02 Юни 2020вторник04:27 ч.

Умен апарат прави най-модерното на Балканите лъчелечение

/ брой: 183

автор:Аида Ованес

visibility 1818

Линеен ускорител от най-ново поколение ще заработи до края на годината в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Това е четвъртият линеен ускорител за България и е най-модерният апарат от този вид за балканските страни.
Апаратът е предназначен за самостоятелно или спомагателно лечение към хирургична или химиотерапия на злокачествени заболявания на гърдата, маточната шийка и тяло, правото черво, на устната кухина, гълтача, ларинкса, носа и ушите, тестисите, кожата, мозъка, белия дроб, простатата, пикочния мехур, стомаха и панкреаса. Част от изброените заболявания не можеха да се лекуват чрез лъчетерапия с досега използваната техника. Новият апарат максимално точно насочва лъчите към болните тъкани, при което здравите тъкани наоколо не се увреждат. Например с новата апаратура ще може най-щадящо да се облъчат злокачествени и незлокачествени тумори на мозъка, които сега се лекуват в чужбина.
Цената на линейния ускорител е 6 732 000 лв., финансирането е осигурено от МЗ през 2008 г. С цялостния ремонт на помещенията, в които е монтиран, сумата е над 8 млн. лв.
Лъчетерапията е метод за лечение на онкологични и други заболявания, при които през кожата сноп лъчи се насочва към болната тъкан и я унищожава. С помощта на лъчелечението самостоятелно, предоперативно, следоперативно и едновременно с химиолечение се излекуват около 40% от пациентите. Около половината от всички раково болни по-късно, в хода на заболяването, допълнително имат необходимост от лъчелечение. Приносът на оперативните методи за излекуването на онкоболните е 49%, а на химиотерапията - 11%.
Лъчелечението е една от най-високо технологичните специалности в медицината. Тя е и най-ефективното онкологично лечение по отношение на ефект/цена. Статистика от 90-те години на ХХ в. на Европейската общност показва, че стойността на среден курс лъчелечение е 3000 евро на пациент срещу средно 7000 евро за хирургия и 17 000 евро за химиотерапия.
В България има два линейни ускорителя. В страната с лъчетерапия се лекуват около 11 800 болни годишно.
Лъчетерапевтичният план се осъществява чрез т.нар. компютърна планираща система. Тя показва тумора и тъканите около него в триизмерен образ. Начинът на облъчване, изборът на вид лъчение, фигуриране на индивидуалната защита за всяко поле чрез многолистния колиматор, разнообразните възможности за вариране на дозите в тумора и поносимите дози за здравите органи се извършват от нея. С планираща система работят както лекарите в т.нар. анатомичен модул, така и физиците в т.нар. дозиметричен модул.
Връзката между апаратите и програмата за планиране се поддържа от специална информационна система. В нея фигурират всички данни за даден пациент, неговите изследвания, снимки, вариантите за планиране на лъчелечението, подробности по облъчването. Параметрите на облъчване автоматично се подават на линейния ускорител. Така се избягва вероятността от грешки.
При самото облъчване болният ляга на пациентската маса в същото положение на изготвяне на плана за лечение, което се контролира в координатна триизмерна система с лазери.
КАРЕ

Здравната каса плаща


За високотехнологично лъчелечение НЗОК заплаща по клиничната пътека 258 лв. на болницата, независимо че на лечебното заведение манипулациите струват около 3500-4000 лв. За тях НЗОК дава 726 лв. В Европа за същото лечение здравните каси плащат минимум 3000 евро.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ