04 Октомври 2022вторник14:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Три нови програми за наука от 2022 година

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 308

Три национални програми за развитие на науката у нас предлага МОН за 2022 г. Те са публикувани за обществено обсъждане до 7 септември. 

Програмите са за повишаване на изследователския капацитет в математическите науки, сигурността и отбраната, както и за стимулиране на учените да публикуват в реномирани научни издания. По програмата "Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки" с 2 милиона лева ще се стимулира партньорството между БАН и Факултета по математика и информатика на СУ. Ще се създават и използват споделени ресурси, като по този начин ще бъде консолидиран наличният научен потенциал, смятат от МОН. 

Програмата "Стимулиране на публикационната активност в авторитетни международни научни списания и отворeния достъп до научна информация" е с бюджет от 12 милиона лева. За да получат финансиране от държавата, вузовете, институтите на БАН и други научни организации трябва да имат и собствени механизми и средства за същата цел. Програмата "Сигурност и отбрана" е разработена по заявка и с подкрепата на МО и МВР. Тя е с бюджет от 6 милиона лева. По нея ще могат да се развиват иновативни системи за управление на антитерористичната дейност и на киберсигурността. В партньорство с бизнеса ще се разработят и съвременни системи и технологии за защита на информацията.

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 618

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 170

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ