02 Юни 2020вторник19:00 ч.

Джонсън за първи път се срещна с Тръмп като премиер на Великобритания в Биариц на форума на Г-7

Договорки

Тръмп подмамва британците от ЕС с обещание за сделка

Четири причини да не му се вярва

/ брой: 169

автор:Дума

visibility 852

Алексей Калмиков,
Би Би Си 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща на Великобритания изгодно търговско споразумение, щом кралството отхвърли тежките окови на членството в Евросъюза. Бъдещата сделка със САЩ вдъхновява привържениците на Брекзит, възможна ли е обаче тя?

Британия излиза от ЕС на 31 октомври, но и до днес не са съгласувани условията за развода. След Брекзита Британия ще загуби достъпа до пазара на ЕС - втората най-голяма икономика в света с население от половин милиард души. Лондон се надява да компенсира щетите за сметка на споразумения за свободна търговия с конкурентите на европейците, преди всичко със САЩ - най-богатата страна в света.

Оптимизмът обаче не се споделя от всички. Едни не вярват на обещанията на Тръмп, напомняйки любовта му към протекционизма: той дойде на власт с лозунга "Америка преди всичко" и започна търговски войни с целия свят, в това число със съседите си, Европа и Китай. Други се опасяват, че САЩ ще накарат кралството да смекчи строгите изисквания на ЕС към качеството на храните и като цяло да дерегулира икономиката си, изоставяйки европейския модел на социална държава в посока на дивия капитализъм по американски. И пътьом да жертват свещените крави - селското стопанство, финансовия сектор и безплатната медицина, пускайки в защитените отрасли американските конкуренти.

Икономистите подчертават най-малко четири причини, които карат да се съмняваме в скорошен щастлив съюз на САЩ с Великобритания, освободена от оковите на ЕС.

Причина първа. Тръмп

От идването си на власт Тръмп не е подписал нито едно голямо търговско споразумение. Точно обратното. Той прекрати преговорите за търговско споразумение с ЕС, започна пълномащабна търговска война с Китай и саботира работата на Световната търговска организация (СТО).

Тръмп многократно обявяваше, че едва ли не всеки момент ще подпише сделката на века - ту с една страна, ту с друга. И също толкова пъти премисляше в последния момент. И дори вече договорил се - както в случая с Мексико през май - той предявяваше нови условия вече след подписването.

Във всички тези преговори Тръмп действаше от позиция на силата, диктувайки условия. Особено ако партньорът е по-слаб и е в нужда.

"САЩ действат агресивно при търговските преговори: те заемат твърда позиция и наблягат на собствените си интереси. Без съмнение те ще се възползват от факта, че след Брекзит Великобритания ще има нужда от търговско споразумение", казва пред Би Би Си Чарлз Грант, директор на британския изследователски Център за европейски реформи.

Лондон твърди, че напуска ЕС именно заради това да се избави от ролята на васал на Брюксел в търговската политика. Но за определянето на тази политика Великобритания има непосредствено отношение като един от главните членове на блока. А за САЩ малка Британия в най-добрия случай е сателит, но не и равноправен партньор.

Лондон не може да се надява на снизходителността, отстъпчивостта и постоянството на Тръмп. Той вече показа, че не възнамерява да се церемони с бившата метрополия, като фактически уволни британския посланик във Вашингтон, наричайки го при това луд и тъп.

Причина втора. Конгресът

Всички търговски споразумения трябва да се ратифицират от Конгреса на САЩ. Тръмп е във война с демократите, но и в неговия републикански лагер има доста потенциални противници на каквато и да било пълномащабна сделка с Великобритания.

Причините за това са три. Първо, в Конгреса има гигантско влиятелно селскостопанско лоби и то няма да допусне споразумение без отстъпки от страна на Лондон. А за британците няма нищо по-страшно: те са убедени, че САЩ ще залеят страната с хлорирано пилешко и евтини генетично модифицирани продукти, което ще разболее нацията и ще разори фермерите.

Второ, в Конгреса е силно ирландското лоби. И неговите представители, в това число ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, неведнъж предупреждаваха: ако в резултат на Брекзита между Ирландия, която е в ЕС, и британската Северна Ирландия се появи граница и бъде нарушено мирното споразумение, няма да има никакъв договор за търговия между САЩ и Великобритания.

И накрая, трето, Конгресът едва ли ще подмине плановете на Великобритания да наложи данък за интернет услугите.

Европа отдавна обсъжда как да облага с данъци компании от рода на "Фейсбук" и "Амазон". Франция реши да го въведе и САЩ започнаха срещу нея разследване, аналогично на това, което сложи началото на търговската война с Китай. Лондон възнамерява да последва този пример.

"Срещах се с британци и им казах: "Възнамерявате да подпишете търговска сделка със САЩ. С вашия данък върху интернет услугите никаква сделка няма да има. Точка", предупреди сенаторът демократ Рон Вайден.

Причина трета. ЕС

Преди да отиде на форума на Г-7, британският премиер Джонсън се отби в Берлин и Париж и призна, че след Брекзит първостепенна за Великобритания ще бъде сделка с ЕС, а не със САЩ.

Европа е по-близка във всички отношения. В британската външна търговия на САЩ се падат 18% от износа и 11% от вноса. Делът на ЕС е много по-висок - 45% и 53% съответно. Освен това на британците им е много по-лесно да се договорят с Брюксел, тъй като сега те имат общи правила и стандарти, а това е най-важното за свободната търговия.

Ако Великобритания се разведе с ЕС по приятелски начин, като ратифицира договореното споразумение, през следващите две години всичко ще остане така, както е - и този преходен период може да бъде удължен с още една година.

В този случай тя няма да може да направи никакви отстъпки на САЩ в търговията, тъй като ще продължи да живее по европейските правила и няма да може да ги променя.

А ако разводът се окаже бурен и Великобритания няма да бъде свързана с Европа с никакви договори, приоритет за нея ще бъде възстановяването на достъпа до своя най-близък и най-голям пазар, а не опит да отиде зад океана.

Причина четвърта. Времето

За подписването на пълномощабни търговски споразумения отиват години преговори. ЕС се договори с Канада за 7 г., с Япония - за осем. След 6 г. обсъждания сделката със САЩ е в задънена улица.

"Не вярвам, че САЩ и Великобритания ще сключат пълноценно споразумение за свободна търговия в обозримо бъдеще", казва експертът по търговията Сам Лоу от Центъра за европейски реформи. "Но като политически жест това е възможно", уточнява той.

Изходът е минисделки. Те обхващат само някои отрасли и позволяват да се оставят за по-нататък спорните моменти. Освен това Тръмп може да ги подписва сам, без одобрението на Конгреса, ако става въпрос за намаляване на митата, които вече са под 5 на сто. За колите те например вече са по-ниски.

На срещата в Биариц Тръмп каза на Джонсън, че трябва да се разчита само на секторни споразумения. Когато британският премиер заговори за бъдещата "превъзходна сделка", Тръмп го прекъсна. "Много превъзходни минисделки, обсъждаме много различни сделки", цитира думите му Ройтерс.

Този подход има два недостатъка. Първо, това е незаконно. Правилата на СТО на практика забраняват секторните сделки и изискват споразуменията да обхващат по-голямата част от търговските отношения между подписалите ги страни. Второ, ще е трудно да се представи като успех на Лондон и адекватна замяна на развода с ЕС всяка минисделка от рода на "машини в замяна на соя".

Това са недостатъци, но не пречки. СТО няма ефективни методи за натиск върху САЩ. А на Тръмп нищо не му пречи да представи минисделка за пълноценно споразумение: той го е правил неведнъж.

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ