20 Юни 2021неделя21:44 ч.

Укротяването на водата, или кой е измислил фонтаните

Тези изкуствени извори са място за срещи, служат за точен ориентир, привличат като магнит децата, омагьосват влюбените и остават завинаги в паметта

/ брой: 149

автор:Альона Нейкова

visibility 3208

Хората от древни времена са привличани от водата. Шумът й действа омагьосващо, а гледката - успокояващо. Като изключително предизвикателство се приема от човека желанието да укроти стихиите, а най-много опити за това са правени именно с водата. Стремежът на някои да обърнат реките срещу течението засега не е реализиран. Но други пък успяват да насочат налягането на водата към небето и да контролират този процес. Така се появяват първите фонтани.
Името на човека, който ги e измислил, за съжаление, не е запазено за поколенията. Знае се обаче, че първите са истински произведения на изкуството, сравнявани по тяхната значимост с чудесата на света. С величествения си вид фонтаните не само учудват със стремежа на авторите им да достигнат със струята небето, но и предизвикват откровено възхищение.Самата дума "фонтан" означава извор, източник на водата. Наблюдавайки гейзерите, хората още от древността се опитват да сътворят нещо подобно. И така изобретяват първите фонтани. В началото тези изкуствени извори изпълняват декоративна роля и се украсяват с камъни или плочки, но само в основата. Фонтаните в Древна Гърция пък служат за източник на вода за пиене, като същевременно овлажняват въздуха и осигуряват спасителна прохлада в горещините.
По-късно и в древен Рим започват да изграждат подобни съоръжения и именно там архитектите първи се научават да насочват струята под налягане през специални тръби. Така фонтаните придобиват все по-голяма популярност и стават неизменна част от ландшафта в дворците на аристокрацията.
Според формата на струята и силата на налягането на водата фонтаните биват няколко вида.
Класическите, наричат ги още скулптурни, украсяват най-известните паркове по цял свят. Такива са фонтаните във Версай и Петергоф. Задължителното условие е в центъра на композицията да има една или няколко скулптури.
Впечатляващи са и фонтаните със струи, напомнящи прозрачно фолио, което покрива широки площи от съоръжението. Такива са изкуствените водопади и водните навеси.
Фонтани със струи, наситени с въздух, предизвикват ефекта, наричан "пръски от шампанско". Подобни композиции са подходящи за създаването на цветни произведения на водно-скулптурното изкуство.
Много романтично изглеждат шадраваните, направени във вид на извор, от който блика вода, като в основата му е скулптура на чаша или полегнала кана.
Цветно-музикалните фонтани представляват сложни комплекси, изградени, работещи и най-често управлявани с помощта на сложни машини или компютри. Височината и формата на струята, както и оцветяването й, зависят от фантазията и уменията на програмиста, осигуряващ на зяпачите страхотни водни гледки. Пример за такъв е Водната каскада, построена в центъра на Плевен през 1982 г. На площ от 10 дка в нея са включени фонтан, водни огледала, 10 водопада, 760 струйници, 47 луминесцентни осветителни тела и 120 прожектора.
Като че ли специално за хората, носещи на шега, са създадени така наречените шеговити фонтани. При тях водата играе ролята на забавление - струята изненадващо променя посоката, започва да "плюе" и пръска хората, които се наслаждават на хумористичната идея на подобни съоръжения.
В авангардните фонтани водата се стича по стъклена стена. Така се създава впечатляващата илюзия, че потокът като че ли виси направо във въздуха.
При някои шадравани водата може да пада и отгоре, направо от "тавана". Тогава се говори за фонтан тип торнадо.
Съществуват и съоръжения, които нямат никакви пръски, а водата им се стича все едно по невидими стъклени стени.
Когато струята блика на десетки метри изпод иначе гладката повърхност на фонтана, този вид е наричан швейцарски.
С помощта на ултразвук пък се генерират супер дребни капчици, които създават изкуствена мъгла край съоръжението.
Някои дори се управляват от разстояние. С помощта на дистанционно фонтанът в двора може да се включва и изключва, без да се налага стопанинът да излиза извън къщата си.
Това разделение на видове обаче е доста условно, тъй като различните елементи могат успешно да се съчетават и комбинират.
Разбира се, такива съоръжения се създават и монтират от висококвалифицирани специалисти. Архитектите и дизайнерите разработват проекти, които да си паснат с целия ландшафт на градината. Инженерите определят какво оборудване е необходимо за изграждането на фонтана, с което са ангажирани строителите... Тоест тази работа хич не е лесна, изисква доста време и немалко средства.
За фонтаните може да се говори и пише безкрайно. Често те стават място за срещи и служат за точен ориентир на туристите и гостите на града. Привличат като магнит децата. Омагьосват влюбените. И остават завинаги в паметта като великолепни и неповторими произведения на изкуството. Неслучайно в много от тях хората хвърлят монети с пожелание да се върнат край водната композиция...


Тайните на "Треви"Историята на известния фонтан "Треви", който се намира в самото сърце на Рим, е потопена в тайнствена аура. Учените са на мнение, че водата в него идва от античния Аква Вирго. Той е построен още през I в. пр н.е. по заповед на Марк Агрипа - римски пълководец и забележителна личност. Казват, че чудният източник бил разкрит на високопоставения военен от хубаво момиче. Марк насочва водата към Рим с помощта на специално съоръжение, напомнящо съвременен водопровод. А изворът е кръстен Водата на девица.
Сред туристите, спиращи да си починат край "Треви" във Вечния град, се носи легенда, че в дясната част на фонтана се намират така наречените тръбички на влюбените. Поверието гласи, че който пийне от тях няколко глътки вода, никога няма да се раздели с любимия си човек.
Разположен на кръстовище, където се събират трите пътя, "Треви" е необикновен фонтан. По-скоро той напомня театрален декор, на чийто фон минава животът в Рим. Между другото, изворът нерядко наистина се превръща в място за снимки на исторически и съвременни филми и организиране на зрелищни пърформънси.
Пред фонтана е разположен голям басейн, в който векове наред е прието да се хвърлят три дребни монети. Първата е, за да се върнеш в Рим отново, втората помага да се срещнеш с чаровен италианец/италианка, а третата е гаранция за брак. Задължително монетите се хвърлят с дясната ръка през лявото рамо, като човекът трябва да застане с гръб към "Треви".

От тях извират и водка, и шоколад


- По случай националния празник на Перу в столицата Лима преди няколко години бил открит фонтан, от който вместо вода е бликала... водка. Част от населението, разбира се, оценило доста високо този жест на властите. За съжаление на мнозина обаче фонтанът просъществувал само ден - докато траели празненствата.
- В един от хотелите на Санкт Петербург хората имат възможност да се насладят на фонтан от истински шоколад. Децата с часове не откъсват очи от него. А някои даже се престрашават да опитат от лакомството, бликащо от съоръжението вместо вода.
- Най-високият фонтан в света, регистриран и в Книгата на рекордите Гинес, се намира в Аризона и е кръстен Хилс. Водната му струя се издига от центъра на изкуствено езеро с площ 110 кв. м с помощта на 3 помпи с обща мощност 0.44 МВт. Минималната височина, достигана от водата, е 100 метра, а максималната е 171 метра. Фонтанът действа по 15 минути на всеки час от 10 до 21 ч. Когато скоростта на вятъра достига 4.5 м/сек., той автоматично се изключва.
- Почти 1.5 пъти по-висок от Хилс, фонтанът на крал Фахд е построен насред пустинята, близо до Джид, Саудитска Арабия. Той изхвърля на рекордна височина - 312 метра - по 625 литра вода със скорост 375 км/ч. Общата маса на постоянно "висящия" стълб Н2О е около 18.8 тона. Работата на фонтана се контролира от мощна компютърната система.
- С 29 барелефа, 37 позлатени статуи и над 150 дребни декорации е украсена Голямата каскада Петергоф в Санкт Петербург. Смятана за едно от най-красивите съоръжения в света, тя съдържа 64 фонтана, 3 водопадни стълби и голям басейн.
- Най-необичайният фонтан е построен от чехите в Прага и представлява скулптури на двама мъже. Всъщност това е усъвършенстваната композиция на Пикаещото момченце. Казват, че струите на водата във фонтана "реагират" на есемеси, изпратени от близко разстояние, като променят посоката си.
 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 882

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 5969

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ