28 Октомври 2021четвъртък05:45 ч.

"Убежище" - обяснението в любов на Цочо Бояджиев

Фотоизложбата ще бъде открита на 25 септември в галерия "КО-ОП" в София

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 152

Фотографската изложба на проф. Цочо Бояджиев "Убежище" ще бъде открита на 25 септември в галерия "КО-ОП" в София и ще продължи до 12 октомври. Експозицията е част от осмия фестивал "ФотоФабрика".
"Допуснати сме в едно от убежищата на Цочо Бояджиев - неговия фотографски свят. Свят, който той населява неподражаемо, деликатно и с възхитителна смиреност. "Убежище" е обяснение в любов. Към мъдростта на Създателя, подслонил хората. Към изненадите на света. Към живота и неподправените детайли на всекидневната красота. Всяка от представените фотографии е споделено преживяване - небрежен щрих от голямата картина на битието. "Убежище" е обяснение в любов към Човека", казва директорката на "ФотоФабрика" Еми Барух.
Датата на вернисажа не е избрана случайно. 25 септември е рожденият ден на Цочо Бояджиев, който тази година ще навърши 70.
По време на изложбата ще се състоят и две премиери. Ще бъде представена книгата "Разговори за фотографското изкуство" от Николай Трейман и Цочо Бояджиев. "Невиждана досега книга, която може да се чете като учебник по фотография за напреднали", пише в предговора Георги Лозанов и добавя, че от нея човек може да научи не само как да прави добра фотография, а и как да правиш добро с фотографията си.
"Разговори за фотографското изкуство" поставя и началото на дългосрочния издателски проект "Думи на фокус" със следното въведение:
"Привилегия е да започнем тази поредица с диалозите на проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман. В тези разговори става дума не просто за фотографията и за фотографирането, а за общото разбиране за смисъл, което двамата автори намират отвъд зрителното възприятие на видимото."
Предстои и премиерата на видеоразказа от поредицата "Фото Фигури", посветен на проф. Бояджиев: "Цочо Бояджиев. Миг от много времена." Негов автор е Еми Барух.
Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Той е професор по история на философията в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на редица изследвания върху античната и средновековната философия и култура, на студии, монографии и философски текстове, както и на няколко стихосбирки. Преводач е от старогръцки, латински и немски. Носител е на националната награда "Христо Г. Данов", голямата награда на Портал Култура, наградата "Златната метафора", Големия кръст на Суверенния Малтийски орден. Свои фотографии е показвал в индивидуални и групови фотографски изложби, в самостоятелния му албум "Pinctum", както и в издадените съвместно с Николай Трейман фотоалбуми "Пътят на човека",  "Домът на човека", "Човешката участ" и "Сънят на човека".
Осмият фестивал "ФотоФабрика" е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2021 г.

Снимки Цочо Бояджиев
 

 

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ