Цената на хляба тръгна нагоре
Според представители на бранша в края на месеца се очаква масово поскъпване
/ брой: 2
Масовият бял хляб от 700 грама, производство на едни от големите фирми в региона на Добрич, от вчера е с нова цена, предаде "Фокус". Увеличението е минимално - от 65 на 75 стотинки. Председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов заяви, че това е нормален процес, защото реалната цена на този вид хляб е между 80 и 95 стотинки, и то от дълго време. Подобно увеличение според него е продиктувано от стремежа на хлебопроизводителите да не извършват дейност на загуба. Още преди Нова година от хлебарския бранш прогнозираха, че след празниците цената на насъщния ще се повиши.
Масово поскъпване на хляба ще има в края на месеца, смята Тошко Няголов. Причината е комплексна, заради скъпите горива и новото зареждане на мелниците с брашно. Както всяка година, януари има ново зареждане на мелниците със зърно, а то още в началото на миналия месец поскъпна на световните пазари, отбеляза Няголов. Цените му са около 225 евро за тон. Пшеницата у нас е малко по-евтина - 400-420 лв. за тон, като се наблюдава тенденция цените и у нас да се придържат към тези на европейските пазари. Поскъпването на горива и зърно води до поскъпване на брашната, които досега бяха с непроменена цена, а оттам и на крайния продукт - хляба. Според представители на бранша реалната цена на хляба е около 2 лева за килограм. Поскъпване се очаква и за сладкарските изделия. Тази година затруднения изпитват и традиционно големи производители на пшеница, като Аржентина, отбеляза Тошко Няголов. Всичко, което се случва на световните пазари, има отражение и на нашия.