29 Май 2020петък01:23 ч.

Срещи

Цвети Радойчева: Искам да създавам красива музика и тя да остава в сърцата

Най-важното е да бъдеш смел в мечтите си и да вярваш в себе си, убедена е талантливата поп изпълнителка

/ брой: 6

автор:Альона Нейкова

visibility 1413

Музиката бележи живота на Цвети Радойчева още от дете. Родената в София красавица не спира да развива природната си дарба и през 2008 г. е приета да учи поп и джаз пеене в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", като попада в класа на доц. Алис Боварян. Пак тогава пуска и първата си авторска песен "Не се обръщай", последвана от много успешните мелодични и съдържателни сингли "Бял сатен", "Ти", "Вземи ми всичко", "Бъди до мен" и "Дай ми любов" (по нейни музика и текст). В дует със Спенс записва "Кисело диско". Хитът This is Love излиза през 2016 г., когато се ражда дъщеричката й Ванеса - най-голямото щастие в живота на атрактивната певица.

"Когато обичаш и пееш със сърце, обстоятелствата нямат значение"

"Цветовете на дрехите са огледало на душата ми"

"За да бъдеш щастлив, не трябва да има конкретна причина"

- Успяхте ли вече да направите равносметка на отминалата 2019-а, Цвети? Каква бе тя за вас - в личен и професионален план? Има ли нещо, което много искахте, но не успхте да направите?

- 2019-а беше изключително ползотворна и успешна година за мен в професионално отношение, тъй като създадох авторската си песен "Изчезни", с която миналото лято в Сандански спечелих Голямата наградата на BG Music Festival. Композицията се превърна в любима на много фенове и меломани. Също така заснехме и видеото на сингъла, който бе подкрепен от "Зонта клуб". Посветих този музикален проект на жените, пострадали от домашно насилие. Всичко, до което се докосвах през 2019-а, придобиваше успех. Пях на едни от най-големите и престижни светски събития в България и имах много медийни изяви. В личен план се чувствам щастлива и удовлетворена, тъй като имам прекрасно семейство. Дъщеричката ми стана на 3 години и все повече виждам, че музиката и сцената й доставят истинско удоволствие. Онова, което си бях пожелала, ми се сбъдна. Защото най-важното е да бъдеш смел в мечтите си и да вярваш в себе си!

- Как всъщност се роди композицията "Изчезни" и какво стои зад нея?

- Първоначалната ми идея, когато написах музиката на тази песен, беше да създам чувствена и нежна балада, като нямах представа за тематиката на текста. Мое телевизионно интервю се превърна в повод с мен да се свърже поетът Петър Москов. И щом чу моята мелодия, той написа изключително въздействащо и силно стихотворение - само за една нощ! Когато ми го изпрати на сутринта, каза: "Дано, след като го прочетеш, да не ти загорчи кафето." Бях впечатлена, тъй като текстът силно ме докосна. И разбрах, че чрез моето творчество и музикалното изкуство като цяло трябва да отправя послание към жените, пострадали от домашно насилие. Алекс Нушев създаде прекрасния аранжимент и песента стигна до публиката, като стана фаворит на почитателите ми.

- Клипът към този хит също е много атрактивен. Бързо ли го заснехте и имало ли е по-интересни моменти при създаването му?

- Отделихме на видеото към "Изчезни" цял ден! Избрахме красива локация - язовира Мало Бучино, като снимките са едновременно сред природата и в частна къща с дизайнерски и автентични мебели от истинско дърво. Поканих в клипа да участва и прекрасния млад актьор Александър Димов от "Откраднат живот", който изигра перфектно своята роля на агресивен и арогантен мъж. В един от запомнящите се моменти се превърна бързането ни да уловим залеза на слънцето за последните кадри на видеото, като буквално ни оставаха 30-40 секунди. Но с креативен и талантлив режисьор и оператор като Добромир Николов всичко се случи така, както трябва.

- Въпреки младостта си, имате доста награди. Какво означават те за вас? Важни ли са?

- Отличията безспорно мотивират всеки изпълнител, както и мен самата. Но за мен най-важни са оценката и любовта на хората. Получавам многобройни писма, в които авторите им, освен суперлативи, изразяват и прекрасно отношение към мен и музиката ми. Също така много прохождащи изпълнители имат желанието да пеят мои песни. Именно тези неща ме вдъхновяват и ме карат да  продължавам да творя красива музика, която остава в сърцата на хората.

- Кое е най-необичайното място, на което сте имали изяви?

- Хм... За място точно не се сещам, но съм имала интересна случка. Преди 3 години, в разгара на лятото, бях ангажирана да пея на една сватба край басейн. Трябваше да съм на открита сцена с моите музиканти. Всичко беше прекрасно до втората песен, когато заваля пороен дъжд и прекъсна електричеството. Тогава събрах всички гости, запалихме свещи и запях само под съпровода на китара... Толкова много им хареса, че цели два часа танцуваха, завладени от акустичните ми изпълнения. А младоженците бяха много впечатлени и щастливи! Когато истински обичаш професията си и пееш със сърце, обстоятелствата нямат значение.

- Вие сте сред лицата на кампанията "Успели българи дават личен пример". Какво точно правите в рамките на тази инициатива? Изненада ли ви нещо по време на срещите с възпитаници на различни училища?

- Вече трета година съм част от лицата на кампанията "Успели българи дават личен пример". Тази прекрасна инициатива, подкрепена от МОН и Столичната община, е с организатор Диана Николова-Миланова. Заедно с още известни и успели българи посещаваме различни училища в цялата страна, като нашата основна цел е да насърчаваме четенето и грамотността, да мотивираме и вдъхновяваме младите да вървят по пътя на учението и духовността и да вярват в мечтите си, като даваме личен пример и им разказваме от първо лице как сме постигнали и реализирали своите желания. Например един от често задаваните въпроси към мен от учениците е колко пари получавам. Винаги отговарям, че това няма голямо значение. Ако парите са самоцел, човекът никога няма да е истински щастлив. От изключително значение в живота е да откриеш призванието си и именно тази работа, която ти носи истинско удоволствие. Тогава парите ще идват с лекота. 

- Освен с прекрасни вокални изпълнения, впечатлявате със специфичен стил, който ви откроява сред другите млади изпълнителки. Кой ви е "научил" на елегантност? Какво ви коства да изглеждате винаги бляскава и най-вече усмихната?

- Благодаря за хубавите думи! За мен стилът и начинът на обличане са израз на моите индивидуалност и автентичност. Подбирам тоалетите си в зависимост от мястото, където отивам, и според настроението, в което съм. Цветовете на дрехите са огледало на душата ми. Затова и повечето пъти подбирам ярки и цветни облекла, тъй като самата ми аура е такава и именно те отговарят най-добре на моето аз и съвпадат с посланието, което искам да изпратя до хората чрез тях. Никога не съм следвала сляпо модни тенденции, просто имам вроден нюх и свое лично усещане за стил, което съм наследила от моята майка. Тя ме е научила на много ценни неща, свързани с това как една дама трябва да изглежда стилно. Мама винаги ми е давала възможността да търся и откривам своето усещане за красота и стил. Именно затова с времето намерих себе си и своя собствен почерк в облеклото.

- Вие самата сте майка. Ванеса проявява ли интерес към музиката и пеенето?

- Да, Ванеса е прекрасна! Благодаря на Бог за този подарък да имам дъщеря. Тя е много артистична и емоционална, отсега се изявява на сцена, като пее и танцува чудесно. Имитира ме във всичко, което ме стимулира да бъда още по-добра и успешна и в кариерата си, и в личните си взаимоотношения, тъй като аз съм нейният пример.

- Как я възпитавате? Намирате ли време за нея, имайки предвид многото ангажименти, които имате като изпълнителка и светска личност?

- Възпитавам я да бъде смела, уверена, да отстоява себе си, но в същото време да е толерантна към другите и винаги да се отнася с добро! Уча я, че за да бъдеш щастлив, не трябва да има конкретна причина, покупка и т.н. Щастието се поражда от хубавите взаимоотношения, от помощта, която си оказал на по-слабия. И, най-вече, то е вътре в теб! Винаги, когато имам свободно време, го посвещавам изцяло на Ванеса и татко й. Тези мигове не се връщат и с удоволствие си ги изживяваме заедно, като пътуваме, смеем се, играем и се радваме на живота.

- Малко повече от 10 години сте на сцената като професионална певица. Много ли са? Отнеха ли ви нещо или позитивите, които получавате от изявите си, са повече от трудностите? Всъщност, как преодолявате проблемите (а може би нямате такива, поне така изглеждате)?

- Благодарна съм за всички трудности по пътя ми до този момент, тъй като сега съм по-силна и уверена. И с много по-голяма осъзнатост и смирение посрещам успехите си, които са плод на труд, постоянство и огромна любов към музиката! Смятам, че всеки има собствен път, който е необходимо да извърви, и хора, които трябва да срещне по него. Не вярвам, че късметът идва просто ей така. Не. За него трябва да се потрудиш, налага се да го провокираш, необходимо е да си умен и да го оцениш, щом дойде при теб. С трудностите се справям лесно - възприемам ги като уроци, извличам най-ценното за себе си и продължавам напред.

- Как ви е променила известността? От какво се наложи да се лишите заради нея?

- Популярността е неизменна част от моята професия на певица и обществена личност. Мога да кажа, че известността ме промени като човек, тъй като с времето станах много по-сензитивна и по-лесно разпознавам лицемерието и фалшивите усмивки. Доста бързо успявам да усетя дали човекът отсреща е открит или е задкулисен... А и с увеличаването на известността ми забелязвам, че хората около мен стават все по-малко. Така прозирам кои всъщност са истинските и стойностните приятели до мен.

- Какво не знаят хората за Цвети Радойчева, а бихте могли поне малко да повдигнете завесата?

- Може би не се досещат колко емоционална и състрадателна съм. Чувствам се много значима и щастлива, когато помагам и се включвам в различни  благотворителни инициативи. Мечтая да създам собствена фондация за събиране на средства за деца в неравностойно положение. Именно на такова отношение към по-слабите уча и моята дъщеричка, която отсега отделя от собствените си играчки и дрешки за дечица, които не биха могли да си купят най-необходимото.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ