13 Април 2021вторник14:46 ч.

Цветелин Кънчев:

Циганите си оставаме леви хора

Политическата ни позиция е "Никога срещу Русия" и нито един руски паметник няма да бъде съборен, категоричен е лидерът на ЕВРОРОМА

/ брой: 178

автор:Лилия Томова

visibility 2436

Цветелин Кънчев е роден на 5 юли 1967 г. Завършил е международни икономически отношения в Университета за народно и световно стопанство (УНСС) в София. Влиза в парламента през 1997 г. от листата на Българския бизнес блок, по-късно става народен представител на Евролевицата. През 1998 г. основава ЕВРОРОМА и е избран за неин председател. През 2000 г. е осъден на 6 години затвор заради "грабеж" на куче, оценено на... 22 лева. На парламентарните избори през 2005 г. ЕВРОРОМА получава 1,25% от гласовете, на местните през 2007 г. самостоятелно печели общински съветници и кметове. На последните парламентарни избори през 2009 г. ЕВРОРОМА, в състава на Коалиция за България, става единствената парламентарно представена ромска партия в Европейския съюз.
Цветелин Кънчев е женен, има четирима сина, трима от които са възпитаници на престижни световни университети.
 

ЦИТАТИ:
"До всеки 100 социалисти рамо до рамо ще застанат поне 150 цигани в защита на човешките права и паметта на нацията"
"Всеки българин стига до Москва със сърцето си"
 

- Често изказвате съжаление, задето нито едно правителство на прехода не е обърнало внимание на образователната програма, съобразена с ромския манталитет. Кой я написа, г-н Кънчев?
-  Националната образователна програма на ЕВРОРОМА е създадена от голям кръг наши експерти в партньорство със Синдиката на българските учители. Малко хора разбират проблематиката при обучението на ромските деца, нужните подходи към малчуганите, още по-малко хора познават манталитета на българските цигани. Както и да ви прозвучи, смятам, че създадохме наистина уникален продукт, който, за съжаление, все още не е реализиран. Единствено г-жа Масларова, социалният министър от предишния кабинет, внедри някои неща, например задължителната посещаемост на училището да е свързана със социалните помощи. Но не само посещаемостта е важна, трябва да бъде показан и добър успех, също свързан с размера на помощите. Така че ако някой бъдещ кабинет се запознае с нашата програма и после я внедри, тя ще има успех. А ако не започнем да правим това, след 15-20 години в България ще има над 3 милиона неграмотни, необразовани, неуправляеми и даже овълчени цигани.
- Казва го лидерът на ЕВРОРОМА?
- Данните сочат точно това, не бива да се отричат страшните прогнозируеми цифри. Почти 50 процента от раждаемостта е при циганите,  включително и заради ниското ниво на образование и култура. Информираният човек много по-добре планира семейното си бъдеще, сам преценява не само колко деца да създаде, а и дали може да ги отгледа, изучи, да ги подготви за живота. И да ги направи трудолюбиви хора, конкурентоспособни на пазара на труда.
- Дали някой нарочно не държи циганското население встрани от активното образование?
- Ако е така, това е откровен враг на България. Но не е изключено да има такива хора...
- ЕВРОРОМА строго следва правилото "Винаги със САЩ и никога срещу Русия". Да, ама геополитиката, а и днешните управляващи май не чуват голямата част от българското общество, която има памет за признателността ни към братушките. Как тогава ще стане това "Никога срещу Русия"?
- "Никога срещу Русия" е политическа позиция на ЕВРОРОМА, от която няма да отстъпим. СССР, руските хора спряха нацизма, спряха Хитлер, а циганите прекрасно си даваме сметка какво стори Хитлер и какво още би могъл да стори, ако не беше спрян, с нас.
- Да, но малка и силно гръмогласна група дори е на път да разруши паметника на Съветската армия.
- Руски паметник в България никога няма да бъде съборен, просто няма да позволим това. Ако тези гръмогласни т. нар. демократи искат да им се събере пред паметника на Съветската армия целият "Факултет", цялото Филиповци, нека опитат... Но да знаят и добре да запомнят - няма да позволим подобно нещо да се случи, затова и не им препоръчвам да се пробват!
- Идват избори, част сте от Коалиция за България. Имаше ли в ЕВРОРОМА предпочитания към някого от всъщност премногото кандидати за президент на левицата?
- Мисля, че определянето на кандидатпрезидентската двойка малко закъсня. Аз няма да скрия предпочитанията на колегите от Политическия съвет на ЕВРОРОМА към Петър Курумбашев и към проф. Андрей Пантев. Курумбашев е ярък представител на младото поколение, което не загърбва хубавите примери и традиции от миналото. Той не отрича никога направеното "преди демокрацията". Проф. Пантев пък с нестандартността си, с харизматичната си личност би бил много сериозен обединяващ фактор в обществото, а нали и заради това я има президентската институция? Но съм истински радостен, че БСП се спря на Ивайло Калфин - познавам човека, борец е. Принципен е. Диалогичен е. Мисля си, че изборът е и правилен, и верен.
- Трите ви деца са възпитаници на Кеймбридж. Дай, Боже, всекиму такива циганчета, г-н Кънчев, ако носите на майтап. Има ли надежда обикновените български деца, ако са талантливи, също да се изучат в престижни университети?
- Защо не, би следвало в тази посока да вървим. Когато бях ученик, пасях овце, но си имах мечта - да уча международни икономически отношения в Московския държавен университет, МГУ. Е, не учих там, но завърших тази специалност в страната си, сбъднах мечтата си. Човек трябва да се доказва, да се бори, за да успее. А всъщност кой ли българин не е стигнал до Москва, главно - със сърцето си? Ако не го е направил, просто не е живял.
- Прави ли днешната власт цигански работи? Или вече надмина всички дивотии, дето сме виждали досега?
- Прави. И недемократични, и без да се съобразява с паметта на хората. Нека ви кажа за потеклото си. Попитайте другаря Румен Петков, попитайте други свои съпартийци какво държа в дома си на стената...
- Няма как да питам Румен Петков, не сме на ти, затова ми кажете вие.
- На стената ми в рамки са снимките на моите 21 избити деди и прадеди в българската съпротива - 1923-1944 г. Всичките са загинали за България - и в първото в света антифашистко въстание през 1923 г., и после, когато Хитлер напада СССР. Това е произходът ми, такива са убежденията ми. А за циганските работи на властта - не само днешната власт ги прави. През последните 20-ина години проблемът на българските правителства е, че правят цигански работи, без да са професионалисти. Защо не оставят тези неща на нас? Шегувам се! Циганите сме си левоориентирани, и не можем да бъдем други, освен леви хора. Запомнете - циганин в дясното политическо пространство е все едно негър в ку-клукс-клан, нали не можете да си представите подобно нещо?
- Говорите за цигани. А гражданственост като че ли добиват думите ром, роми. Разлика виждате ли?
- Аз съм си циганин. Който е по-бял от мен, да се назовава ром. Много наши братя и сестри, които искат да изглеждат по-интересни, отколкото са, възприеха "ромската линия". Да, но "ром" е циганска дума. Макар че на Балканите роми, българи, турци и кой кой е... Едни наши западни съседи имат приказка: "Сите сме в едно гюбре", така че...
- И пак за изборите - в обществото преди и по време на такива мероприятия непрекъснато се говори за купуване, главно на цигански гласове. Така ли е?
- В България е стародавна традицията крадецът да вика: "Дръжте крадеца!". Най-ярко това пролича през 2007 г. Една партия тогава купуваше български гласове, ама "по входове" и по "цели блокове". Главно чрез домоуправителите, така че - да си мълчат поне днес! Няма цигани, няма българи, когато става въпрос за купуване на гласове. Е, вярно е, при нас се минава "тънко", с по-малко пари. Когато минава, разбира се.
- Знам, че четете ДУМА, знам, че ходите на празника на Бузлуджа. Какво бихте казали на хората там, ако имахте думата?
- Аз съм пълен сирак и винаги, когато ходя на Бузлуджа, в белокосите мъже и жени виждам своите майка и баща. Много ми се ще най-сетне да дойде този момент, в който ще докажем, че сме достойни синове и дъщери на родителите си, защото те са хората, построили България. Членовете и симпатизантите на БСП, на ЕВРОРОМА, а и на ДПС, сме построили тази наша страна. Димитровград, Хаинбоаз, заводите и фабриките, пътищата ни - кой ги построи? Нали знаете в ГУСВ, КЕЧ и транспортни войски кои служеха? И какво стана - тези, които един пирон не са забили в името на страната ни, я продадоха за жълти стотинки, продадоха съграденото от родителите ни. Та ми се ще да се обърна към тези наши майки и бащи, които все още крепят бойкия си ляв дух, този дух, който се справи с фашизма и изгради България, и да им кажа да не се предават! И да ни дадат знак. Защото, уверявам ви - на всички сто социалисти, които скочат да бранят правата си, аз ще добавя поне още 150 цигани. И руските паметници ще защитаваме точно така. А членовете на НС на БСП нека замразят, поне за кратко, своята истинска демократичност, защото при някои от тях тя просто се превръща в слободия. Нужно е да са по-сплотени. Особено пък по време на избори! Пак се връщам към дедите си - те са ми оставили собственоръчно преписан от тях апел на Георги Димитров към българските комунисти след погрома на Септемврийското въстание. В него пише: "Горе главите! Кървавата сган не ще сломи нашите души и не ще убие духа на трудещите се в България. Въпреки всичко, ние ще победим!".

За ДУМА Цветелин Кънчев написа:

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ