22 Януари 2021петък22:09 ч.

Цветя и рози

/ брой: 17

автор:Павлета Давидова

visibility 980

Всичко в България е цветя и рози, уверяват ни управляващите. Основания за вот на недоверие, свързан с екологични проблеми, нямало. Реалността обаче показва друго. 

Цветя и рози не растат около безбройните бунища, изникнали в села и паланки. Там има отрови, бурени и смрад. От време на време и пожари. Хората протестират. Отново и отново. Никой не ги чува. Фирмите продължават да си складират незнайно какво, незнайно откъде, за незнайно какво...

Цветя и рози няма и в реките. В Марица не плува риба, плуват трупове на живинки, изтровени от пазарджишка фирма. Иронично, но виновникът май е "Екоинвест". Екомисленето на компанията обаче явно е заминало в реката на егоцентризма, а концентрацията на идеи е в инвестициите към личните и фирмени банкови сметки. Ако ще и това да става за сметка на спестени средства от екозагриженост.

Цветя и рози няма и във въздуха - наднорменото ниво на фини прахови частици се превърна във всекидневие. Ако допреди време се смеехме на азиатците с маски на устата, то вече и българите започнаха да се "обзавеждат" по тяхната мода. Не, че това ни спасява от лошия въздух, от асматичните пристъпи, или алергии...

Не мога да те дишам, казват младежите, когато някой ги дразни. Не мога да те дишам, бе един от плакатите, които перничани издигнаха срещу Бойко Борисов тези дни. В случая е и буквално, и преносно. Съвсем наскоро властта им каза - стойте си вкъщи, на студено, без вода. Наум те добавиха "ако може и не дишайте".

За цветя и рози продължаваме да мечтаем. Не бива да вярваме в розовите утопии, с които властта се опитва да ни пробута горчивия хап на екокатастрофата, в която ни е забила. За всяка цветна градина трябват грижи - редовно внимание, превенция срещу вредители и изчистване на плевелите. Градинката на властта също се нуждае от прочистване. Това може да стане с успешен вот на недоверие, а после и с избори, на които да бъдат предпочетени хора с мисъл за другите и експертен опит, а не лични интереси. Затова мислете, когато гласувате.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 399

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 509

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 505

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 256

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ