29 Септември 2020вторник11:30 ч.

Учениците ни изостават и в гражданското образование

Голям брой от осмокласниците ни са под най-ниското ниво, но за разлика от възрастните учениците ни вярват в правителството, парламента и съда

/ брой: 221

автор:Вили Гаврилова

visibility 1745

Българските осмокласници са на последно място в Европа по ниво на гражданско образование. Те нямат достатъчно познания за гражданската активност и не правят връзка между действията на институциите и законните начини за граждански контрол върху тях. Това сочи международното изследване ICCS сред ученици от осми клас, посветено на гражданското образование, чиито резултати бяха представени вчера в МОН от експерта Светла Петрова. То се провежда от Международната асоциация за оценяване на образователните постижения (IEA) съвместно с Австралийския съвет за образователни проучвания и Лабораторията за педагогически експерименти в университета Тре в Рим. Целта е да се оценят знанията на учениците по гражданско образование,  готовността им за активно участие в граждански инициативи и отношението им към проблемите на обществото.
Проучването е проведено през 2016 г. сред осмокласници от 3800 училища в 24 страни, в някои от които има отделен предмет за гражданско образование, а в други - не. В изследването са участвали 2966 ученици от 147 училища в България. Резултатите на учениците са представени в тристепенна скaла със средна стойност 517 точки.
Резултатът на българските ученици е под средния - 485 точки. За сведение на русофобите, руските ученици са далеч пред българските в обучението си по гражданско образование (545 точки). През 2016 г. всички, участвали в изследването, европейски страни са преди нас. Страната ни се нарежда непосредствено преди Чили и Колумбия, а след тях са само Мексико, Перу и Доминиканската република. Българският резултат е близък до този на Латвия (492 точки), Малта (491 точки), Чили и Колумбия (по 482 точки). В предишното проучване от този тип обаче, проведено през 2007 г., нашите осмокласници имаха още по-нисък резултат - 466 точки, също доста под средния тогава резултат от 500 т.
Според резултатите от 2016 г. България попада в група Б по гражданско образование, т.е. учениците имат основни познания за демокрацията като политическа система и разбират начина, по който институциите трябва да бъдат използвани да защитават обществените ценности; разбират каква е ролята на упражняването на правото на глас за запазване на представителната демокрация и знаят какво е гражданско общество.
За разлика от тях обаче учениците с най-добри резултати (група А) могат да правят връзки между процесите в политическите организации и институциите и законните начини те да бъдат контролирани. Освен това успяват да генерират точни хипотези за мотивацията и резултатите от политиките на различните институции и гражданските действия. В групата А попадат осмокласници от Дания (586 точки), Република Китай (581 точки), Швеция (579 точки), Финландия (577 точки), Норвегия (564 точки), Естония (546 точки), Русия (545 точки) и др.
Групите всъщност са 4 - А, B, C и D. В 10 държави няма ученици, които са на ниво "под D", но сред българчетата има, при това като брой в тази категория учениците са повече само в Доминиканската република и Перу.
Средният резултат на нашите момичета е 511 точки, а на момчетата 473 точки. "Отново се потвърждава констатацията, която правим от отдавна, че българските момичета имат по-добри умения за мислене или тяхната подготовка в по-фундаментален аспект е по-добра от тази на момчетата", коментира Петрова.
Според осмокласниците от изследването най-големите заплахи за човечеството са замърсяването на околната среда, тероризмът, недостигът на вода и храна, заразните заболявания, промяната на климата, бедността, престъпността и други. По темата за равенството в демократичното общество "общият извод е, че за почти половината от българските ученици политическите изяви и гражданската активност са по-скоро територия за мъжете, отколкото за жените", коментира Петрова. По думите й, момичета от изследването от всички държави и от България подкрепят идеята, че трябва да има равенство между половете - в обществените изяви и в политическия живот.
В сайта на МОН бяха оповестени само положителни страни в отговорите на българските ученици. За сметка на по-лошите познания нашите ученици са сред първите по участия в доброволчески акции. Те са на първо място (54% при средно 30% за ICCS) по участие в граждански инициативи, свързани с опазването на околната среда и кампании в подкрепа на различни каузи, казват от МОН. Близо половината от запитаните ученици от България, Колумбия, Доминиканската република и Перу отговарят, че са участвали в такива. В другите страни процентът е около 10. Цели 79% от българските осмокласници възнамеряват да гласуват, когато достигнат съответната възраст, на национални избори, а 84% - на местни.
На фонa на общите обществени нагласи у нас изглежда странно, че у учениците ни е нараснало доверието в политическите институции - правителството, парламента и съда, както твърдят от МОН. Най-много ученици имат доверие в правосъдието - 69 на сто, а НС и правителството са одобрени от повече от половината от подрастващите. Доверието на учениците в традиционните медии е 61 на сто и е по-високо от това на връстниците им в други страни. В по-голяма степен от своите връстници българските осмокласници смятат, че добрият гражданин трябва да се труди упорито - 53 на сто у нас при едва 42 на сто в Европа. Особено впечатление прави фактът, че 60 на сто от българските 15-годишни са на мнение, че добрият гражданин трябва да изучава историята на страната си, с което надвишават почти двукратно усреднения резултат от 38% за Европа, подчертават от МОН. В 80 на сто от случаите българските осмокласници са на мнение, че в бъдеще ще има по-голямо сътрудничество между европейските държави най-вече в областта на икономиката, трудовата заетост и опазването на околната среда. 
 

Кметовете на малки населени места искат законови промени

автор:Дума

visibility 0

Катастрофа с две жертви на пътя Велико Тървово-Габрово

автор:Дума

visibility 20

Падна първият сняг, връх Мальовица побеля

автор:Дума

visibility 180

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 184

Германия иска да ускори спирането на еврофондове

автор:Дума

visibility 281

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 686

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 330

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 439

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ