25 Октомври 2020неделя05:26 ч.

Скандали

Университетско средновековие

И уважаваната музикална академия в Пловдив затъна във феодална диктатура, шмекерии и законови дупки

/ брой: 16

автор:Велиана Христова

visibility 1447

Скандалите в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, които са публично известни поне от три години насам, продължават с пълна сила, след като вторият мандат на ректора проф. Милчо Василев изтече на 16 декември 2019 г. Общото събрание на вуза обаче на последното свое заседание си избра нов председател и нов Академичен съвет, но изборите за ректор са оставени за 12 февруари. Трима зам.-ректори кандидатстват за поста. Според Закона за висшето образование това е възможно, досегашният ректор може да изпълнява функциите си до два месеца след изтичането на мандата му.

Конфликтите в АМТИИ са свързани основно с действията на ректора Милчо Василев спрямо служители и преподаватели от вуза, които дръзват да критикуват нередностите там. В началото на 2018 г. в пловдивска медия остра критика за тоталитаризма във вуза и за шуробаджанащината там отправи Атанас Атанасов, бивш служител и наследник на основателя на висшето училище, известния композитор, музикален теоретик, педагог и хоров диригент Асен Диамандиев. След писмено уведомление до ректора за безобразия на администрацията и за роднинските кланове в АМТИИ Атанасов е бил уволнен. Скандалът ескалира през април 2018 г., след като двама професори, несъгласни с политиката на ректора, с нарушенията и шуробаджанащината - Юлиян Куюмджиев и Албена Димова, написаха сигнал до министър Красимир Вълчев. Ректорът ги заплаши с уволнение за това, че "уронват престижа на академията", както ДУМА писа тогава. Проф. Милчо Василев ги е обиждал и ругал непристойно пред Общото събрание, потвърдиха очевидци. Проф. Димова е била наказана с последно предупреждение за уволнение, проф. Куюмджиев е спасен от санкцията, защото има защита като синдикалист. Съюзът на музикалните дейци, в чието ръководство е той, застана зад позицията му. Възмущение от действията на ректора изрази с публично писмо и председателят на Международната федерация на музикантите Джон Смит. Така скандалът излезе на международно ниво. Студенти пък направиха петиция в защита на двамата преподаватели, която събра около 400 подписа. Студентите в АМТИИ според данните от рейтинговата система на вузовете са 700. Министър Красимир Вълчев назначи тогава проверка в АМТИИ. 

В парламента пловдивският депутат от левицата проф. Иво Христов заяви, че въпросният ректор е в разрез с всякакви академични изисквания, че под етикета за академична автономия всъщност се извършват злоупотреби и че висшите ни училища са се превърнали в особена форма на задружна престъпна дейност. От отговора на министър Вълчев в НС стана ясно, че одитът на МОН е установил редица нарушения в АМТИИ и ширещи се семейни и роднински връзки; че един от факултетните съвети няма необходимия по закон числен състав; че има доказателства за конфликт на интереси, за което е сезирана тогавашната КОНПИ. Министърът предписа на ректора да отстрани нарушенията и да престане с преследването и репресиите над преподаватели. Както по-късно се оказва, КОНПИ "не е открила" конфликт на интереси във вуза, въпреки обратните констатации на МОН. (В скоба само да добавя, че времената явно се менят, защото завчера новата КПКОНПИ започна процедура срещу ректора на Икономическия университет във Варна например за семейственост и конфликт на интереси). Възмутеният проф. Куюмджиев през 2019 г. "не мирясва" и заедно със съпругата си проф. Полина Куюмджиева се обявяват против присъждането на звание "почетен доктор" на АМТИИ на финансистката Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия в НС. Тя тогава стана обект на подигравки в социалните мрежи, подредена карикатурно до знаменити музиканти като Марин Големинов, Николай Кауфман, Теодосий Спасов, Милчо Левиев. Оказва се, че наказанията на "опозицията" във вуза са били отменени, но сега ректорът Василев отново е намерил повод за "последно предупреждение" към Куюмджиев и съпругата му. Целта е сплашване на останалите - за назидание по принципа "който не мълчи, си отива". Нещо повече - на последното Общо събрание ректорът отново се е държал недопустимо грубо с колегата си, дори искал да изключи микрофона и да прекъсне изказването му. 

Едно известно доскоро като отлично висше училище в културната столица Пловдив е превърнато във феодално владение, където царят страх и подчинение, пишат медиите. Да не е сама академията в Свищов... Дори направеният в началото на века прекрасен артистичен и функционален сайт на академията е сменен с нов - традиционен и оскъден.

А ситуацията се усложнява и от това, че ректорът проф. Милко Василев през пролетта на 2019 г. е навършил... 70 години. Факт, който бе отбелязан с два негови авторски юбилейни концерта в Пловдив - със собствена негова музика, с диригентските му изяви, с фолклорни изпълнения, които са неговото дългогодишно професионално поприще. Не е законно след 65-годишна възраст човек да заема ръководна длъжност във висше училище, още повече, че при самия му избор за втори мандат Василев вече е бил преминал този сакрален праг, засилва се брожението в АМТИИ. Да, ама не. Това не беше законно до есента на 2005 г., до което време в Закона за висшето образование  (ЗВО) имаше изричен текст: "Не може да бъдат избирани на ръководни длъжности хабилитираните лица, навършили 65 г." От 18 октомври 2005 г. обаче този текст бе отменен. Сега ЗВО постановява само едно - че професорите работят на щат до 65 г. с възможност по решение на Академичния съвет да са на трудов договор до 68 г. Само че законът е един тюрлюгювеч от поправки и преправяния на парче, които доведоха до това, че "професор" вече е длъжност, а "ректор" е друга длъжност. Ако си на длъжност ректор, преставаш да си на длъжност професор. Изобщо не е ясно важи ли ограничението 68 г. за ректора. Това докара много вузове до люти вътрешни спорове и главоболия, те се чудеха как да решат казуса, когато ректорите им надхвърляха 65 - УАСГ, филиала на ТУ-София в Пловдив, ТУ-София, Пловдивския университет... По искане на преподаватели Европейският съд в Люксембург (създаден с цел да тълкува по еднакъв начин националните законодателства на страните в общността) се произнесе, че може да се ограничава възрастта за щат на професорите, но договорите им от 65 до 68 г. стават срочни. Обаче. Длъжност "ректор" според ЗВО може да се заема само на безсрочен основен договор! Нещо повече - понеже ЗВО казва изрично, че академичният състав е на безсрочен договор, един професор, бидейки ректор, изпада изобщо от академичния състав! И тази безпрогледна правна и управленска мъгла се стеле до ден днешен - да се оправя кой как може. Направо сме си за Гинес.

И още едно мошеничество. В сайта на АМТИИ ректорът е изписан дословно така: "проф,-акад. Милко Василев". Ха сега де, няма такъв академик! Близко до ума е, че човекът е титулуван от фалшивата академия БАНИ - едно НПО, което много иска да си присвои правата (и имотите!) на БАН и е нароило едни фалшиви "академици" на всяко кръстовище. Няма как да му се отвори парашутът, но Василев се пише академик и за капак си е подписал едни 150 лв. над заплатката - за "титлата". Одитът на МОН хвана тази врътка и Красимир Вълчев постанови ректорът да прекрати безобразието. Но докато МОН продължава да си трае за въпросните "академици" на БАНИ, кой знае още колко от тях претакат парици от държавните субсидии на вузовете към своя джоб!

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ