10 Юли 2020петък00:12 ч.

"Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" подписаха за VII блок

Споразумението влиза в сила след одобрение от следващото правителство

/ брой: 176

автор:Станка Динева

visibility 4692

Американската компания "Уестингхаус", "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности" ЕАД и АЕЦ "Козлодуй" подписаха акционерно споразумение за изграждане на VІІ блок на атомната централа. Това пише в прессъобщението, изпратено от енергийния гигант вчера. Информацията бе потвърдена и от пресцентъра на АЕЦ "Козлодуй".
Документът не съдържа финансови ангажименти, условия по изграждането и експлоатацията на съоръжението. Няма и договорености българската държава да изкупува електричеството, което VII блок би произвел. 
 Споразумението с "Уестингхаус" дава само рамката на преговорите досега, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. "България няма никакъв финансов ангажимент по споразумението с американската компания за строеж на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй". Няма нищо извънредно - БЕХ потвърдиха договорените до момента параметри в рамките на преговорите", обясни Стойнев. По думите му реакторът е важен за икономиката, тъй като към 2020 г. V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат извадени от експлоатация. Ако всичко върви по план, VII блок трябва да бъде готов до 2022 г.
"Споразумението с "Уестингхаус" влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в това число на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство по съответния надлежен ред", съобщи и правителствената пресслужба на 30 юли. Документът е бил парафиран след одобрение от Министерския съвет.
В съобщението на"Уестингхаус" се казва, че споразумението е подписано след "консултации" с всички български партии". Тази информация обаче не бе потвърдена от БСП. "Въпросът не е обсъждан от Изпълнителното бюро и Парламентарната група на БСП. Той беше разискван на заседание на ПГ след решението на Министерския съвет, а не преди него", заяви за ДУМА Янаки Стоилов. На обсъждането е присъствал енергийният министър Драгомир Стойнев, който е дал допълнителна информация на депутатите. Стоилов съобщи, че споразумението ще бъде обсъдено от Съвета по енергийна политика към Националния съвет и от Изпълнителното бюро на партията. Именно там ще бъде формирана позицията на БСП, допълни Стоилов.
Притеснение от подписаното споразумение изрази енергийният експерт от Коалиция за България Таско Ерменков. "Има няколко неща, които смущават в този проект. Първо, бързината, с която се подписва нещо, което според думите на тези, които го подписват, е бял лист, който няма никакво значение, защото следващото правителство щяло или не щяло да го потвърди", обясни той. Според Ерменков индикативната цена за изграждането на реактора - 5,3 млрд. долара, е твърде висока.


Драгомир Стойнев:
Дебатите за енергетиката трябва да са без емоции


Най-правилното е да има много задълбочен, но лишен от емоции и субективизъм разговор вътре в органите на партията - първо в Изпълнителното бюро, после и в Националния съвет за развитието на енергетиката в България, в частност на ядрената енергетика, и за големите енергийни проекти.
Много динамични са процесите, особено в енергетиката, в рамките на Европейския съюз. Геополитическата ситуация също дава отражение - трябва да си направим добър анализ как продължаваме, за да защитим сектора и проекти като "Южен поток", да защитим бъдещото строителство на стратегически ядрени обекти, включително и на АЕЦ "Белене".
Новата Стратегия за енергийна сигурност на ЕС вече е факт. Там категорично се говори за диверсификация. Очаквам следващият състав на Комисията да върви към изработване на конкретни политики и правила, които искаме-не искаме ще сме длъжни да следваме. В същото време Русия за мен остава категорично наш стратегически партньор. Трябва да сме адекватни като реакция.
"Атакуван съм безогледно заради преговорите по бъдещото изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Но пред вас мога да заявя нещо, което критиците угодно ви спестяват. Член сме на ЕС и ЕК ще ни постави пред избора - или осигурете още един доставчик на ядрено гориво освен Русия, или повече няма да строите ядрени централи. Това вече е записано в новата Енергийна стратегия на ЕС. За да я има "Белене", другари, трябва да минем през VІІ блок на "Козлодуй". Това е истината", заяви енергийният министър пред конгреса на БСП.

Атанас Мерджанов:
БСП ще обяви позицията си на 8 август

БСП не е давала своята политическа санкция за такова решение на правителството. На различен етап част от колегите са имали информация, но все пак трябваше да получим обстойна информация от министър Драгомир Стойнев.
БСП ще изработи цялостна политическа позиция по сключеното акционерно споразумение с "Уестингхаус". То ще бъде обсъдено на заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП. Там ще бъде изработена позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро на партията, което ще се състои на 8 август.


Из комюникето от Комисията към Съвета и ЕП, свързано с Европейската стратегия за енергийна сигурност:

"Въпреки това Русия е основен конкурент в производството на ядрено гориво и предлага комплексни пакети за инвеститорите по цялата верига на ядрената енергетика. Ето защо трябва да се отдели специално внимание на инвестициите в нови атомни централи, които ще се изграждат на територията на Европейския съюз с неевропейски технологии. Трябва да се гарантира, че тези централи не са зависими само и единствено от доставките на ядрено гориво от Русия - възможността за диверсификация на доставките на ядрено гориво трябва да е условие за всяка една нова инвестиция и да се гарантира от Агенцията за доставки на Евратом. Нещо повече, диверсификацията на доставките на ядрено гориво е необходима за операторите на всички атомни централи".

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 154

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 114

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 133

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 92

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 683

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ