14 Август 2020петък05:26 ч.

Центърът на София близо два месеца без топла вода

Над 200 сгради остават на сухо в най-големите жеги заради реконструкция

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 626

Столичната топлофикация започна да спира топлата вода в голяма част от сградите в центъра на София. Душовете в 25 от тях вече са сухи. Предстои това да стане в още близо двеста сгради, като сухият режим ще продължи до 23 август, уточниха от топлофикационното дружество. Причина за поредното неудобство е началото на втория етап от реконструкцията на подземните комунални съоръжения в района на ул. "Гурко" и "Шести септември". Освен това ще  бъдат засегнати блокове  на улиците "Иван Вазов", "Стефан Караджа", "Раковски" , "Аксаков", "Цар иван шишман", "Славянска", "Добруджа", "Граф Игнатиев, "Генерал Паренсов" ,"Юрий Венелин", "Мальовица" и др.

Ремонтът е неизбежен. Неизбежни са близо два месеца на студен душ, които ще понесат столичани. Това стана ясно от обяснението на говорителя на "Топлофикация София" Елизабет Павлова по Нова телевизия. "Топлофикация" ще направи възможното да намали срока без топла вода, обеща Павлова. Според нея в централната градска част тръбите са монтирани преди близо 60 години. Последната реконструкция на тази мрежа е правена преди 40 години, тръби не са подменяни. Сега трябва да направим доста сериозен ремонт, при който да подменим не само тръби, но и арматурата, тоест всичко, което е свързано с топлоподаването на  клиентите в центъра на София, обясни  говорителят.  Уличките там са тесни и трудно ще влезе по-тежка механизация. Освен това трябва да се спазват известни ограничения, не може да се работи с шумната техника в тихите часове между 14 и 16 часа, уверяват от "Топлофикация".

Изравнителните сметки отпадат

Новата европейска директива, свързана с енергийната ефективност, ще изпрати в историята изравнителните сметки. Според нея от началото на 2027 г. всички домакинства, ползващи централно топлоснабдяване, трябва да са преминали на дистанционен ежемесечен отчет. Това се прави с цел оптимизация на потреблението, по-добро управление на разходите и енергийна ефективност. В момента повечето потребители на парно и топла вода в столицата получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление за използвана топлинна енергия през предходния отоплителен сезон. Тенденцията обаче е за промяна, затова предстоят промени в българското законодателство. Най-вероятно Законът за енергетиката ще бъде променен през есента. Повечето енергийни експерти смятат, че преминаването към цялостно дистанционно отчитане ще бъде в полза на потребителите и ще подобри работата на топлофикационните дружества. Доказателство за това е и настоящата ситуация с промяната на цената на топлинната енергия. Именно клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, са първите, които ще получат точна информация за сумите за приспадане.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ