26 Март 2023неделя08:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Три филма са номинирани за наградата "LUX"

"Бягство", "Великата свобода" и "Quo Vadis, Аида?" очакват гласуването на публиката

/ брой: 242

автор:Дума

visibility 83

Трите европейски филма, номинирани за наградата "LUX" на публиката за 2022 г., бяха обявени по време на церемонията за Европейските филмови награди в Берлин, научи ДУМА от пресслужбата на Европейския парламент.

Председателят на комисията по култура и образование на ЕП Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) заяви: "Европейското кино е огледало на нашето общество. То е един от най-лесните начини за популяризиране на нашите европейски ценности като равенството, свободата на изразяване и демокрацията. Ние, представителите на комисията по култура, сме изключително горди с това. Филмите, номинирани за наградата "LUX" на публиката, са, както винаги, с високо художествено качество и всеки от тях представя различен аспект на нашата европейска история. Те заслужават вниманието ни, защото ни вълнуват и винаги ни карат да се замислим. Поздравявам всички, които са работили по селектираните филми. Сега изборът е наш. Като европейци всички можем да гледаме и гласуваме за филмите. Решението кой филм ще спечели наградата "LUX" на публиката е наше."

"Бягство" - режисьор Йонас Расмусен, е продукция на Дания, Франция, Швеция, Норвегия. Герой на този анимационен филм е детето бежанец Амин, което разказва за пристигането си само от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие.

"Великата свобода" - режисьор Себастиан Майзе, е продукция на Австрия и Германия. В следвоенна Германия Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.

"Quo Vadis, Аида?" - режисьор Ясмила Жбанич, е продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция. Аида е преводачка към мироопазващите сили в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството й е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките й и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне?

Трите номинирани филма ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, като прожекциите в кината в ЕС ще бъдат популяризирани и подкрепяни. Европейските граждани могат да участват в избора на носителя на наградата, който ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка. Гласуването ще приключи на 25 май 2022 г., а филмът победител ще бъде обявен на 8 юни 2022 г. на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Наградата "LUX" на публиката се присъжда от 2020 г. от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и мрежата от киносалони "Europa Cinemas". Европейският парламент създаде наградата "LUX" през 2007 г. с цел да подкрепи разпространението на европейски филми с високо художествено качество, които отразяват културното многообразие в Европа и извън нея, и които засягат общочовешки теми като достойнството, равенството, недискриминацията, приобщаването, толерантността, справедливостта и солидарността.

 

 

 

 

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ