07 Декември 2019събота11:02 ч.

Универсално послание към бъдещето на човечеството

Сашо Стоицов показва "Характерна обоснованост" в галерия "Аросита"

/ брой: 137

автор:Йонко Бонов

visibility 1038

Художникът Сашо Стоицов е сред авторите, които вече тридесет години търсят характера на съвремието ни, отразяват човешките взаимоотношения като органична част от динамиката на актуалната урбанистична среда. Неговите живописни творби носят въздействието на изненадваща метафора, на неочакван и провокативен ракурс. Използва възможностите за художествено въздействие на симбиоза от най-разнообразни материали, постигайки внушение за синергия.
Новата му изложба в столичната галерия "Аросита", под многозначителния наслов "Характерна обоснованост", е пореден неконвенционален израз на концепцията му за цивилизованото ни съвремие като неутрална, в смисъл на естетически удобна, основа, за прекрасна съвместимост и съизмеримост на истинските постижения в изкуството, независимо от историческия период, през който са създадени.
От 1998 г. Сашо Стоицов пребивава периодично в САЩ. Неслучайно сега артистът показва цикъл, пресъздаващ моменти от живота по улиците и заведенията на квартал "Нолита" в Ню Йорк през конкретизирано от художника време - 2009 г. Определената датировка е част от авторовата концепция - изобразителното изкуство като средство да бъде отразено мястото и времето, носещи атмосфера, наподобяваща на Париж през погледа на импресионистите. Сашо Стоицов документира като художник отражението, проникването със знак на равенство за съвместимост между френското изкуство от втората половина на ХІХ век и алюзията за стойностите на съвременното изкуство, като пресъздава моменти от урбанистичната пейзажност и специфичния интериорен дизайн от "Нолита". В част от композициите централно място заемат човешки фигури, редом с мутантни скулптури. Те зареждат пространството с виталност, изразявайки състояние на психическа неангажираност или, както определя авторът на "щастлив живот", простиращ се в нюйоркския квартал. Във всяка от картините фигурите се вписват в шестоъгълник. Строгата геометрична форма е символ на накъсан, фрагментарен, но оцеляващ спомен - емоционален израз на взаимната свързаност на непреходните стойности в живота и в изкуството, независимо от исторически и времеви граници.
Сашо Стоицов прониква в двете реалности: сегашната - в Ню Йорк, и миналата - артистичната действителност на някогашния "импресионистичен" Париж. "Документирах времето, което много приличаше на Париж през погледа на импресионистите, споделя творецът. Преработвах работите с всички средства на дигиталните възможности, за да свържа двете времена." В своя проект ги съизмерва и установява тяхната "прекрасна съвместимост". Тази непреходна аксиома - съвместимост между стойностните постижения в изкуството, е универсално послание към бъдещето на човечеството.
Идеята за взаимното проникване на двете реалности авторът осъществява, като използва изразните средства на принтирани отпечатъци, с надживописани наслоявания, на акрилна основа. Тази концепция, структурирана с илюзия за документалност, всъщност е технически реализирана с взаимно проникване, да го определим и като ненадейна колаборация, между живописна материя и кухненски мокри кърпи за почистване.

Борисов обяви нова идея пред МС

автор:Дума

visibility 0

110 години от рождението на Никола Вапцаров

автор:Дума

visibility 20

Поледица скова България

автор:Дума

visibility 32

Проверки по пътищата заради студентския празник

автор:Дума

visibility 62

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 116

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 809

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 365

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ