25 Септември 2020петък02:48 ч.

Актуално

"Управленските" стилове на Борисов

Очакванията за реформи от трите му правителства се оказаха само един политически балон

/ брой: 19

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1833

Преди много години уволнили директора на голямо предприятие. Тръгнал той да сдава поста на приемника си. Дал му три плика и му казал да ги отваря един по един, щом стане напечено. Минало известно време и се появила първата кризисна ситуация. Идвал краят на годината, а изпълнението на плана било наникъде. Почудил се малко новият шеф, но се престрашил и отворил първия плик."Хвърляй вината на предишните", пишело на листчето в него. И той точно това направил. Така спасил положението. При втората кризисна ситуация пак посегнал към пликовете. "Започвай да правиш реорганизации", бил съветът вътре. Писмото в третия плик било най-лаконично - "Подготви нови три плика". Аналогията между трите плика и трите мандата на Борисов се налага от само себе. Борисов вече е отворил третия плик, въпреки напъните на подопечните му депутати да довършат мандата.

За последните десетина година преживяхме седем правителства, три от които служебни. Изразяваните многократно публични намерения на правителствата "Борисов" 1, 2 и 3 да проведат очакваните с години реформи в страната (особено в съдебната система и прокуратурата, в сигурността, в борбата с корупцията и не на последно място в здравеопазването и образованието) не се оказаха нищо друго, освен един политически балон, раздуван до пръсване от уникалния Му "управленски" стил. За десетилетие той успя да замени класическото демократично парламентарно противостоене с лепкав популизъм и некомпетентност. Наложеният управленски стил си има конкретни черти. 

"Пустиня"

Този стил е характерен с това, че под натиск и от страх от обществено недоволство продължава практиката да се наливат пари в нереформирани сектори. Това е все едно да наливаш вода в пясъка на пустинята. Едва ли всички вече са забравили как точно преди две години в началото на българското европредседателство из София се появиха билбордове,  платени от милиционерските синдикати, от които ставаше ясно, че полицията иска пари, може да стачкува и по този начин да развали доброто впечатление сред чужденците. Той веднага отпусна 110 млн. лв. и напрежението бе потушено. От време на време се чува някой глас, че системата за вътрешна сигурност остава нереформирана, че тя е пълна с чантаджии с високи заплати и нейната ефективност е почти нулева. Но щом стане въпрос за съкращения на ненужните звена, милиционерските синдикати изръмжават и реформите се отлагат за пореден път.

Още по-фрапираща е ситуацията в здравеопазването. Наливаните там милиарди всяка година се увеличават и в резултат на това никой не е доволен - нито пациентите, нито работещите в системата. Неговият аргумент тук е: "Аз ви давам много пари, оправяйте се сами." А какъв е ефектът от харченето на тези пари, как се контролира, то не е много ясно. Картината в сектора бе точно описана от отиващия си шеф на Здравната каса Дечо Дечев. Според него, заради лобистки законови текстове парите за здравеопазване целенасочено се източват. Стига се дотам здравната каса да заплаща едно и също лекарство на частни болници седем пъти по-скъпо, отколкото на държавните. 

Заради лобистки текстове в закона, за разлика от държавните и общинските, частните болници не са длъжни да дават отчети как са похарчили парите си. Различията в цените, по които се плаща едно и също лекарство, идвала и от това, че частните болници са извадени от "задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс". Дечев признава, че в няколко случая през 2019 година здравната каса е поставяна пред свършен факт. Първият бил с парите за заплатите на медицинските сестри. Борисов и Ананиев би трябвало да знаят, че няма как да се дадат тези 50 милиона, но те наредиха да ги даде касата. Касата как може да ги намери? Единственият начин е, като се повишат цените на определени дейности. Повишиха се цените, това не доведе до нищо и след три месеца тръснаха друга идея, без касата да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме касата под свършен факт. Реалният резултат е, че  наказваме работещите болници, коментира Дечев. Според него, ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото сегашните 387 болници, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението. Имаше един министър, Петър Москов, който писа специална здравна карта, която трябваше да оптимизира здравната мрежа. Но след като бяха похарчени куп пари за нея, тя отиде в небитието.

ВиК секторът е отделна тема. И там бяха наливани милиарди без никакъв ефект. И след тях загубата на питейна вода е около 65 на сто. В пристъп на паника, след като разбра какво се случва в Перник, Той даде веднага 30 млн. лв., без да се знае за какво точно ще бъдат използвани те. 

"Танго"

При него управляващите предлагат нещо и правят крачка напред, но след това се отказват и се връщат две крачки назад. Два бяха очевадните примери тук само за месец. След като бе заплашен от синдикатите, премиерът се отказа от предложението първият ден от болничните да не се плаща и да е за сметка на работника. Идеята беше лансирана от управляващата коалиция, но предизвика сериозни критики. Борисов даде заден ход и обяви, че "абсолютно са прави хората". "И аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам... Да накажем истински болен да си плати той първия ден заради тарикатите", оправда се премиерът.  

Той капитулира пред превозвачите и под техен натиск цените на тол таксите ще бъдат намалени, а обхватът на платените пътища редуциран. До решението се стигна след заплахата на автомобилните превозвачи от национална стачка и среща в Министерския съвет.

След срещата министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обяви, че пътищата втори клас (2932 км) отпадат, а тол системата тръгва от 1 март 2020 г., а не от 6 януари, както самата тя бе обещала. Новата отстъпка не дава отговор и на въпроса как ще бъдат изпълнени заложените приходи от 450 млн. лв. в бюджет 2020 от тол такси. А първоначално премиерът Бойко Борисов, който наричаше тол системата "печатницата за пари", се надяваше на над 1 млрд. лв. годишни приходи. След поредния протест на автоинструктурите на жълтите павета той даде назад и отмени и допълнителните часове за кормуване, за което те настояваха.

"Пожарникар"

Щом в държавата пламне поредният пожар, той е на бойния си пост и е в стихията си. В разгара на скандалите на годината - "Апартаментгейт" и "Къщи за тъщи", той даде и свидни жертви. Хвърли зад борда близките на сърцето Му Цветан Цветанов, неуспялата в желанието си да стане президент Цецка Цачева и половин дузина зам.-министри. Пожарът бе овладян, но по всичко личи, че все още тлее. Миналото лято обаче, когато избухна поредният пожар, при който от сървърите на НАП бяха източени лични данни на 5 млн. българи, изведнъж пожарникарят се скри. Появи се след два дни, излъчвайки се на видео от Министерския съвет, за да обере лаврите, като съобщи на смаяните граждани, че е заловен 20-годишен хакер. Следователно, имаме доказателство, че българското образование е в подем - то произвеждало "вълшебници в информационните технологии". Значи заслугата е на правителствата на ГЕРБ.

"Бушон"

Този стил се доближава до горния, защото при пожари едно от първите неща, които стават, е изгърмяването на бушоните. Както е известно, това са малки устройства, които при непосилно натоварване изгарят, за да предпазят цялата система. Пръв бе здравният министър Николай Петров, който бе махнат заради съмнения за конфликт на интереси. Земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка заради корупционни схеми в програмата "Къщи за гости", чието финансиране се отпуска от Държавен фонд "Земеделие". Регионалният министър Николай Нанков, вътрешният министър Валентин Радев и транспортният министър Ивайло Московски си тръгнаха след катастрофата в Своге. Социалният министър Бисер Петков бе освободен, защото не можел да работи с обществените организации и колегите си от правителството. Все пак никой не може да съперничи на екоминистъра Нено Димов, който подаде оставката си от ареста. Разбира се, има и имунизирани бушони като Влади Горанов и Николина Ангелкова. Те въпреки че бяха основни действащи лица в многобройните имотни скандали, останаха невредими. Всички тези стилове на Борисов, разбира се, целят едно - да съхранят модела на управление. Чиновниците(калинките) се сменят, системата си остава същата. Въпросът е докога.

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ