04 Юни 2020четвъртък08:12 ч.

Управляващите претупаха бюджетите на касата и пенсионното

/ брой: 215

автор:Аида Паникян

visibility 290

За поредна година на общо заседание на бюджетната, здравната и социалната комисия набързо бяха приети бюджетите на НЗОК и ДОО и държавният бюджет. 

За трета година ще предложим между първо и второ четене преизчисляване на пенсиите, заяви депутатът от БСП Виолета Желева. Тя бе категорична, че увеличението на пенсиите от 6,7% от 1 юли догодина е абсолютно недостатъчно, освен това левицата не приема и замразяването на социалните плащания. Този бюджет продължава тенденцията на затвърждаване на българските граждани като най-бедните в ЕС, смята Желева. В кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда, че няма да има пречки възрастните с най-ниски доходи да получат коледни надбавки.

"Дълго очаквахме да видим в бюджета методите и средствата за широко прокламираната реформа в здравеопазването, но явно те са добре прикрити", заяви Георги Йорданов от БСП. Според него бюджетът на НЗОК по никакъв начин не показва, че управляващите се съобразяват с препоръките на Световната банка за намаляване нивата на доплащане от пациентите. Той смята, че бюджетът не е в състояние да посрещне разход от около 150 млн. лв. за плащане на болниците, които съдят касата за неплатена надлимитна дейност. Проф. Георги Михайлов от БСП попита защо са намалени парите за лечение на българи в чужбина, след като броят на тези пациенти се увеличава.

Увеличените пари за първична извънболнична помощ биха стигнали за 10 до 15 профилактични прегледа повече на всеки общопрактикуващ лекар, обобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. 

Против двата бюджета гласуваха народните представители от БСП и от ДПС.

Бюджетите на НЗОК и на ДОО ще бъдат разгледани на извънредно заседание на парламента на 12 ноември.

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 161

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 113

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ