25 Октомври 2020неделя12:59 ч.

Цанко Живков с нова книга за 87-ата си година

/ брой: 98

автор:Константин Еленков

visibility 1566

Ако има някаква мисия той, това е Перник и неговите граждани. Но още - Паисий и Кракра, и всички ония, позабравени от историята и съвремието пернишки и граовско-трънски негови герои, които изпълват страниците и на най-новата му книга "Писаници", том втори.
Първото му съчинение (завършено през 1952 г.), е посветено на Мини Перник: "Мъже под земята". С Перник и перничани са свързани повечето от книгите му с разкази и очерци:  петнадесетгодишен, той участва в списването на ученическото "Младежко слово"; ръководи пернишкия литературен кръжок, дал такива имена на родната литература и изкуство като Константин Павлов, Румен Скорчев, Димитър Инкьов, Иван Карик, Георги Маринов, Кирил Ваклев, братята Димитър и Георги Миланови.
Книгите му за Никола Димков, автора на проекта за ООН, за Стамен Григоров, патентовал бацилус булгарикус и пеницилина, за бусинския майстор-грънчар Петър Гигов, очерците за Гюргя Пинджурова, за героите на труда Евгени Стефанов и Манол Гатов, Ласерман и Александър Рангелов, един от прочутата бригада на Георги Карауланов, проф. Георги Фотев, е дал своя формула за журналиста и писателя - "Живот в писане"!
Цанко Живков цял живот защитава името на журналиста и публициста, а там, където трябва - влиза в работа писателското му въображение: драмата "Кракра", книгите за Паисий и за св. Иван Рилски.
В "Граовци" той влиза в спор с Иречек за природната интелигентност на граовеца, за скритите пластове на богатата му душевност. Доказателства за това той търси и изнамира цял живот: и в историята, и в съвремието... Цяла галерия от герои и образи, достойни да украсят пантеона на миньорския град и Граово.
 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 201

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 31

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 79

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 133

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 37

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 852

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1338

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 555

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ