14 Юли 2020вторник16:50 ч.

Уникални унгарски резби и шевици показват в Куюмджиевата къща

/ брой: 273

автор:Веселка Венкова

visibility 1332

"Народното изкуство на област Зала" е изложбата, която подреди в Куюмджиевата къща в Стария Пловдив Унгарският културен институт. Разположена в югозападната част на Унгария, Зала обхваща провинциите Гьочей и Хетеш. Областта и особено централната й част - Гьочей, столетия наред остава изолиран регион. Така населението запазва културата и езика си и съхранява архаичните си черти до средата на ХХ в.
Местността е богата на дъбови и букови гори, а от твърдата им дървесина хората украсяват с дърворезба къщите, стопанските постройки, всякакви инструменти и предмети за бита. От сръчните ръце на говедари, свинари и овчари пък се раждали художествено издялани и украсени с цветна полировка оръдия на труда - камшици, овчарски геги, кутии с огледала, калъфи за бръсначи. Носиите от Гьочей-Хетешкия регион пазят много архаични елементи. Панталоните и празничните ризи на мъжете били изработени от няколко ширини плат. Дългата пола, малкото на брой фусти и не на последно място бялата, подобна на воал, кърпа за глава, са средновековни мотиви в женската носия. В този регион и бродерията не е така пъстроцветна, както в други райони на Унгария и при мъжките ризи се запазва бялата бродерия.
С колекцията си от резбарски произведения и текстил музеят "Гьочей" от Залаегерсег позволява да видим архаичната народна култура, а с помощта на фотографиите ни запознава с прекрасни образци от народната предметна култура. Фотосите на известния фотограф от Залаегерсег Арпад Шерени отразяват света на селото от 30-те години на миналия век.
 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 335

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2228

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ