02 Юни 2020вторник02:31 ч.

Учени и дарители ще пазят тайните на Томбул джамия

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 796

Учени и дарители се обединиха, за да запазят за поколенията уникални символи, открити във втория по големина мюсюлмански храм на Балканите - шуменската Томбул джамия. Повод за събитието е изследване на професора по обща и литературна семиотика Добрин Добрев, което разкри неизвестни до момента данни за дейността на тайните просветителски общества в България. Авторът е открил непроучвани досега знаци, гравирани върху три каменни плочи в североизточния ъгъл на комплекса. В книгата си "Тайните на Томбул джамия" той доказва, че символите имат исторически връзки с посветителски общества от Изтока и Запада и хвърлят нова светлина върху данните за учението на суфите, а и за появата на масоните по нашите земи. Откритието провокира учени и общественици от Шумен да обединят усилия, за да осигурят специална консервация за уникалния каменен триптих. Находката ще бъде защитена от стъклена преграда, която да предпази символите и да ги съхрани за бъдещите поколения. Според инициаторите тези знаци са важни, защото разкриват нова част от историята на етническата и религиозната толерантност в България.
Книгата предизвика интереса на учени от различни области и ще има специално представяне днес от 18 ч. в клуб "Яйцето", който се намира в приземния етаж на Софийския университет, научи ДУМА от Илина Начева. Изследването на Добрин Добрев ще бъде коментирано от специалисти в областта на литературата, арабистиката, османистиката и историята на изкуството.
 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ