23 Януари 2021събота01:01 ч.

Палитра

Трансформациите на Ивайло Попов

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 962

"Трансформации" е назовал Ивайло Попов своята нова изложба, подредена до 21 февруари в столичната галерия "Райко Алексиев" при Съюза на българските художници. "В тази серия разглеждам картината като отворено за иновации и предизвикателства визуално поле - рефлексия на актуалната и динамична социална среда", посочва авторът.

Творчеството на Ивайло Попов е в традицията на класическия колаж-асамблаж от времето на 60-те години, попарта и концептуалното изкуство. Като абстрактна образност неговите изображения се базират на живописта, но я разглеждат като разширено понятие.

През 1990-те години Ивайло Попов се утвърждава като художник първоначално с цикли "чувалено-шаечни" колажи, по-късно с изразителни асамблажи от метални отпадъци - ръждясали тенекии и всякакви метални отломки (извадени от него от река Струма, която тече на няколко метра от ателието му). Към тях той често добавя сгурия, пръст, стърготини и т.н. 

Ивайло Попов завършва живопис в Художествената академия през 1970 г. при професорите Панайот Панайотов и Игнат Игнатов. От 1972 г. преподава живопис, съвременно изкуство и композиция в Педагогическия колеж в Дупница, а през 1986 г. завършва специализация в Художествената академия в Петербург, Русия. От 1993 г. е хоноруван преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. През 1999 г. става доцент по живопис. Като председател на Сдружението на художниците в Дупница той е основният инициатор за провеждането на първия за града професионален пленер. Участва в множество групови и самостоятелни изложби в страната и в чужбина, кураторски проекти за съвременно изкуство, акции и пленери в Париж, София, Дупница и др. Носител е на многобройни награди за живопис. 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ