02 Юни 2020вторник06:20 ч.

Цветя и рози

/ брой: 17

автор:Павлета Давидова

visibility 637

Всичко в България е цветя и рози, уверяват ни управляващите. Основания за вот на недоверие, свързан с екологични проблеми, нямало. Реалността обаче показва друго. 

Цветя и рози не растат около безбройните бунища, изникнали в села и паланки. Там има отрови, бурени и смрад. От време на време и пожари. Хората протестират. Отново и отново. Никой не ги чува. Фирмите продължават да си складират незнайно какво, незнайно откъде, за незнайно какво...

Цветя и рози няма и в реките. В Марица не плува риба, плуват трупове на живинки, изтровени от пазарджишка фирма. Иронично, но виновникът май е "Екоинвест". Екомисленето на компанията обаче явно е заминало в реката на егоцентризма, а концентрацията на идеи е в инвестициите към личните и фирмени банкови сметки. Ако ще и това да става за сметка на спестени средства от екозагриженост.

Цветя и рози няма и във въздуха - наднорменото ниво на фини прахови частици се превърна във всекидневие. Ако допреди време се смеехме на азиатците с маски на устата, то вече и българите започнаха да се "обзавеждат" по тяхната мода. Не, че това ни спасява от лошия въздух, от асматичните пристъпи, или алергии...

Не мога да те дишам, казват младежите, когато някой ги дразни. Не мога да те дишам, бе един от плакатите, които перничани издигнаха срещу Бойко Борисов тези дни. В случая е и буквално, и преносно. Съвсем наскоро властта им каза - стойте си вкъщи, на студено, без вода. Наум те добавиха "ако може и не дишайте".

За цветя и рози продължаваме да мечтаем. Не бива да вярваме в розовите утопии, с които властта се опитва да ни пробута горчивия хап на екокатастрофата, в която ни е забила. За всяка цветна градина трябват грижи - редовно внимание, превенция срещу вредители и изчистване на плевелите. Градинката на властта също се нуждае от прочистване. Това може да стане с успешен вот на недоверие, а после и с избори, на които да бъдат предпочетени хора с мисъл за другите и експертен опит, а не лични интереси. Затова мислете, когато гласувате.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ