Здраве
Триглицеридите, без които не можем
Повишеното ниво на липидите в кръвта е все по-често срещано явление и сред младите хора
/ брой: 74
Триглицеридите участват в основните градивни единици в човешкия организъм - белтъци, въглехидрати и мазнини (т.нар. липиди). Известно е, че мазнините биват няколко основни вида, които сложно взаимодействат помежду си: холестерол, триглицериди, фосфолипиди и др. Триглицеридите са изключително важен източник на енергия за тялото.
След хранене нивото им в кръвта се повишава. Ако организмът обработва правилно мазнините, нивото на триглицеридите постепенно спада. Проблем е обаче, ако се приемат повече калории, отколкото се изразходват. Един от тях е
дислипидемията
Тя представлява нарушение в липидния статус на организма или по-точно - повишено съдържание на липиди в кръвта. Триглицеридите извличат от излишните калории, които човек поема чрез храната, необходимата енергия за тялото. Холестеролът служи за изграждане на клетки и хормони.
Когато нивата на триглицеридите и холестерола са повишени, те се превръщат в причина за множество сърдечно-съдови заболявания. Високите нива на триглицеридите са
рисков фактор
- може да предизвикат метаболитен синдром, сърдечно-съдови проблеми, атеросклероза, инфаркт, инсулт.
Повишеното ниво на липидите в кръвта е все по-често срещано явление и сред младите хора, което води до спад във възрастовата граница за сърдечно-съдови заболявания.
Нормалната граница на триглицеридите е под 1,7 ммл/л.
Медицинските специалисти препоръчват нивата на триглицеридите да се проследяват редовно след 20-годишна възраст.
Лабораторното изследване на триглицеридите се прави за обща оценка на здравето, както и за преценяване на риска от заболявания на кръвоносните съдове.
Първата стъпка за лечение на високите нива на триглицеридите винаги е здравословен хранителен режим, които може да използвате и за превенция.
Необходимо е да се избягват мазните и въглехидратни храни, тютюнопушенето.
Алкохолът трябва да бъде ограничен, позволени са до 50 мл твърд алкохол и 150 мл вино.
Препоръчителни храни са рибата и бяло пилешко месо.