02 Юни 2020вторник02:23 ч.

Трите маймуни

/ брой: 21

автор:Ина Михайлова

visibility 1120

От Страната на изгряващото слънце на всеки 20-ина минути долитат слънчеви новини. Но нали не сте си мислели, че може да е другояче? След като "най-мощната българска делегация в цялата история на българо-японските отношения" е на посещение в азиатската държава (квалификацията е на посланика ни в Токио Любомир Тодоров). Така е и защото където огрее нашето Слънце, новините са все подобаващи. Ще им се радваме още дълго време, защото няма да пропуснат да ни ги напомнят. Ще слушаме за тях, за да ни карат да си мислим, че живеем и ще живеем по-добре. 
Благата вест, спасението идват! От Япония Спасителят обеща: ще нахраним и ще напоим света с българските храни, води и вина. Японците се прехласват по млякото ни - толкова, че нашият премиер им предложи да дойдат тук, да го произвеждат и да го изнасят за Европейския съюз. От Страната на изгряващото слънце искат пилешкото ни месо, защото ще спаси азиатците от птичия грип. Кашкавалът и сиренето ни а-ха и пътуват през Токио за къде ли не. Розомания тресе японките. И още: с японците ще правим електромобили, ще им дадем пристанищата си на концесия, те меценатски ще спасяват културата и образованието ни, с Япония ще конструираме "умни мрежи", зелените енергийни процеси ще засветят по-силно... Проект след проект... Намерения, видения, бон тон...  
Японците са известни с дипломатичността си. Която е несравнима с Борисовите "дюнери на всеки ъгъл" у нас като доказателство за разбирателството ни с арабите. Но японците залагат на това, което побеждава, и е успешно. В този смисъл те са практици, а не философи. Нищо, че столетните им обичаи и традиции са изпълнени с много философия.
Твърде съмнително е, че, ей така, от едното състрадание и състояние на духа, Страната на изгряващото слънце ще ни спаси от хала, на който ни докара това управление. Изобщо не е сигурно, че премиерът осъзнава философията на вековния ритуал "кагами бираки" - обединението на държавата. Какво, като един път е участвал в него?! Нищо чудно да гледа на изпълнената със символизъм церемония като на шоуменско разбиване на буре със саке - твърде реалистично и постижимо за "силните му ръце", впечатлили неговите японски домакини.
Сигурно някой от новите японски приятели на Бойко Борисов, за които тепърва ще слушаме, му е разказал притчата за трите мъдри маймуни. Едната си затваряла очите, другата - ушите, а третата - устата. С жеста си всяка от тях казвала: "Не виждам злото и глупостта", "Не чувам злото и глупостта", "Не говоря със злото и глупостта." Дали премиерът похвално ще ни я разкаже?

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ