30 Октомври 2020петък10:44 ч.

Управителите на болниците не могат да имат друг трудов договор

автор:Дума

visibility 563

В остър спор влязоха управляващи и опозиция при приемането на промени в Закона за лечебните заведения. Поправката на ГЕРБ, която бе приета и с гласовете на „Обединени патриоти“ , забранява на членовете на  бордовете и управителните съвети на държавните и общински болници да имат втори трудов договор с лечебното заведение. Което на практика означава, че за да може медик или друг специалист да участва в управителен съвет, съвет на директорите или да бъде управител, трябва да прекрати досегашния си трудов договор.

От БСП реагираха изключително остро. Проф. Георги Михайлов предупреди, че предложените промени целят „да се ограничи участието на хора от лечебното заведение в управленските бордове“. Социалистите се въздържаха при гласуването на текстовете на първо четене.

„За да дирижираш управлението на лечебните заведения, трябва поне да разбираш какво се случва в тях. Какво ще се случи сега с този закон? На практика хора от лечебните заведения, някои от които изпълняваха стратегически задачи и имаха възможност да бъдат членове на бордовете на тези заведения, понеже не могат да имат трудов договор в лечебното заведение, изобщо няма да могат да бъдат членове на тези бордове. А те познават най-добре спецификата на работа на лечебното заведение”, коментир Георги Михайлов.

Според вносителя на промените д-р Даниела Дариткова, целта на промените е единствено да синхронизира Закона за лечебните заведения с приетия в края на миналата година Закон за публичните предприятия, в чийто обхват попадат и болниците. Забранява се в съветите на директорите и в управителните съвети на заведенията да влизат хора, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен ако са университетски преподаватели.

Предстои предложенията да бъдат дебатирани отново в ресорната комисия по здравеопазване и в последствие окончателно гласувани в пленарната зала.

 

 

 

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ