18 Май 2024събота08:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учени: Заразяването с Covid-19 е най-лесно по време на ядене в ресторант и събиране с приятели

автор:Дума

visibility 472

В очакване на традиционното събиране на семейството в края на годината, Институтът Пастьор публикува резултатите от проучване на обстоятелствата и местата на зартазяване с коронавируса, пише Le Monde, цитиран от Агенция "Фокус".

Както отбелязва вестникът, досега френските власти са обосновавали решението си да затворят ресторанти, разчитайки на работата на китайски и американски учени. Преди няколко дни бяха публикувани резултатите от дългоочакваното френско проучване в подкрепа на правителствената стратегия. Всъщност, според Арно Фонтейн, директор на епидемиологията на нововъзникващите заболявания в Института Пастьор, „това проучване показва висок риск от заразяване с вируса на SARS-CoV-2 по време на хранене и частни събирания“.

Първата част от проучването разчита на изявленията на 30 330 души от базата данни за COVID-19, която съдържа информация за контактите на заразените. Според респондентите, които знаят източника на инфекцията си, преобладаващото мнозинство от инфекциите са възникнали извън дома: в семейния кръг (33,1%), в професионална среда (28,8%) и накрая в приятелска среда (20,8%).

Изследването също така показа централната роля на времето за хранене в разпространението на вируса. В семейството и при общуване с приятели инфекцията се е случвала главно по време на хранене - съответно 45% и 53,1% от случаите. На работното място основното място за заразяване са общи офиси (34,5%), следвани от заведенията за обществено хранене (24,3%).

Втората част от изследването се фокусира върху рисковите фактори. То сравнява отговорите на 3426 души, които са дали положителен тест за коронавирус с отговорите на 1713 свидетели. Проучването показа, че най-голям брой инфекции се случват при частни събирания (със семейство или приятели) (19%).

Общественият транспорт не представлява допълнителен риск, а рискът е още по-малък за хората в автобуса или трамвая. В допълнение към баровете и ресторантите е установен повишен риск от инфекция при посещение на фитнес зали, но не и при пазаруване. Освен това, колкото повече хора живеят в една и съща къща, толкова по-голям е рискът от инфекция, особено ако децата ходят на училище.

Изследването има редица грешки, отбелязани от самите автори, привлича вниманието Le Monde. Първо, то се е провело през октомври и ноември, по време на комендантския час, а след това и общия режим на изолация, когато приемащите клиенти заведения, бяха частично или напълно затворени. Освен това анкетираните в първата част на проучването са по-млади от общото население, сред тях има повече жени и социално-икономическият им статус също е над средния. И накрая, данните се основават изцяло на доброволни изявления, чиято точност не може да бъде проверена.

Според вестника тези резултати потвърждават това, което вече е известно за предаването на вируса. Появява се главно чрез капчици от устата и носа при говорене, кашляне или кихане, както и чрез микроскопични спрейове при дишане. „Когато сваляте маската си, особено докато ядете, излагате себе си на повишен риск от инфекция“, предупреждава вестникът. Както подчерта Арно Фонтан, „изключително важно е да се сведе до минимум този риск по време на събиранията, които ще съпътстват празниците“.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 659

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 583

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ