27 Май 2020сряда13:32 ч.

Учителите са недоволни от указанията на Ананиев

Педагозите от детските градини поискаха 20 дни допълнителен отпуск

/ брой: 96

автор:Деси Велева

visibility 655

Учителите в детските градини масово недоволстват от указанията, спуснати от Министерството на здравеопазването, за работа при отварянето на детските заведения от следващата седмица. Те се противопоставят срещу отмяната на медицинските бележки и на изследванията, които традиционно се правят при по-дълги отсъствия. Педагозите са обезпокоени, че без предварителните прегледи от лекари има риск от зарази в яслите и градините. Учителите недоумяват как ще бъдат разделени децата, ако броят им надвиши 20, както и кой ще обгрижва подгрупите. 

Работещите в образователната система излязоха с поредна петиция, в която настояват за защита на правата им. За два дни предучилищни педагози са събрали над 2000 подписа в подкрепа на исканията си. Те смятат, че гилдията им системно се пренебрегва от синдикати и управляващи. Основното искане на детските учители е да бъде отпуснат компенсаторен служебен отпуск от поне 20 дни. Те припомнят, че медицинските сестри в яслите вече получиха 20 дни служебно по време на извънредното положение, а толкова получи и помощният персонал чрез допълнителен анекс.

Учителите излязоха с критики срещу указанията на здравното министерство за бъдещата им работа при отварянето на градините. Педагозите настояват приемането на деца да е с пълен набор изследвания, както и с медицинска бележка - в противен случай може да плъзнат много болести, различни от коронавируса. Работещите в системата са категорични, че сутрешният филтър не е толкова сигурен, колкото прегледът при лекар. Те смятат, че да се разчита на декларации, с които родителите да удостоверят, че детето им е здраво, е несериозно и безотговорно. Много ръководства реагираха, че не може министерска заповед да стои над наредбата, която изисква изследвания и бележки. 

Педагозите очакват доста повече деца от предвидените от управляващите 10-15 в група и затова им се вижда абсурдно указанието да разделят малчуганите в подгрупи. Според министерските насоки при по-висока посещаемост от 20 деца, те трябва да се разделят в едно помещение или ако е възможно да са в отделни стаи. Учители обаче питат кой ще се грижи за разделените деца, след като помощник-възпитателят се занимава с допълнителни дейности като дезинфекция, почистване, сервиране и др. 

Учителите искат защитните средства да не са за сметка на детското заведение, като освен това са склонни да ползват основно шлемове, вместо маски, които ще затруднят работата им. Персоналът настоява и да бъде спряна практиката за сливане на група при епидемии.

Онлайн приемът в 1 клас в София тръгва след година

Дългоочакваната информационна система за централизирано класиране и записване в първи клас в София ще е готова да заработи през март 2021 г. Зам.-кметът по дигитализацията на Столичната община Владимир Данаилов смята, че тя ще гарантира повече контрол и прозрачност при приема. Родителите няма да са задължени да представят различни удостоверения, те ще бъдат проверявани по служебен ред. 

Обществената поръчка за изработване на системата ще бъде обявена до месец. От новия начин за кандидастване ще се възползват около 10 000 бъдещи първокласници в София в 167 общински училища.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 95

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 195

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 265

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ