеванов - един от най-уважаваните и успешни лекари в Дряново и района от 30-те до края на 50-те години на миналия век. И днес хората, които е лекувал и го познаваха, си спомнят с тъга за ерудирания професионалист, грижил се за здравето на дряновци и жителите на Дряновския край в продължение на 22 години. Умира  внезапно, в резултат на диабетна кома и сърдечна недостатъчност, в почивната станция на железничарите в Хисаря през 1958 г., само на 53 години. Разказвали са ми, че цяло Дряново и хората от селата са го изпратили в последния му път и така са засвидетелствали своето уважение към именития доктор.

Той е роден през 1905 г. във великотърновското село Кованлъка (днес Пчелище). Завършва Априловската гимназия, а после - медицина, общ профил. През 1935 г. д-р Бахчеванов започва работа като участъков лекар в с. Гостилица, Дряновско. Тук работи девет години, като по време на Съпротивата (1941-1944 г.) обучава на първа медицинска помощ антифашистите от Горнооряховския партизански отряд. Спасява живота на Свобода Михайлова, която по-късно става генерал от Българската народна армия.

През 1944 г. се установява в Дряново, като се грижи за здравето на дряновци и на жителите от околните селища. Д-р Бахчеванов е бил поканен от своя състудент д-р Алекси Пейков - главен лекар на Правителствената болница в края на 40-те години на миналия век, да се присъедини към екипа на лечебното заведение в столицата, но той отказва. Пет години Бахчеванов е бил началник отдел "Народно здраве" при Околийския народен съвет, като е и завеждащ вътрешното отделение и главен лекар на Околийската болница в Дряново. Смъртта го заварва като шеф на здравната служба при Вагонния завод в града.

Д-р Тодор Бахчеванов е бил председател на околийския клон на Българския лекарски съюз, председател на Околийския комитет на Българския червен кръст, член на настоятелството на дряновското читалище "Развитие", на Популярната банка и на кооперация "Напредък" в града. Неговият син - д-р Георги Бахчеванов, тръгна по пътя на баща си, като бе завеждащ отделение "Уши, нос и гърло" при дряновската болница, а дъщерята на д-р Бахчеванов - Мария Бахчеванова, бе в продължение на 20 години директор на Аптечното управление в Габрово. Те също дадоха своя скромен принос за развитието на здравеопазването на града и окръга.

Нека всички, които познаваха тези членове от фамилията Бахчеванови, да си спомнят за тях!

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ