20 Февруари 2020четвъртък20:57 ч.

Целите на глобализма

/ брой: 221

автор:Евгений Гиндев

visibility 1892

Мнозинството от жителите на ЕС са привърженици на грешното мнение, че разцветът на социалните мрежи (блогове, Twitter, мобилните телефони, Facebook и др.) променя и ще променя възприемането на света. Смята се, че това открива фундаментални възможности за реализиране на демократичния потенциал.
    Това не е вярно. Според социалния психолог Ерих Фром "мненията, формирани от безсилни наблюдатели, не изразяват техните собствени позиции... При липсата на информираност, балансираност и възможност за реализиране на прието решение, демократично изразеното мнение едва ли е нещо повече от аплодисментите на спортни състезания". Без силни неправителствени организации, независими съдилища, резонанс в средствата за масово осведомяване и политическа подкрепа, разюзданото приказване не се превръща в истински протест. Прегледът на повечето изказани мнения в мрежата са не толкова предвестник на зараждаща се демокрация, колкото проява на социален ескапизъм (желание на човека да избяга от света на реалността в света на илюзиите), водещ не толкова към свободна държава, колкото към свобода от държавата.
    Ще окаже ли нарастването на активността в мрежата дългосрочно влияние върху бъдещето? Засега всичко е само банално дрънкане. Може би съществува вероятност, че с появата на ново поколение политици или поради неотложни проблеми за решаване социалните мрежи ще станат платформа за наистина открита и ефикасна дискусия, която да се свърже непосредствено с политическия процес, опиращ се на социално съзнателни граждани. Но със същата вероятност може да възникне и неудовлетвореност. А може да стане и по-лошо. Наблюдаваното неограничено и разюздано безадресно дрънкане да доведе до формирането на ново "славно" поколение, което ще има много второстепенни интереси, но ще бъде напълно нерешително и безотговорно в обществения живот. Хората от това поколение ще имат широка осведоменост и нулеви убеждения ("The National Interest", США - 6.08.2010).
Съвременните философи и политически наблюдатели са измислили ново понятие. Нарича се нусогенна криза и е пряко продължение на системната криза на капитализма. По определение, нусогенната криза е криза на смисъла на човешкото съществуване в рамките на безкомпромисно зададени парадигми на деструктивната реалност и се изразява в загубване на смисъла на критичен брой интелектуални символи, на които се опира масовото съзнание. Казано прости думи, нусогенната криза е пълна загуба у човека на понятията откъде идва и накъде отива и какво трябва да прави в момента. Наличието в една държава на с нищо неограничен интернет е сигурен признак, че управляващите ще протежират всичко, което не застрашава тяхната власт и отвлича вниманието на хората в безопасни за тях посоки. Неограниченият интернет е бойното поле на войната, водена в защита на Глобалния проект за управляване на света от "Златния милиард". В момента тази война е организирана около четири въпроса: проповядване на хомосексуализъм, на евтаназия, легализация на наркотиците и пропагандиране на свободното съжителство наред с браковете между хомосексуалисти (виж polit.nnov.ru от 13.09.2010). Оттук има една крачка до глобалния космически мониторинг и до индивидуалното маркиране на индивидите.
Широко е известно, че новите документи за самоличност съдържат чип с биометричните данни на конкретната личност. Хората, интелектуалците, обществото, държавите практически не реагираха. Мярката беше обявена като част от борбата с тероризма. И беше "преглътната". А тя съвсем не е толкова безобидна и от нея следват много сериозни бъдещи последици. Предвижда се, рано или късно, на всеки човек да бъде имплатиран чип, който ще позволява не само той да бъде идентифициран, но и ще съдържа изчерпателна информация за личността. Чипът ще дава възможност да се определя местонахождението на индивида във всяка точка на земното кълбо. Планетата се превръща в общество от чипоносители, хора белязани като животни, наблюдавани денонощно, подконтролни, усмирени и подчинени на "Големия брат". Бъдещата "глобална перспектива" пред света е красиво описана от Жак Атали в програмната му книга "Линиите на хоризонта":
    "Номадството ще бъде висша форма на новото общество. Всеки ще носи със себе си своята собствена идентичност... Номадите са общество от хора, лишени от чувството за Родина, земя, вяра на предците и живеещи само с интересите си по отношение на потреблението и зрелищата, които му носи телевизионният екран...    "Собствена идентичност" е магнитна карта с всички данни в нея и преди всичко за наличните у него пари. И горко на онзи, който се окаже лишен от пари и който заплашва световния ред, оспорвайки неговия начин на разпределение!"

 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ