21 Септември 2020понеделник03:10 ч.

Целите на глобализма

/ брой: 221

автор:Евгений Гиндев

visibility 2065

Мнозинството от жителите на ЕС са привърженици на грешното мнение, че разцветът на социалните мрежи (блогове, Twitter, мобилните телефони, Facebook и др.) променя и ще променя възприемането на света. Смята се, че това открива фундаментални възможности за реализиране на демократичния потенциал.
    Това не е вярно. Според социалния психолог Ерих Фром "мненията, формирани от безсилни наблюдатели, не изразяват техните собствени позиции... При липсата на информираност, балансираност и възможност за реализиране на прието решение, демократично изразеното мнение едва ли е нещо повече от аплодисментите на спортни състезания". Без силни неправителствени организации, независими съдилища, резонанс в средствата за масово осведомяване и политическа подкрепа, разюзданото приказване не се превръща в истински протест. Прегледът на повечето изказани мнения в мрежата са не толкова предвестник на зараждаща се демокрация, колкото проява на социален ескапизъм (желание на човека да избяга от света на реалността в света на илюзиите), водещ не толкова към свободна държава, колкото към свобода от държавата.
    Ще окаже ли нарастването на активността в мрежата дългосрочно влияние върху бъдещето? Засега всичко е само банално дрънкане. Може би съществува вероятност, че с появата на ново поколение политици или поради неотложни проблеми за решаване социалните мрежи ще станат платформа за наистина открита и ефикасна дискусия, която да се свърже непосредствено с политическия процес, опиращ се на социално съзнателни граждани. Но със същата вероятност може да възникне и неудовлетвореност. А може да стане и по-лошо. Наблюдаваното неограничено и разюздано безадресно дрънкане да доведе до формирането на ново "славно" поколение, което ще има много второстепенни интереси, но ще бъде напълно нерешително и безотговорно в обществения живот. Хората от това поколение ще имат широка осведоменост и нулеви убеждения ("The National Interest", США - 6.08.2010).
Съвременните философи и политически наблюдатели са измислили ново понятие. Нарича се нусогенна криза и е пряко продължение на системната криза на капитализма. По определение, нусогенната криза е криза на смисъла на човешкото съществуване в рамките на безкомпромисно зададени парадигми на деструктивната реалност и се изразява в загубване на смисъла на критичен брой интелектуални символи, на които се опира масовото съзнание. Казано прости думи, нусогенната криза е пълна загуба у човека на понятията откъде идва и накъде отива и какво трябва да прави в момента. Наличието в една държава на с нищо неограничен интернет е сигурен признак, че управляващите ще протежират всичко, което не застрашава тяхната власт и отвлича вниманието на хората в безопасни за тях посоки. Неограниченият интернет е бойното поле на войната, водена в защита на Глобалния проект за управляване на света от "Златния милиард". В момента тази война е организирана около четири въпроса: проповядване на хомосексуализъм, на евтаназия, легализация на наркотиците и пропагандиране на свободното съжителство наред с браковете между хомосексуалисти (виж polit.nnov.ru от 13.09.2010). Оттук има една крачка до глобалния космически мониторинг и до индивидуалното маркиране на индивидите.
Широко е известно, че новите документи за самоличност съдържат чип с биометричните данни на конкретната личност. Хората, интелектуалците, обществото, държавите практически не реагираха. Мярката беше обявена като част от борбата с тероризма. И беше "преглътната". А тя съвсем не е толкова безобидна и от нея следват много сериозни бъдещи последици. Предвижда се, рано или късно, на всеки човек да бъде имплатиран чип, който ще позволява не само той да бъде идентифициран, но и ще съдържа изчерпателна информация за личността. Чипът ще дава възможност да се определя местонахождението на индивида във всяка точка на земното кълбо. Планетата се превръща в общество от чипоносители, хора белязани като животни, наблюдавани денонощно, подконтролни, усмирени и подчинени на "Големия брат". Бъдещата "глобална перспектива" пред света е красиво описана от Жак Атали в програмната му книга "Линиите на хоризонта":
    "Номадството ще бъде висша форма на новото общество. Всеки ще носи със себе си своята собствена идентичност... Номадите са общество от хора, лишени от чувството за Родина, земя, вяра на предците и живеещи само с интересите си по отношение на потреблението и зрелищата, които му носи телевизионният екран...    "Собствена идентичност" е магнитна карта с всички данни в нея и преди всичко за наличните у него пари. И горко на онзи, който се окаже лишен от пари и който заплашва световния ред, оспорвайки неговия начин на разпределение!"

 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ