24 Септември 2020четвъртък03:12 ч.

Актуално

Унгарската левица променя позицията си по бежанския проблем

През май само 23% от унгарците са считали миграцията за сериозен проблем, два месеца по-късно 44% виждат в него сериозна заплаха за страната

/ брой: 203

автор:Радко Ханджиев

visibility 1432

Унгарските социалисти продължават да се намират в сложно положение по въпроса за прииждащата лавина от имигранти. Симпатизантите на левицата са раздвоени от недостатъчната ясна позиция по проблема и предложенията им заглъхват в шума около изграждането на стената.
Първоначално ръководството на УСП напълно се оттегли от коментар по въпроса. Имаше и гласове, който заявиха, че не бива да се допуска въпросът с бежанците да изтласка на заден план всички неудобни дела на правителството. Когато започна изграждането на стената по границата със Сърбия, Чаба Хорват - столичен политик от социалистическата партия - реагира по следния начин: "Имиграционният проблем е създаден фиктивно от ФИДЕС, с цел да се потули истинският, а именно масовото изселване на унгарците".
На друго мнение бе депутат от социалистическата партия, който пожела да не се огласява името му: той призна, че левицата не е осъзнала навреме значимостта на проблема и е подценила въпроса с бежанците. Тази мълчалива безучастност е внесла смут и раздвоение у голяма част от нейните симпатизанти. "Можем да разкрасяваме нещата, но истината е, че и нашите избиратели недолюбват бежанците. Някои от тях, особено тези в столицата, третират този проблем като хуманитарен, но много хора повдигат въпроса - без нотка на расизъм - какво коства издръжката на бежанците, нима няма и унгарски деца, които гладуват", коментира политикът.
Няколко дни след изявлението на Хорват Социалистическата партия промени тона, настоявайки за свикване на

извънредно парламентарно заседание

на което да се обсъди въпросът за по-рационално разпределение на отпуснатите за изграждането на стената средства. Заместник-председателят на социалистическата група в парламента Тамаш Харангозо наскоро посочи, че правителството всъщност реализира предложение на УСП, а на заседание на партийното ръководство в края на седмицата направи конкретни предложения относно дейността на полицията: да се увеличи бюджетът на имиграционната служба; спешно да се достави съвременно полицейско оборудване; да се струпат полицейски отряди в готовност на сръбската граница; да се обособят временни лагери за бежанци с голям капацитет по граничната линия, където на място да се разглеждат молбите на бежанците и да се извършват профилактичните медицински прегледи... Социалистите призовават и за по-строги наказания за трафикантите и критикуват правителството, че закъснява с приемането на мерки по тези въпроси. В същото време социалистическа партийна централа в столицата подкрепи неправителствените организации в набиране на средства и помощи за бежанците.
Жолт Молнар, председател на комисията по Национална сигурност от УСП, уточни, че трябва да се засили сътрудничеството с европейските разузнавателни служби за разкриването на контрабандните мрежи за търговия с хора, докато тук, в страната, трябва да се обърне по-голямо внимание на обучението на полицейски служители на границите. И още: без професионалисти "сформирането на гранични роти би било само комуникационен шумозаглушителен трик срещу крайнодясната партия Йоббик". Смята също за изключително важно ЕС да осигури повече средства за хуманитарни цели на страни извън ЕС, като Турция например, територията на която е един от главните маршрути на бежанци към Евросъюза. Ако получат необходимата помощ още там, на място, това би облекчило донякъде и миграционния натиск върху Европа.
Жолт Греци, говорител на Демократичната коалиция (партията на бившия премиер Ференц Дюрчани), изтъкна, че няма национално решение по въпроса, което се потвърждава от факта, че Унгария е била

пропусната от общата акция на ЕС

за защита на границите. Според него границите трябва да бъдат защитени, но и бежанците трябва да бъдат третирани хуманно в този процес, което ще рече, че е наложително изграждането на нови лагери. Греци упрекна правителството, че не е подготвено за приемане на квалифицирани бежанци, чиито умения биха могли да бъдат ползвани в професиите, където има недостиг на работна ръка.
Според проучване на общественото мнение, докато през май само от 23% от анкетираните са считали имиграцията за сериозен проблем, два месеца по-късно 44% от анкетираните вече виждат в прииждащите потенциална заплаха за себе си и страната. Точно през това време железопътните гари в Будапеща се задръстиха от бежанци. Правителството се колебаеше какви мерки да предприеме за трайното разрешаване на проблема с навлезлите вече в страната потоци имигранти. Първоначалното решение бе за настаняването им в четири транзитни зони в Будапеща и в палаткови лагери в провинцията.
В края на седмицата обаче кметът на Будапеща Ищван Тарлош огласи решението на общината закритият през 2009 г. битпазар на ул. "Вершени" в VII столичен квартал да бъде трансформиран в единствената транзитна зона в Будапеща, вместо понастоящем обособените места в непосредствена близост до трите гари - Източна, Западна и Южна, информира всекидневникът "Непсабадшаг". На критиките за "нехуманно отношение", отправени от унгарския Хелзинкски комитет, кметът отговори, че не вижда особен смисъл в района на гара Келети и на другите гари да се осигуряват условия "за такова факултативно занимание", след като възможностите за по-нататъшно придвижване на бежанците се препятстват от решението на Австрия силно да ограничи достъпа на бежанци на своя територия. Затова "не е логично на централни будапещенски гари да се обособяват такива зони". Кметът подчерта, че няма да бъдат премахнати "предлаганите услуги", въведени с цел защитата на столичани от евентуалното създаване на "анархистична обстановка".
Говорителят на Министерството на вътрешните работи оповести, че изграждането на стената по границата със Сърбия е завършено три месеца преди срока благодарение на положените извънредни усилия. Той също потвърди, че повече няма да бъдат допускани бежанци в градовете. Те ще бъдат настанявани извън населените места, във временни палаткови лагери, главно в граничните райони. Освен това определени деяния, извършвани от бежанци, ще бъдат считани за криминални и извършителите им ще бъдат задържани за срок по-дълъг от 48 часа.

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 71

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

автор:Дума

visibility 91

От труд „на черно” - 23 милиарда лева

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 159

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 128

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 134

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ