13 Април 2021вторник19:09 ч.

Емануил Йорданов:

Трябва да си върнем държавата

Даренията за МВР раждат съмнения за злоупотреба със служебно положение и власт, казва ексвътрешният министър

/ брой: 184

автор:Лилия Томова

visibility 170

ЕМАНУИЛ ЙОРДАНОВ е роден на 10 август 1960 г. в София. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", работил е като адвокат, през 1997 г. е избран за народен представител от Съюза на демократичните сили (СДС) в 38-ото НС. Бил е член е на Комисията по местното самоуправление и регионална политика и на Комисията по правните въпроси и законодателство срещу корупцията. Министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов (1999-2001)."Във вътрешното ведомство продължават уволненията по целесъобразност"

    
- Били сте вътрешен министър, г-н Йорданов. Затова ще ви питам за актуалния за обществото ни въпрос - даренията за МВР. Има ли "такова животно", както би се изразил шопът от известния анекдот, в предишни години?
- Става въпрос за стара практика, която е съществувала през годините.
- Колко стара?
- Отпреди времето, когато аз отидох в МВР. Предполагам, че е от "зората на демокрацията". Не съм се интересувал всъщност кога е началото на тази практика, защото тя не е създавала проблеми досега. Това, което привлича общественото внимание днес, е рязкото нарастване на размера на даренията, което води до съмнения за злоупотреба със служебно положение и до злоупотреба с власт.
- Води до едни съмнения?
- До момента, в който няма нищо, доказано по безспорен начин, е нормално да ги наричам съмнения...
- Но колегите ви от вътрешното ведомство съобщиха, че чак през октомври "ще изнесат конкретните данни". Защо ли отлагат във времето огласяването на фактите от този скандал, г-н Йорданов?
- Предполагам, че имат необходимост от технологично време за обобщаване на информацията. Защото даренията се получават на различни нива в структурите, но това, което по принцип ми прави впечатление в стила на работата на сегашното ръководство, е, че когато има някакъв проблем, той се отлага във времето. С цел, разбира се, скандалът да отшуми, да намалее общественият интерес. Но това се случва не само сега и не само при тях. В редица, при това - доста по-тежки случаи, се е действало по същия начин. Днес - и по указания, и за благосъстоянието на министъра например. Това ръководство на министерството, от 2-3 години насам, в рамките на управлението на ГЕРБ, е особено старателно точно в тази посока.
- Не знам дали е коректно, но ще ви попитам - как оценявате работата на сегашното ГЕРБерско правителство, в частност, разбира се - на вътрешното ведомство? Пребориха ли корупцията, каквито хвалби чуваме, както се казва, всекидневно?
- Толкова са "преборили корупцията", че всеки ден избухват корупционни скандали. Мисля, че основната част от парата на това правителство отива за свирката. То е ръководено от един безспорен пиар талант, но оттам нататък Министерският съвет е механичен сбор от хора, които са подбрани по неясен начин. Те не са дори политици, това е основният проблем - не разбират каква им е работата, включително и един от най-популярните министри от това правителство каза в прав текст наскоро: "Аз не съм политик".
- Кой според вас е най-популярният министър в правителството?
- Според социолозите най-популярен е Росен Плевнелиев.
- А достойнство ли е да не си политик, а да се занимаваш с политика, и даже - да я правиш?
- Ако си министър, ти вече си политик по дефиниция. И ако кажеш, че не си политик... Нещо тотално е сбъркано в представите на тези хора!
- Има ли приемственост, питам ви в частност за МВР. Някой търси ли ви например за съвет, за стари връзки и разработки?
- Абсолютно никаква приемственост няма, никой не ме е търсил дори за съвет. Знаете, че в началото на мандата на този кабинет благодарение на една наша акция, за щастие - успешна, за разлика от другите, имам предвид задържането на група, която се занимаваше с отвличания, рейтингът на Цветан Цветанов скочи рязко, а той самият придоби голяма популярност. И след това се завъртяха филмчетата... Което доведе, според мен, до откъсване на самия този Цветанов от действителността. Той и до ден днешен изглежда не е разбрал, че всеки един политик стига до края на мандата си и че е хубаво да се мисли и по този въпрос.
- Да се мисли - и за себе си, и за хората, с които работи.
- Разбира се. Един ден, който няма да е кой знае колко далече, и Цветанов няма да е вече министър, ще му се налага да среща бившите си служители, включително и на улицата. Та там ще има възможност да види отношението им към него.
- Виждате ли уродливост в акциите на вътрешното ведомство, акции с много показни и още по-смешни имена?
- Виждам тотално сбъркани неща. Аз не придобивам представа единствено от телевизионните репортажи, заради професията си имам възможност да се запозная отблизо с това, което се прави. Стилът на работа на ръководството на МВР води до многобройни обвинения, които се внасят в съда, без да са подкрепени с необходимите доказателства. Това пък води до провал на наказателното производство, оттам - до задължителните оправдания на ръководството на МВР със съда, уронване престижа на съдебната система, което не е от полза за никого. Още древните римляни са казвали, че правосъдието е основа на държавата, но днес управляващите са много далече от правната теория и практика и няма как да го знаят...
- Има как. Най-малкото - ако питат.
- Но те не питат. Точно за това говорих преди малко - когато един човек рязко навлезе в публичното пространство и придобие популярност, която очевидно е несъразмерна с резултатите, които е постигнал в дейността си, той губи връзка с реалността, губи връзка с останалите хора и заживява в някакъв измислен свят, който в момента, в който свърши мандатът му, ще се срути много болезнено. За самия него.
- Който лети високо, отвисоко пада, това ли ми казвате?
- Може и така да се каже, макар че... Това, което прави днешното ръководство на МВР, не мога да нарека "висок полет".
- Е, не останаха ли професионалисти във ведомството?
- Нормално е да има професионалисти, в МВР работят над 50 хиляди души. Истина е обаче, че много свестни хора бяха уволнени, със съжаление го казвам - и в рамките на предишния мандат имаше кампания, благодарение на един твърде спорен текст в закона бяха уволнени много служители в разцвета на силите си. Тогава беше приета точка 13 в член 245, който регламентира освобождаването на служители. Този текст гласи, че служител може да бъде освободен по инициатива на органа по назначаване, ако е придобил осигурителен стаж за пенсиониране, дори без възраст. Което води до принудително пенсиониране на хора по на 40 и няколко години, а това е пълна безсмислица. Те тъкмо са се научили да работят, и остават със знанията си извън системата. Всъщност това, което държавата е инвестирала в тях, не може да бъде върнато на обществото. Аз се надявах, че този текст ще бъде отменен, но за съжаление нищо подобно не се получи - продължават уволненията по целесъобразност, без да е ясно защо, и хората си тръгват обидени. Което не е от полза за никого.
- Ако се решите да направите прогноза, г-н Йорданов - дали лицето Цветанов ще продължи битката си със съдебната система и с хората, които я представляват?
- Не е възможно битката на Цветанов със съдебната система да спре, защото ако той прекрати безкрайните си обвинения, това означава, че признава безсилието си. И трябва да каже: да, под натиска на необуздания пиар се внасят недоказани обвинения и на практика виновен е всъщност не съдът, а ръководството на МВР. Което практически обезсмисля труда на служителите.
- А там работят и високи интелектуалци, разбира се.
- Да, работят и такива хора, но познанията им не се ползват. А когато дойде време да се смени ръководството на МВР, много неща ще трябва да се преодоляват с години.
- Тъжно е, че повечето кабинети започват съвсем отначало.
- В сферата на сигурността за 20 години има един-единствен министър, който е изкарал своя пълен мандат, това е проф. Петканов. Всички останали са по наполовин мандат. Служителите на МВР например си спомнят с тиха носталгия за министър Христо Данов, аз имах много добър контакт с него - и по времето, когато бях министър, и след това. Той беше изключително интелигентен човек, безспорен ерудит, когото и да попитате от служителите кой ги насърчаваше да останат на работа в министерството, ще ви отговорят, че е той. Започват с неговото име. Михаил Миков също е безспорно утвърден юрист, много добър политик, но за съжаление той изглежда нямаше особено желание да стане министър на вътрешните работи и отиде там от криворазбрана партийна дисциплина.
- А ако трябва да определите няколкото стъпки, които биха изправили ведомството на крака?
- Необходимо е да се постави акцент върху икономическата престъпност и заедно с това - на обучението на полицаите, най-вече - на разследващите полицаи. Дори, не зная как ще ви прозвучи, но те трябва да се обучават и на базата на издадените от съда оправдателни присъди, за да знаят защо едно или друго обвинение не е успяло. И да пренастройват дейността си на базата на тази информация. Отделно от това би следвало да се прегледат щатовете и всичките ненужни длъжности да бъдат закрити.
- Много ли е раздута администрацията в МВР, г-н Йорданов?
- Естествено. Наистина много.
- И няма как да не ви попитам за нечуваното до днес явление в българската сигурност - филмчетата на "МВР пикчърс", с които дълго облъчваха страната т.нар. ви колеги, г-н Йорданов.
- Смешното е, че има арести, при които задържаните биват връщани по два-три пъти, за да бъдат "отново задържани" с поставяне на белезници - за да може да се получи "хубав кадър". Според мен това е пълно безобразие, а фактът се потвърждава от доста задържани. Целият този цирк върши работа до време, интелигентните хора са съвсем наясно какво се случва, въпрос на време е и останалите да разберат.
- Говорите пред ДУМА, пред левите читатели, а вие сте, както се казва, откровен седесар, в което няма нищо лошо. Какво ще кажете за нашите хора?
- Нека си пожелаем всички да си върнем държавата. С управление, което спазва нормалните демократични принципи. Независимо дали я управляват леви или десни хора, народът ни заслужава демократично управление, съобразено със законите на страната.

Германия с нови правила срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 134

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 297

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 540

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 254

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ