02 Юни 2020вторник02:56 ч.

Суета

Трапеза без граници, или хапването на корем като празник

Ден на здравословното хранене се отбелязва в някои страни като алтернатива на безразборното плюскане

/ брой: 88

автор:Альона Нейкова

visibility 2618

В поредицата на свръхнеобичайни празници, отбелязвани по света, смело може да бъде включен Денят, когато ядете каквото поискате (Eat What You Want Day). Именно такава дата се мъдри в календара на американците, които си организират своеобразни оргии за стомаха на 11 май.

Трудно е да се посочи кой точно е измислил подобни чествания на хапването на корем. Но една от версиите гласи, че идеята за официално разрешеното чревоугодничество хрумва за първи път на бившия радиоводещ и телевизионен актьор Томас Рой. Всъщност празникът става известен като ден, в който не бива да се спазват каквито и да било диети, а точно обратното: учреден е като единственият в годината, когато може да се нарушат всички закони, приети (негласно) за сдобиването или поддържането на тънка талия и красиво тяло. Целта е да се изпита истинска и неограничена наслада от онази храна, която хората обожават, но по една или друга причина се налага да я ограничават в менюто се.

Това е датата, когато не бива да се гледа списъкът със забранените въглехидрати  и мазнини. А трябва непременно да се хапва онова ястие или лакомство, което много обичате или никога не си позволявате да опитате при други обстоятелства във всекидневието. От друга страна, именно на този ден е добре да се помни и за препоръката на експерти, че не е разумно да се рискува здравето, самочувствието и настроението, за да се разбере вкусът на неизвестните деликатеси.

Неординерният празник засяга и още един казус. Например, доста жители на САЩ, които напоследък убедено се посвещават на най-разнообразни хранителни режими, смятат, че подобно антидиетно мероприятие само демотивира и разклаща силата на волята на онези, които се борят със свръх теглото. Тази гледна точка обаче изобщо не е случайна: за Америка затлъстяването е сред изключително сериозните проблеми. През последните две десетилетия в страната на неограничените възможности се наблюдава буквално драматичен ръст на броя хора, които страдат от излишни килограми. Всеизвестно е, че когато са над нормата, те се превръщат в един основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и диабет.

Не е тайна, че различните степени на затлъстяването се определят от Индекса на телесната маса: стойностите 25-29,99 говорят за задминаване на нормата, а 30-34,99 трябва да алармират за болест I степен. Според последните статистически данни само 20% от населението на Щатите са с ИТМ под 24, което е свидетелство за тегло в рамките на разумното и здравословното.

За да отговорят подобаващо на предизвикателния празник, за който се смята, че пропагандира безразборното чревоугодничество (дори само веднъж в годината), в някои страни учредяват Ден на здравословното хранене и отказ от излишъка на продукти. За първи път се отбелязва през 2011 г. като контрапункт на безразборното плюскане. Алтернативният празник всъщност цели да припомни, че всекидневното набавяне на необходимите за съществуването ни калории изисква внимание и осъзнатост. Почти за банална се приема вече фразата "Ние сме онова, което ядем". Но именно тя е отражението на нашата същност.

Понякога посягаме към препълнения хладилник или отваряме кутията с бонбони не защото сме наистина гладни, а понеже изпитваме неудовлетвореност от живота или не можем да намерим по-добър и адекватен начин да се успокоим в стресова ситуация. В случая храната служи за подсигуряването не на физиологичната, а на емоционалната потребност: в любовта, в безопасността и в сигурността, които явно доста ни липсват във всекидневието.

Но именно по този начин се качват излишни килограми. Всеки иска да се избави от тях бързо и с минимални усилия. Което е златна мина за шарлатаните. Но вярата във вълшебни хапчета и прахчета за отслабване, в лесното премахване на трупаното с години свръхтегло, освен до загуба на пари, хвърлени на вятъра, често води към непоправими вреди за здравето.

Добре е поне от време на време да си припомняме, че сме отговорни за онова, което вкарваме в нашия организъм. Нека всеки от нас се опита да се сдобие с повече достоверна и полезна информация за това - кои хранителни навици са благотворни за здравето и красотата ни, както и да научи за вредните и опасните продукти, за да съумее правилно да си състави балансирано меню, което да е вкусно, полезно и да не води към излишни килограми.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ