14 Август 2022неделя09:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Драгомир Стойнев:

У нас средната възраст за пенсиониране е най-високата в ЕС

Промените в Кодекса за социално осигуряване ощетяват всички, но най-вече младите, твърди председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика

/ брой: 213

автор:Аида Паникян

visibility 2536

Драгомир Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Председател е на комисията по труда и социалната политика в 41-ото Народно събрание. Икономист по професия, възпитаник на Сорбоната, специализирал е във френското училище за висши кадри и политици ЕНА. Работил е в дирекция "Стратегическо планиране и управление" на Министерския съвет. Депутат от Коалиция за България.

- Г-н Стойнев, преди дни КНСБ обяви готовност за стачни и протестни действия, ако се приемат промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Страната ни има ли нужда точно от тези промени?
- Действително българската пенсионна система е изправена пред значителни предизвикателства и ние не може да затворим очите си и пред негативното демографско развитие, което ще оказва допълнителен натиск върху жизнеспособността й. България е една от страните в света, в която населението застарява най-бързо. Ако не бъдат предприети навременни и адекватни мерки, ще бъде трудно да се поддържат дори и сегашните нива на пенсии. Пенсионната ни система наистина се нуждае от промяна, но тя да е основана на дългосрочна стратегия, получила широка обществена и политическа подкрепа. Една пенсионна реформа трябва да е всеобхватна и да даде отговор на предизвикателствата в развитието на България и системата й за национална сигурност. Трябва да е обвързана с образование, квалификация, пазар на труда, здравеопазване... Това, което се предлага от управляващите, не е реформа, а смесица от половинчати мерки. Мерки на парче и се върви по най-лесния път, но който не води до добри резултати. С вдигането на възрастта по-малко хора ще се пенсионират и по-малко хора ще получават високи пенсии... Миналата година министърът на труда и социалната политика обеща, че едва когато се стабилизира пазарът на труда, ще започнат преговорите за пенсионната реформа. Но пазарът на труда не е стабилизиран, а правителството бърза да направи една изключително антисоциална промяна. 
- Хората от I и от II категория труд ли са най-ощетени?
- Не само. Мерките, предлагани от ГЕРБ, засягат негативно абсолютно всички хора в нашата страна. На първо място са ощетени младите хора. Имам предвид въвеждането на плавно увеличаване на осигурителния стаж, изискван за пенсия. Той трябва да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете. Един млад човек, който завършва висше образование на 25 г. и веднага започва работа. Той трябва 40 години да работи без прекъсване на осигурителния стаж и безспорно достига възраст, при която физически вече му е трудно да работи. Нещо повече - той не трябва нито една година да излиза от пазара на труда. А в днешно време, вече и в ЕС се говори, че хората трябва да са подготвени постоянно да влизат и излизат от пазара на труда. Никой не може да гарантира на конкретен човек, че той ще има 40 години постоянна работа. Тоест за сегашните млади хора пенсионирането става невъзможно. И още: пенсионната реформа трябва да бъде обвързана и с образованието, защото в момента 57% от хората на възраст между 20 и 64 г. са на пазара на труда. Има хора, главно от рисковите групи, които не могат по никакъв начин да влязат в системата на държавното обществено осигуряване, защото им липсва квалификация и съответно - образование. Значи трябва първо този проблем да се реши, за да може тези хора да влязат в пазара на труда и работейки, да внасят осигуровки, с които да се пълни бюджетът на НОИ. Като се вдига възрастта и осигурителният стаж, демотивират се хората да участват в осигурителната система. Така се демотивират и онези 57 процента осигуряващи се... С промените, които се предлагат, излиза, че (колкото и цинично да звучи) най-добрият пенсионер е онзи, които умира в деня на пенсионирането си... И трябва да унижим хората да ходят на работа с патерици, защото вече физически няма да издържат на тази възраст.
Това, което ме питате за хората от I и II категория труд... За тях се увеличава изискваната възраст. Увеличава се и осигурителният стаж за учителите - от 25 години за жените и 30 за мъжете съответно на 28 и на 33 години до 2013 г. Въпреки това вноската от 4.9%, която плащат работодателите на учителите, ще продължи да се дава в НОИ. Тоест ще се акумулират приходи, без да се правят разходи.
- Е, тогава какво ще става с 40-50-годишните?
- Именно... Тези хора в годините на прехода неуморно се трудиха. Мнозина от тях бяха принудени да работят в сивия сектор, защото нямаха друг избор, ако искаха да се препитават. Идва въпросът какво се случва с тези хора, които активно са се трудили, но нямат осигурителен принос. Трудът на това поколение не може да бъде зачеркнат с лека ръка, защото, когато дойде време да се пенсионират, на тях ще им липсват 10 години. Тогава нямаше вина нито едно правителство. Такива бяха времената, че хората работеха, без да се осигуряват.
- С вдигането на осигурителния стаж на практика не се ли повишава възрастта за пенсиониране на хората, които в момента са в предпенсионна възраст?
- Те също няма да могат да се пенсионират - ще догонват години за осигурителен стаж. И в момента средният осигурителен стаж е 38 години и 6 месеца. Сами виждате, че става въпрос за увеличение от 18 месеца, които няма да донесат кой знае колко принос за хазната. И още нещо: и сега в България средната възраст за пенсиониране е най-висока в ЕС за мъже и за жени - 61 години и 5 месеца, а за всички останали членки на съюза - 61 години и 4 месеца. Мъжете в България се пенсионират средно на 64 г., а за Европа - средно на 62. Представете си като се вдигне с 3 години осигурителният стаж. Е, защо трябва да отнемаме гарантирани права?
Коалиция за България многократно предупреждаваше правителството да не намаляват осигуровките, защото ще се отвори още по-голяма дупка в бюджета, че тази мярка няма да подобри състоянието в българските фирми... Тя не помогна на малките и средните предприятия, 35-40% от които за една година фалираха. Сега за безумната грешка плащат обикновените хора. А те вече свикват с антисоциалните действия на правителството. Управляващите казват има дефицит. Във всяка една пенсионна система има дефицит. Няма пенсионна система в ЕС, която да се финансира или от данъци, или от осигуровки. С вдигането на възрастта за пенсиониране сега се пестят пари - колкото се може по-малко хора да натоварват държавното обществено осигуряване, но няма никакви мерки, които да увеличат приходите в ДОО...
Това у нас буди голямо безпокойство. Ние ще направим всичко възможно да не се доведе българската пенсионна система до разруха - това, което очевидно е желанието на министъра на финансите. 
- Ако увеличаването на възрастта и на осигурителния стаж не решават проблемите на бюджета на НОИ, в който дефицитът ще е 206.3 млн. лв., какъв е изходът?
- Само с увеличаване на осигуровките с 2% в хазната на НОИ годишно ще влизат 400 млн. лв. годишно. Не може една социална държава, както е написано в преамбюла на Конституцията на Република България, да имаме едновременно едни от най-ниските данъци (благодарение на предишното правителство) и едни от най-ниските осигуровки. Е, как тогава да имаме държавни трансфери в държавната схема, откъде да дойдат тези пари.
 

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ