04 Декември 2020петък01:00 ч.

На фокус

Убил Иванчо майка си, пък викнал да плаче

Докладът на Борисов за еврофондовете илюстрира разрухата, до която ни доведоха правителствата му

/ брой: 203

автор:Велиана Христова

visibility 48

"Убил Иванчо майка си, убил Иванчо татко си, пък викнал Иванчо да плаче, че e останал кръгло сираче". Поетът Рашко Стойков написа тази епиграма навремето, но тя отлично илюстрира положението, в което се постави Бойко Борисов с огласения миналата седмица доклад за обосноваване на българските програми за финансиране от еврофондовете. Той започва не с друго, а с науката и иновациите, понеже това са приоритетите на Европа. Десет години убеждавахме ГЕРБ за този факт, не вдяна, щото ценностите при тях са с главата надолу. Две петилетки правителствата на Бойко Борисов убиваха науката у нас, сега ревнали, че науката ни е много зле.

Започна се от

 

Симеон Дянков Престъпния,

 

за когото учените бяха "феодални старци" и който буквално срина държавното финансиране на науката - през 2009 г. инвестициите в науката бяха 0,35% от БВП (определени от правителството на Станишев), през 2010 г. Дянков ги сведе до 0,18%, през 2012-2013 г. те паднаха на 0,13% от БВП, Горанов пък ги доведе до 0,12%. В доклада си Борисов е написал, че секторът е недостатъчно финансиран и сме предпоследни в ЕС по дял на публичните разходи за него, които били 0,75% от БВП. Дрън-дрън. Стара врътка на ГЕРБ е да отчитат като публични разходи за наука не това, което дава държавата, а да надуват този показател, като прибавят към субсидията парите от европрограмата и всички собствени приходи на учените от проекти, наеми и пр. А реално от държавния бюджет средствата за основните носители на науката у нас - БАН, Селскостопанската академия и фонда "Научни изследвания", съставляват в последните три години едва 0,25% от БВП. Останалото учените сами си го докарват. Нищо, че през 2016 г. Плевнелиев ги изкара да протестират по улиците, като им рече да "продават наука" и да изкарват пари. Депутатът проф. Станислав Станилов тогава го контрира с крилатата си фраза: "Елементарните частици не се продават на Женския пазар". С пълното си неразбиране що е наука кохортата на Борисов правеше всичко, за да я убие, а сега плаче, че "e останала кръгло сираче". 

Ниска била продуктивността на научната система, вика Борисов. Ами как да са по-продуктивни учените ни, като работят с колегите си от Европа същата работа - онези там от сродните на БАН академии са финансово подплатени с над милиард евро, пък нашите - с 50 млн. евро. Цял героизъм е, че нашите учени правят проекти, остават конкурентоспособни и ги приемат навсякъде по света за партньори. В България се прави

 

най-евтината наука в света,

 

с най-високи резултати на единица инвестиции. Трябвало да продължат реформите, вика пишман премиерът ни. Сакън - веднъж вече натиснаха БАН да се "реформира" и й наложиха да ашладисва врабче с круша в един институт, за да оцелява. Недофинансирането, продължило твърде дълго, нанесе огромни щети и на научните структури, и на материалното и кадровото й осигуряване. А сега Иванчо плаче, че имаме "ниска привлекателност на научната система поради остаряло технологично оборудване и липса на  кадри". 

Като споменах кадрите, да попитам - колко е привлекателно за един млад учен след защита на дисертация да получава заплата 650 лв.? Простете, от 1 януари 2021 г. това ще е минималната заплата в страната. Средната заплата у нас е над 1300 лв., т.е. младият учен е два пъти под нея! Че как няма да "изтича" в чужбина! Миналата година председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски постави въпроса заплащането да е обвързано със средната работна заплата. Наивник. 

Хубаво е, че начинаещ учител ще взема 1260 лв. Но заплащането на учените прави дисбаланса абсурден. Сега Борисов обещава 50 млн. лв., с които да се вдигнат заплатите в университетите. Чудесно, само че всеки нормален млад човек ще предпочете да отиде в класната стая или в аудиторията, вместо да кара нощем такси след работния ден над научни проекти в БАН, за да храни себе си и децата си. Ето това е грижата на ГЕРБ за науката.

В момента от субсидията, която академията получава от държавата, близо 90 % отиват за заплати, осигуровки, обезщетения и социални плащания. За издръжката на науката остават само 9%, за ремонти - 0,3%. Ръстът на бюджета на БАН за 2021 г. пак ще отиде само за покриване на увеличената минимална заплата. Затова хич не е чудно, че учените в БАН вече се стопиха до 2721 човека, а сред тях под 26 години са едва... 7 души! Между 26 и 35 г. са още 267. В същото време предстои пенсионирането на около 700 учени в близките две-три години. Данните са от отчетния доклад на академията за 2019 г. Авторитетните в света български научни школи се спихват,

няма кому да се предаде натрупаното знание

А в тригодишната бюджетна прогноза на правителството за 2021-2023 г. е предвидено публичните разходи в края на периода да се намалят наполовина! А за иновациите, за които Бойко горко плаче в доклада си за еврофондовете, се предвиждат... 9 млн. лв. Смях. Съвсем ще я втаса горката ни наука! За малките и средни предприятия, които трябвало да имат свои научни разработки и иновации, да не говорим. Те, според Борисов, се представяли по иновации на ниво 49% от средното европейско.

В официалните статистики и в докладите на МОН се твърдеше, че бизнесът в България ускорено инвестира пари в науката и размерът на неговите инвестиции е надминал тези от държавата. Реално обаче няма данни кой точно бизнес инвестира в наука, каква точно наука прави и къде са резултатите. В международните анализи и класации на научните резултати български бизнес не фигурира. А сега в доклада си Борисов отчита по-верния факт - ниска предприемаческа активност за иновации, само 8.6% от предприемачите ни имат нови продукти или услуги, нямат квалификация за иновации и само 7,9% от фирмите имат износ за страни от ЕС. 

Правилно е правителството да иска да имаме програма за науката и иновациите и за 2021-2028 г. Но първо - европейските пари са за подпомагане към държавните разходи, не вместо тях. Това стотици пъти е подчертавано от Еврокомисията. И второ - въпросът е за какво отиват тези европари, дали наистина за наука? Ей на, Борисов тези дни обяви, че щял да даде 20 млн. лв. за поредния суперкомпютър в България, който никому не е нужен, освен на тия, дето взимат комисионните. Щял да го сложи на голата поляна в София Тех парк - учените и специалистите са другаде, не в измисления от Плевнелиев "парк". 

Та, Иванчо сам си е виновен, пък сега плаче, че e останал сираче.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ