14 Май 2021петък23:23 ч.

Унгария свири първа цигулка

Европейското председателство на страната започва с големи проблеми и амбиции

/ брой: 1

автор:Калина Йотова

visibility 1716

На 1 януари 2011 г. Унгария застана начело на Европейския съюз за шест месеца. Ротационното председателство е първото за страната, откакто официално Унгария влезе в голямото европейско семейство, и последното досега във формат "евротрио" след егидата на Испания и Белгия. Будапеща започва с големи проблеми, но и с амбиции и множество икономически реформи за стабилизиране на еврозоната и укрепване на дълговата политика в съюза.
Унгария пое диригентската палка от Белгия на-ръба на разцеплението, за чието председателство прогнозите не звучаха много хармонично. Днес светът следи с интерес и внимание Унгария, а Европа се опасява от сюрпризи за финалния акорд от 18-те месеца на евротриото. Защото шестмесечното председателство е не само официозна акламация. То предполага умело дирижиране и дипломация, особено когато европейските партньори пеят на няколко гласа. Дали Унгария ще успее да сътвори спектакъл, който изразява цялостно и пълно възможностите на еврооркестъра?
На първо време все по-голяма тревога буди соловото изпълнение и по-точно засилващата се централизация на властта при правителство на дясната партия ФИДЕС, водено от избухливия и раздразнителен премиер Виктор Орбан. Любителите на съвременните музикално-драматични форми в лицето на политици от опозицията и активисти на гражданското общество очакваха, че председателството ще окаже външен натиск върху ФИДЕС. Но надеждите повехнаха, защото приоритет на Брюксел е спокойното управление през следващите шест месеца, а не какафонията от шумните скандали покрай ограничаване на свободите.
Фалшива нота удря икономическото състояние, което изглежда в окаяно положение. Докато форинтът потъва, а Централната банка не може да излезе на глава с правителството, финансовите проблеми на Унгария се задълбочават, хвърляйки сянка върху способността на страната да председателства критичната маса от икономически реформи на ЕС. Въпреки че страната е извън еврозоната, икономиката й споделя проблемите на спечелилите печалното прозвище PIGS - Португалия, Ирландия, Гърция и Испания, в чийто разширен състав влиза и Италия, тъй като суверенният й дълг "оскърбява" финансовите пазари. През 2008 г. МВФ и ЕС отпуснаха заеми в размер на 20 милиарда евро за Унгария, чийто държавно-дългови еквивалент  е около 80% от годишния БВП. На 6 декември агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на унгарския държавен дълг до критично ниво - от Baa1 на Baa3. Рейтинговата агенция Fitch актуализира своята оценка за ситуацията в Унгария, като я понижи до ръба на крайно нежеланото с обяснението, че мерките за намаляване на дефицита в бюджет 2011, приети от парламента на 23 декември, може да запратят страната към нестабилни фискални позиции по пътя към по-нататъшно понижение.
По данни на Евростат безработицата в Унгария към ноември 2010 година е 10,9 на сто. Един от трима унгарци живее на или под границата на бедността, като процентът на бедните е особено висок при ромското малцинство. Около 70 на сто от дълга на домакинствата и бизнеса е в чужди парични единици, главно швейцарски франкове, което превръща страната в заложник на валута, върху която тя има ограничен контрол, коментират специалисти.
Все пак не всичко звучи толкова минорно. Прогнозираното нарастване на БВП за 2011 г. е 3%, посочва институтът за икономически изследвания "Копинт-Тарки", а набелязаната от правителството цел за бюджетен дефицит от 2,9% от БВП за годината е напълно изпълнима. Форинтът остава стабилен дори и след понижения кредитен рейтинг на страната. А най-голяма плътност на звученето придават положителните идеи. По време на европейското си председателство Унгария ще даде приоритет на ромите като въпрос, който се нуждае от общоевропейска стратегия. Очаква се през първата половина на 2011 година да бъде одобрена и Дунавската стратегия - едно сътрудничество в макрорегионална рамка - от особена важност за Унгария. Като цяло унгарското председателство иска да изгради политическия си дневен ред около човешкия фактор, като се фокусира върху четири основни въпроса: растеж и заетост за запазване на Европейския социален модел; по-силна Европа; съюз, близък до гражданите; разширяване и съседска политика. Без да са нечувани интонации, тези добри намерения придават мащабност. Но дано Унгария председателства с идеята, че прекалено опънатата струна внася дисхармония поради фалшивото си звучене.


 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ