22 Юни 2021вторник00:48 ч.

Цветанов не ще да подава оставка

Вътрешният министър не приемал разгромяващия доклад на подкомисията за СРС като оценка за неговата работа

/ брой: 30

автор:Евгения Младенова

visibility 2059

Цветан Цветанов не възнамерява да подава оставка дори да бъде доказано, че има изтичане на информация от специални разузнавателни средства от МВР. Това обяви самият той в парламента вчера в отговор на доклада на парламентарната подкомисия за контрол на СРС, която направи размазващи изводи за МВР заради "Танов гейт".
В четвъртък вечерта подкомисията прие доклад с унищожителни заключения. Единият извод е за съществуваща порочна практика при прилагането на спецсредства. Според членовете на комисията липсва регламент, който подробно да урежда този метод.
"Искането за прилагане на СРС спрямо г-н Танов е мотивирано с документ, оценен от неговия съставител с най-ниска степен на достоверност", става ясно от доклада. Според експерти на разбираем език това означава, че разработката срещу Танов е започнала заради "узаконен донос".     Само депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров е отбелязал в протокола, че не е съгласен с точки 3, 4, 6, 7 и 10. Именно в тях са най-критичните забележки към МВР.
"Концентриран съм изцяло в преките си служебни задължения. И другото, което съм се концентрирал, съм в очакване на третата ми дъщеря", заяви Цветанов. Той не отговори изобщо на журналистически въпроси за личната му отговорност, ако се докажат пропуски и нарушения в системата за сигурност на информацията в МВР. След като приключат проверките и се установи източникът на изнасянето на информацията, щели да се търсят съответните отговорности. Цветанов сподели, че не възприема критиките в доклада като насочени срещу него. Тепърва ще се анализират депутатските заключения и ще се мисли за предприемане на евентуални законодателни промени, замота се в анализи министърът.
И вчера за пореден път Цветанов повтори, че управлението имало много сериозни успехи в борбата с организираната престъпност и с това си навличало нови врагове.
Михаил Миков съобщи, че главният прокурор Борис Велчев е запознал членовете на подкомисията с интересна статистика - 50% от случаите, в които са използвани СРС, са с оправдателните присъди, а изобщо оправдателните присъди в България са около 3-4%. Явно СРС-та се използват в несъответствие като степен спрямо необходимостта от разследване на престъпление, категоричен бе Миков.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ