24 Септември 2020четвъртък03:02 ч.

Три в едно, или многоликият Миладин Апостолов

/ брой: 73

автор:Велин Георгиев

visibility 1792

Писателят Миладин Апостолов, който има сериозна творческа биография, твърди, и то наистина е така, че най-значителната му творба засега е романът му "Великата княгиня Елена-Олга", който преди пет години представих в "Старинният файтон".
Сега той отново е на капрата на Файтона с автобиографичния си роман "В ухото на дявола".
Ние с него сме почти връстници, познаваме се от началото на навлизането ни в художественото творчество. Още през 50-те години на миналия век той с появата си сред новите си събратя от литературния клуб в Благоевград заяви, че пише художествено-документална книга със заглавие "Яне".
Роденият в ломското село Комощица със завършването на медицина е разпределен на работа в Благоевград, за да се срещнем, изглежда. Той още от ученическите си години е гледал с повишен интерес към исторически личности. Това е обяснимо. Книгата му "Яне" излезе много отдавна. След нея издаде и други. За да ме впечатли особено с документално-художествения роман за една наша българка, възкачила се на трона на великата Рус - Елена-Олга. Тази книга възстанови и затвърди старото ни приятелство, което животът беше загърбил назад във времето. И след дълга пауза Миладин Апостолов издаде "В ухото на дявола", където се мярка и моята персона.
Казвам тези думи, за да стане ясно, че новата му книга е за нашето време, макар това "три в едно", което поставих в заглавието на този текст, да означава, че той е един успешно реализиран човек, член е на три академии - две наши и една руска, обиколил е света. Книгата му е хроника на неговия активен обществен в медицината живот, а и извън нея. Не се наемам да разказвам биографията му, той е сторил това художествено върху повече от 500 страници. И което прави впечатление - в природата, в тъканта на повествованието в художествения слог е успял да направи вярна характеристика на времето, за което разказва - нашето време.
Този роман на Миладин Апостолов, на който е редактор Благовеста Касабова, ще привлече вниманието на смълчаната литературна критика, нейното име има цена и нещо значи дори за редовите читатели на българска художествена литература. Знам, че ценителите на хубавата книга са петимни да се погледнат в огледалото на писателя-доктор, професор, троен академик, носител на орден "Стара планина" - І степен, за да кажат, че това четиво е вярна епикриза на неумолимото време.
Това са моите встъпителни думи, след мен ще говорят редакторката Благовеста Касабова, нейният колега и мой приятел Пенчо Чернаев и др. Рецитал на актрисата Богдана Вульпе. А мястото е Файтонът на ул. "Лайош Кошут" 34, на 17 април от 18 ч.

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 71

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

автор:Дума

visibility 91

От труд „на черно” - 23 милиарда лева

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 159

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 128

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 134

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ