09 Май 2021неделя13:06 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

"Тупалки" от малки, или как се избира детско облекло

Цветът на дрехите оказва влияние не само на самочувствието на малчуганите, но и на здравето им

/ брой: 122

автор:Альона Нейкова

visibility 4375

Почти всички деца обичат да получават подаръци. А по-суетните, особено момичетата, се радват най-много на нови дрешки. Често в близост до магазини за детски облекла може да се чуе: "Мамо, купи ми тези дънки! Моля ти се-е-е-е..."
Дали ще задоволят прищявките на отрочетата си - изборът е изцяло на родителите. Някои по-заможни поръчват при дизайнерите си същия модел и цвят сукман или риза за потомството, каквито са избрали за себе си. Изглежда наистина закачливо и околните веднага разбират, че пред тях са членовете на едно семейство.
При избирането на облекла за малчуганите майките и татковците трябва да имат предвид най-важното - дрехите за тях трябва да са качествени и напълно безопасни. И няма значение дали купуват красива пъстра рокля за дъщеря си или модерни дънки за сина. Необходимо е да са сигурни, че с тях те не само ще изглеждат добре, но и ще се чувстват като деца.
За да сте сигурни в качеството на детските дрехи, не е достатъчно бегло да погледнете на етикета и да се убедите, че те са произведени в някоя европейска страна. Най-важното е да разберете от каква материя е ушита сладката поличка или готиният суичър и дали отговарят на необходимите стандарти за безопасност, каквито например съществуват за боите, използвани в детските дрехи.
Помнете, че роклите, блузите, тениските, както и други облекла от гардероба на малчуганите и особено бельото, е най-добре да са направени от 100% памучни тъкани. Дори в състава на чорапките и чорапогащниците се допуска минимално количество синтетични материали.
Изключително важно е при избора на детски дрехи, най-вече предназначените за бебетата, да се провери качеството на шевовете. Малките трябва да се чувстват комфортно и удобно и никакви детайли като копчета, декоративни бродерии, панделки и етикети не бива да им стягат или пречат. Специално внимание се отделя на ластиците и маншетите, които могат да оставят дори белези по нежната детска кожа.
Съветите за безопасно, качествено и удобно облекло за децата не са никак маловажни. Но за повечето родители се превърна в аксиома изборът на дрехи за отрочетата им в светли радостни тонове. При това е необходимо да се избягват прекалено агресивните цветови комбинации. Например психолозите са на мнение, че съчетаването на яркочервения и белия цвят може негативно да се отрази върху детската психика. Затова е по-добре да се избират по-неутрални нюанси.
Цветът на облеклото влияе не само на самочувствието на детето, но и на здравето му, смятат специалистите. Дори отношението на околните към малките понякога е пряко свързано с начина, по който са облечени. По-наблюдателните родители със сигурност са забелязвали, че не всички цветове отиват на отрочето им, а определени комбинации дори повдигат настроението на малките. Експертите са убедени, че някои нюанси въздействат и на защитните функции на организма и повишават имунитета.
Червеният е цветът на лидерите и победителите. Той допринася за по-голяма енергичност и решителност на детето, като го кара да се чувства по-силно. Но червеният притежава и съпътстващи негативни черти като агресивност и прекалено високо самочувствие. Затова в гардероба на деца, ненавършили 1 годинка, този цвят не е препоръчителен. Ако детето е притеснително и несигурно в себе си, напротив, трябва да му купите няколко червени блузки, панталонки или поне шалче. Така малчуганът ще се мобилизира в трудни ситуации, твърдят експертите, използващи го в специална цветотерапия. Наличието на червеното в гардероба на момчетата само ще допринесе за развитието на лидерските им качества. А при момичетата може да формира определен характер - тип "желязната лейди", което ще изгради стремежа към самостоятелното вземане на важни решения.
Синият цвят не е толкова агресивен като червения и има изключително положително влияние върху децата. Смята се за традиционно мъжки цвят, прави малчуганите отговорни, прибрани, а по-късно и способни да работят в екип. На прекалено енергичните, пъргави и емоционални момчета синият помага да се концентрират и да отделят важните неща от второстепенните. Психолозите съветват този цвят да не се включва в облеклото на затворените и необщителните деца.
Зеленият е цветът на живота. Експертите го препоръчват за основен и дори доминиращ в тоалетите на малчуганите. Този свеж цвят развива много положителни черти у децата: трудолюбие, оптимизъм, обич към живота, издръжливост. Сред негативните влияния са отслабването на интуицията и прекалената практичност, които пречат на творческото развитие. Зеленият е основополагащ за родителите, които искат да възпитат стабилна личност. Цветът обаче не е подходящ за бъдещите бохеми, така че, ако майките искат да възпитат и артистични натури, трябва напълно да изключат зелените дрехи от гардероба на децата си. Или да намерят компромисен вариант от по-неутрални нюанси.
Оранжевият е цветът на мъдреците. Присъствието му е необходимо в облеклата както на момичетата, така и на момчетата. Това е цветът на психическото и физическото здраве, препоръчват го на по-нервните и хилавите деца. Задължително е обаче да се използва в комбинация с други свежи цветове, иначе ефектът ще бъде минимален или дори нулев.
Един от основните нюанси в детския гардероб е жълтият. Това е цветът на радостта, на слънцето и на празника. Дарява малчуганите с такива положителни черти като оригиналност, оптимизъм, откритост, емоционалност. Сред отрицателните влияния е формирането на променливи настроения и изключителна емоционалност. Не бива обаче напълно да се изключва жълтият от гардероба на малките, тъй като това може да ги лиши от празнично настроение. От друга страна, не е добре да се прекалява с обличането на децата само в този цвят. Жълтият допринася за приповдигнатото настроение и така малчуганите не могат да се подготвят за трудностите в живота на възрастните.
Розовият е един от най-нежните, изтънчени и женствени цветове. Ако родителите го включат в гардероба на момчетата, може неволно да допринесат за формирането на мек и нежен характер, както и нетипично за силния пол поведение. Някои майки дори напълно изключват този цвят от облеклото на синовете си, понеже го асоциират със зависимост от противоположния пол.
Кафявият е цветът на земята, наричат го кралят на консерваторите и прагматиците. Съчетава качествата на добрия стопанин, който твърдо стои на земята. Колкото и необичайно да изглежда в гардероба на малките, все пак не бива да го изключвате напълно.
Най-неутрално се възприема белият цвят. Той възпитава положителни качества като отвореност към света, чистота, искреност, но и малко наивност. Цветът е незаменим в гардероба на детето, особено в празничните дни. Имайте предвид обаче, че в бяло малчуганът е по-уязвим и дори беззащитен. Затова е добре да го комбинирате с основните цветове, още повече, когато на детето му предстои за първи път да се появи в непозната среда.
Психолозите препоръчват черният, който се свързва с тъга и мъка, да се изключи напълно от детския гардероб.

 

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 825

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1063

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ