23 Август 2025събота01:06 ч.

Учените посочиха киселото мляко като полезно оръжие срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 746

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“, изследващо връзката между смъртността на вируса и хранителните различия между нациите.

Според учените нациите, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19, пише БГНЕС.

Осен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ 2, които помагат на вируса да зарази организма.

Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според СЗО, в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите твърдят, че храната може да бъде ключовата разлика между нациите.

В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет.

Пускат магистрала "Европа" до средата на септември

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 156

Държавата компенсира битовите сметки за ток с над 35%

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 156

1/5 от жп линиите у нас не са рентабилни

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 156

КЗК ще проверява пазара на олио

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 156

Тел Авив започна офанзива срещу Газа

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 156

Солун взима мерки за тротинетките

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 156

Задържаха украинец за взрива на „Северен поток“

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 156

Джей Ди Ванс: Европа ще плаща за украинската сигурност

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 156

Тъпите билбордове

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 156

Държава или траурна агенция?

visibility 291

/ брой: 156

ПП клевети БНБ пред ЕЦБ с дъвката "Магнитски"

visibility 311

/ брой: 156

Газ, амбиции и накърнена чест

visibility 346

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ