28 Септември 2022сряда06:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Владимир Николов, депутат от ГЕРБ:

Трябва повече публичност

/ брой: 46

автор:Искра Милева

visibility 977

- Г-н Николов, как ще коментирате информацията, че обявяването на бонусите са лични данни?
- Лични данни са само данните, които се съдържат в информацията за самия човек. Когато на въпросния човек му излиза ЕГН-то или лична информация, тогава са лични данни. Останалото, особено в обществената сфера, не може да става въпрос за лични данни.
- Добре, но в случая става въпрос и за хора, чиито заплати, бонуси или премии идват от джоба на всеки един българин...
- Заплатите на тези хора се форимрат от парите на данъкоплатците, тоест единствената информация, която може да е лична, пак казвам са име, лична карта и ЕГН. Останалото трябва да е видно. Тоест професия - съответен бонус.
- Е, да, но в крайна сметка, отново гръмна скандал...
- Според мен, когато нещата са публични и добре обяснени, хората няма да имат против. Защото в крайна сметка, когато усвояваш европари, вършиш тази работа, човек трябва да бъде награден. Иначе какво ще стане - ще даваме 200 лева там на някой некадърник, който няма да си свърши работата.
- Няма ли да се обезвери съвсем българинът?
- За мен решението е повече прозрачност при раздаването на бонусите. Аз съм сигурен, че те са законни. Но трябваше да бъдат предварително обявени и разяснени. Тогава нямаше да има тази реакция и хората нямаше да имат проблем с това.
- Какво разбирате под обявени и прозрачност?
- Тоест трябва да се знае - този човек е назначен за това, трябва да свърши това и това, за това получава съответния бонус. Трябва прозрачност и публичност.
- Трябва ли да се сложи някакъв таван на бонусите?
- Не, категорично не трябва да има таван за бонусите. Защото знаете, че още преди беше казано, че хората, които се занимават с усвояването на еврофондовете, трябва да получават по две заплати, за да може да си вършат адекватно работата.
- Сигурно ли е, че ще е адекватно?
- Трябва да е така. А ако намалим заплатата, чиновникът ще си търси начин да компенсира. И ще стане не само толкова непрозрачно, но хептен непрозрачно. Обществото трябва да намери баланс. Трябва да има търпимост. Но обществото трябва и да изисква. Тоест не само да получава пари някоя любовница или този, който не си е свършил работата, а да се знае за какво се дават тези пари на някого и това да се знае от всички.
-  А, как ще се определя кой си е свършил и как работата?
- Всичко трябва да бъде обявявано, да речем в интернет, но не като имена - а професия и съответен бонус за съответно свършена работа. Това е основният проблем при бонусите. Защото трябва да е ясно дали има някаква методика. Тя трябва да се знае от всеки. И на второ място - кой какво е свършил и какво му е платено. Защото има чиновници, които те убеждават, че не могат да си свършат работата. Но има и такива, които веднага реагират и казват - дай да видим и да свършим работата. За този, който знае, че няма да стане нещо, значи не трябва да получава бонус.
 

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 163

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ