01 Декември 2021сряда02:29 ч.

Актуално

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

Ако нямаме поне 6% от БВП за образование, всички разговори ще звучат безсмислено

/ брой: 228

visibility 8623

Д-р Юлиян ПЕТРОВ, председател на СО "Подкрепа" 

Синдикат "Образование" от създаването си не спира да държи ръката си на пулса на времето и да откликва на животрептящите проблеми в системата на образованието. Затова ролята на синдикатите при формиране, градене и ремонт на образователни политики е решаваща.

За финансиране на образованието се заговори "яко" и сякаш идеята за премахването на делегираните бюджети според някои от новите визионери би решило всички проблеми - да, ама не! Но някак не обсъждаме колко ще отделим за "приоритетните" просветни дейности. Ако нямаме поне 6% от БВП за образование, то всички разговори за него ще звучат кухо и безсмислено, като ненужен резонанс. 

За делегираните бюджети само ние - учителските синдикати, хилядите учители, имаме идея и знаем как да променим, ако се сетят да ни попитат!

Безспорно водещата роля на броя на учениците при формиране на бюджетите със 70% тежест трябва задължително да се намали в полза на другите компоненти - паралелки и физическа среда. Към тях трябва да прибавим и още един важен компонент - брой учители. Всички те, взети заедно, трябва да генерират повече финансови средства за училището и детската градина. За всички е ясно, че за да има учители, респективно повече млади учители, тяхната заплата не трябва да зависи от броя на учениците в паралелката и училището. Тя трябва да бъде гарантирана и устойчива в истински отговорната държава.

Учителската заплата трябва да бъде еднаква за всички учители в България и да бъде надграждана.

Настояваме като задължителна стъпка учителите да получат 15% увеличение от 1.01.2021 г. на трудовите си възнаграждения, което да компенсира бруталната за тази година инфлация. 

И не като контрапункт на казаното дотук блести идеята да строим детски градини и училища. Новата политика за физическата среда в стария вече закон сякаш е попадение, но като си помислим, ние от Синдикат "Образование" от 10 години алармираме 

да строим училища и детски градини

за да "изчегъртаме" липсата на места в детските градини и двусменния режим. Но за това са необходими 10 милиарда лева и национален и надпартиен консенсус.

В общата симфония на обществената хармония не става ясно грижата за учителя дали ще бъде част от приоритета образование или пак някак проблемът ще бъде заметен. Синдикат "Образование" е на финалната права от голямо представително европейско изследване за прегарянето и изхабяването на учителя. За съжаление трябва да признаем, че в ЕС българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с най-голям дефицит от компенсаторни механизми, които да ги съхранят. Призоваваме да бъде изработена нова национална образователна политика за съхраняването на учителя от високото прегаряне и опазването му от несвойствени и административни волности, които доминират в неговата работа. Дебело подчертаваме, че прегарянето на учителя не е личностен проблем, това е проблем на съвременната държава.

Нека да прекатегоризираме учителския труд към втора категория труд!

Нека да гарантираме добавката от Учителския пенсионен фонд да се ползва пожизнено и безусловно, дори и при ранно пенсиониране на учителите! Това ще бъде знак, че ролята и мястото на учителите са наистина приоритетни за обществото ни и визионерство за бъдещето!

От качеството на управление на образователните институции зависят всички процеси в тяхното функциониране. Сега управляващите директори насочват приоритетно своята дейност, съобразявайки се и в угода на тези, които ги назначават - РУО и МОН. Родителите, от своя страна, се превърнаха в модератори на педагогическите процеси и управленци на директорите. Така да се задели внимание и грижа към клетия учител, сякаш на директорите за това не останаха сили, воля и енергия.

Синдикат "Образование" категорично счита, че:

- Трябва да се отнеме политическото влияние при назначаване, контролиране и уволняване на директори!

- Трябва да се въведе мандатност на директорската длъжност! Нека тя да бъде съобразена с ценз, управленчески опит и създаване на позитивна работна среда!

- Мандатността да бъде с неограничен брой на мандатите, но представителните синдикати да участват в комисиите за назначаване на директори - практика, отдавна възприета в много европейски държави! Директорите на четири години да преминават през атестация, в комисията да участват контролните органи на РУО и представителните синдикати, и в никакъв случай родители и обществени съвети, защото нямат необходимата компетенция! 

- Нека заедно осигурим възможности за

професионално, а не политическо израстване

на педагогическите специалисти!

Синдикат "Образование" настоява промените в Закона за предучилищното и училищното образование да бъдат незабавни, но още по-важното е да бъдат фундаментални. Някои образователни философии и политики трябва да бъдат преосмислени и изградени отново, защото са фиктивни и неработещи.

Към ученици и родители:

* Въвеждане на договор между родителя и директора за спазване на училищния правилник;

* Намаляване броя на учениците в паралелки и групи;

* В начален етап 

въвеждане на оценки и повтаряне на класа

при неусвояване на образователния минимум;

* Въвеждане на оценка за дисциплината на учениците;

* Отпадане на НВО в четвърти клас;

* Ефективно увеличаване на дейностите по интереси във всяко училище, а не само при участие в проект и национална програма;

* Реално намаляване на обема и трудността на новия материал към 30%, за сметка на 70% проектно базираното обучение и практическите упражнения;

* Вменяване на повече отговорности на родителите, без страх от политически реваншизъм.

За учителите в училищния закон:

* Преминаване на детските градини към делегирани бюджети;

* Ефективно намаляване на административната тежест;

* Участие на синдикатите в комисиите при назначаване на директори;

* Преминаване на атестирането на учителите като елемент на инспектирането, като основно се ползва базата на атестационната карта от диференцираното заплащане;

* Увеличаване броя на психолозите и/или педагогическите съветници във всяка образователна институция, без ограничение от броя на учениците в училище;

* Изравняване на нормативите на всички педагогически специалисти към 648 часа годишно и отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап;

* Назначаване на асистент-учители, които да не работят с ученици, а да подпомагат педагогическата и административната дейност в училище (практика в европейските образователни системи).

В момента в цялата страна поради епидемичната обстановка тече ваксинационна кампания, която за образователните институции започна от края на февруари. Българските учители и директори са представителна извадка на българското общество и високият процент на ваксинирани 47% по проучване на Синдикат "Образование" трасира отговорна и гражданска позиция към българското общество.

И най-важното в момента е да върнем всички ученици в клас - всички незабавно и безусловно. Защото вредите, които нанасяме на нашите деца - учениците от прогимназия и гимназия, вече стават непоправими и сме пред образователна криза, непозната в българската история. Физическите и психическите травми за някои ученици ще бъдат непоправими. Освен това прилагането на задължително тестване на ученици генерира неравен шанс, защото огромни групи ученици от всички възрасти са лишени от основното им конституционно право, правото за образование, поради отказа на техните родители да ги тестват или липсата на тестове в системата.

 

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ