12 Април 2021понеделник07:22 ч.

Цели градове в чужбина без право на глас

Пълен хаос в МВнР, не са наясно с организацията на изборите

/ брой: 232

автор:Калина Йотова

visibility 1426

Български граждани в големи западноевропейски градове няма да могат да гласуват на президентските избори на 23 октомври, въпреки че са подали заявления за участие. От Министерството на външните работи обясниха безпрецедентния случай с недостатъчно подадени заявления за откриване на избирателни секции и липсата на активност и воля на съгражданите ни.
"Ние сме спазили нашия ангажимент. Другата половинка е на хората, които трябваше да подадат своите заявления", оправда се Ради Найденов, постоянен секретар на МВнР.
Действията на Външно лишават от право на глас градове в Западна Европа, където живеят големи групи български граждани, като Барселона, Хамбург и други. 
До момента 36 081 български граждани са подали заявления за гласуване в законосъобразния срок. За Германия и Франция, където има почетни консули, в сравнение с минали години били подадени заявления под изискуемия минимум, който да позволи организирането на избирателни секции, посочи Найденов. По същата причина дори в Барселона, където живеят много българи, секция нямало да бъде разкрита.
Същевременно на сайта на посолството в Берлин е имало информация, че ще са нужни само 20 заявления за разкриване на секции в градовете, където има почетни консули. Посланикът за специални поръчения на МВнР Светлан Стоев призна за наличието на такъв текст, включително на подсайта на Външно, в който се е споменавало, че секции ще има и в Магдебург, Дармщат и Хамбург, където се помещават почетните консули, а не почетните консулства. Обаче как е била допусната грешката, щяло да се изяснява допълнително. Досега в Магдебург подадените заявления са 28 (120 през 2006 г.), в Хамбург - 63 (116 през 2006 г.), в Дармщат - 34 заявления. За сметка на това секциите в Турция тази година били 41 в сравнение с 43 на предишните президентски избори.
Найденов коментира и "една техническа грешка, допусната от МвнР", при която данните на 36-те хиляди българи, подали заявления, бяха публикувани на сайта на ведомството. Той оправда гафа с голямата натовареност и "някои елементи, които се правят за първи път". Светлан Стоев пък намери извинение дори и в лошото заплащане. "Грешката е факт, станалото - станало. Съжалявам за случилото се, но за съжаление компютърните специалисти, включително и за държавната администрация, са кът, още повече при заплащането, което получават тук", обясни Стоев.

  


 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ