16 Юни 2024неделя03:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цветелина Пенкова: Чрез иновации европейската икономика може да има ръст с 20%

Евродепутатът и МО в БСП работят по законодателство за стартъпите

автор:Дума

visibility 901

„Младите хора са двигателят на технологичния прогрес. Технологии и иновации се развиват най-добре чрез ентусиазма, познанията и енергията на новите поколения. Младите винаги искат да оставят своя уникален отпечатък.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова пред участниците в конференцията „Иновации и технологии - бъдещето на Европа”, която организира съвместно с Младежкото обединение в БСП. В събитието се включиха председателят на Младежкото обединение - Габриел Вълков, Владимир Георгиев – кмет на община Самоков, представители на фондове за управление на рисков капитал, народния представител Атанас Зафиров и много общински съветници на БСП. Събитието постави акцент върху значимостта на иновациите и показа как европейските и национални политики могат да помогнат за тяхното развитие на регионално ниво.

„Иновациите заемат все по-централно място в нашата икономика и ежедневие. Те са основен инструмент за постигането на зеления и цифров преход, имат добавена стойност за гражданите, за индустрията и за публичния сектор“, допълни Пенкова. Тя изтъкна, че иновативните решения много често произлизат от „стартъпите“ и малките и средни предприятия: „Те са основното средство, за са стане Евросъюзът водеща сила в иновациите и технологиите на световната сцена. Те са двигателят за устойчивото възстановяване и развитие, енергийната и цифрова революция.“

Инвестицията в развитието на младите хора у нас е инвестиция в бъдещето на България. Именно заради това ние организираме тази изключително важна дискусия за иновации и технологии, защото такова трябва да бъде бъдещето на България -  прогресивно и модерно“, заяви председателят на Младежкото обединение на БСП Габриел Вълков.

Цветелина Пенкова отбеляза, че основна цел на ЕС трябва да бъде постигане на конкурентност спрямо САЩ и Китай. Тя е на мнение, че това може да стане, ако ЕС действа като едно цяло, да не бъде разглеждан като съвкупност от държави членки. Ключова роля има държавната политика в сферата: „Всяка една държава членка трябва да създаде повече възможности за растеж, повече работни места, достъп до повече пазари. Само така ще помогнем на нашите стартъпи и компании да осъществят пълния си потенциал и да бъдат конкурентоспособни на европейския и световен пазар.“

Изключително съм горда, че след година усилия и преговори в Европейския парламент инициирам законодателно предложение за европейската стартъп индустрия – “Засилване на промишлената и технологична конкурентоспособност на ЕС чрез иновации и благоприятна среда за развитие на стартъп и скейлъп предприятия”. Ще бъда основен преговарящ в Европейския парламент“, каза пред конференцията Цветелина Пенкова.

„Новото законодателство ще обедини всички дотук създадени инициативи на ниво ЕС. То ще уеднакви законодателствата на държавите членки в тази сфера, ще унифицира условията на финансиране на технологични и иновативни проекти и ще създаде ясна рамка за сътрудничество между стартиращи предприятия и научните среди“, обясни Пенкова.

Тя смята, че ЕС трябва да се стреми да заеме  лидерска позиция в развитието на стартъпите и скейлъпите. „Тези компании трябва да разполагат с благоприятна среда, за да реализират пълния си потенциал и да бъдат конкурентоспособни на европейския и световен пазар. Това не може да се случи без провеждане на общи политики. Те трябва да осигуряват сигурност, предвидимост и удобство на предприемачите и да продължават да иновират и да развиват технологиите“, посочи евродепутатът. За да бъде постигнато това, Цветелина Пенкова посочи няколко стъпки: силна държавна и европейска подкрепа на научноизследователска и развойна дейност; увеличаване и насърчаване на публичните и частните инвестиции в сферата; премахване и смекчаване на съществуващите финансови и административни бариери и затруднения за стартиращите предприятия и за МСП; насърчаване на международния обмен на таланти, идеи и добри практики.

Евродепутатът посочи данни: чрез иновации и нови технологии, ЕС има потенциала да увеличи производителността на своята икономика с близо 20% и да добави около 3 трилиона евро до 2030 г.

 За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 827

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 876

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 830

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 919

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 845

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ