20 Февруари 2020четвъртък03:03 ч.

Цветанов не ще да подава оставка

Вътрешният министър не приемал разгромяващия доклад на подкомисията за СРС като оценка за неговата работа

/ брой: 30

автор:Евгения Младенова

visibility 1598

Цветан Цветанов не възнамерява да подава оставка дори да бъде доказано, че има изтичане на информация от специални разузнавателни средства от МВР. Това обяви самият той в парламента вчера в отговор на доклада на парламентарната подкомисия за контрол на СРС, която направи размазващи изводи за МВР заради "Танов гейт".
В четвъртък вечерта подкомисията прие доклад с унищожителни заключения. Единият извод е за съществуваща порочна практика при прилагането на спецсредства. Според членовете на комисията липсва регламент, който подробно да урежда този метод.
"Искането за прилагане на СРС спрямо г-н Танов е мотивирано с документ, оценен от неговия съставител с най-ниска степен на достоверност", става ясно от доклада. Според експерти на разбираем език това означава, че разработката срещу Танов е започнала заради "узаконен донос".     Само депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров е отбелязал в протокола, че не е съгласен с точки 3, 4, 6, 7 и 10. Именно в тях са най-критичните забележки към МВР.
"Концентриран съм изцяло в преките си служебни задължения. И другото, което съм се концентрирал, съм в очакване на третата ми дъщеря", заяви Цветанов. Той не отговори изобщо на журналистически въпроси за личната му отговорност, ако се докажат пропуски и нарушения в системата за сигурност на информацията в МВР. След като приключат проверките и се установи източникът на изнасянето на информацията, щели да се търсят съответните отговорности. Цветанов сподели, че не възприема критиките в доклада като насочени срещу него. Тепърва ще се анализират депутатските заключения и ще се мисли за предприемане на евентуални законодателни промени, замота се в анализи министърът.
И вчера за пореден път Цветанов повтори, че управлението имало много сериозни успехи в борбата с организираната престъпност и с това си навличало нови врагове.
Михаил Миков съобщи, че главният прокурор Борис Велчев е запознал членовете на подкомисията с интересна статистика - 50% от случаите, в които са използвани СРС, са с оправдателните присъди, а изобщо оправдателните присъди в България са около 3-4%. Явно СРС-та се използват в несъответствие като степен спрямо необходимостта от разследване на престъпление, категоричен бе Миков.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ