21 Септември 2020понеделник02:36 ч.

Управляващите се хвалят с реформи в енергетиката

Според бизнеса обаче през тази година реформи в сектора няма

/ брой: 283

автор:Светлана Велева

visibility 1387

Енергийният сектор през последната 1 година е секторът, в който бяха извършени много сериозни реформи, похвали се вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция в София на тема: "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?" В подкрепа на твърдението си Петкова изтъкна двете промени в Закона за енергетиката, подобряването на финансовото състояние на НЕК и създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".
Същевременно на друга дискусия вчера бизнесът напълно опроверга нейните твърдения. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев първо препоръча на правителството да започне да прави реформи в енергетиката. А след това заяви: "Тази година реформи в енергетиката нямаше". По думите му това, че не се правят реформи притеснява бизнеса.
Петкова каза, че в последните месеци има тенденция за подобряване на финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор. Тя посочи, че резултатите на Националната електрическа компания (НЕК) например са обнадеждаващи. Към края на септември 2015 година текущите загуби на енергийното дружество са в размер на 218 млн. лева, спрямо 324 млн. лева за същия период на 2014 година. През октомври 2015 г. НЕК излиза на плюс 14,7 млн. лева, като тенденцията не отчита приходите от новосъздадения фонд "Сигурност на електроенергийната система", каза председателят на КЕВР Иван Иванов. В последния месец на старото ценово решение - юли, НЕК е имала текущ дефицит от 64,5 млн. лева, за август той намалява до 29 млн. лева, през септември - до 22,5 млн. лева, а през октомври излиза "на плюс" 14,7 млн. лева, посочи още Иванов.
Председателят на КЕВР каза още, че износът на ток през последните две години бележи възход, като единствено в последните два месеца постепенно се стабилизира.


На енергийната борса ще се търгува и природен газ

Енергийната борсата ще заработи в тестови режим от 11 декември тази година. На борсата ще започне и сегмент за търговия на природен газ, обясни вчера министър Петкова. Министерството ще работи със Световната банка за пълната либерализация на енергийния пазар, като до края на седмицата ще бъдат разгледани предимствата и недостатъците на предложените от институцията модели.
От приоритетно значение ще е изграждането на междусистемната свързаност със съседните държави, най-вече с Гърция и Турция, както и изграждането на интерконектор с Гърция. На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение за интерконектора с южната ни съседката. Междусистемната газова връзка с Румъния е в много напреднала фаза, като според министър Петкова през 2016 г. България ще има първи интерконектор със северната ни съседка. Работи се и по проекта със Сърбия. Целта е диверсификация на източниците на доставки, допълни министърът.
Включването на проекта за газов хъб в България в приоритетния списък на ЕК е оценка от нашите европейски партньори за усилията на правителството в сектор "Енергетика" каза още Петкова. Тя припомни, че през 2015 г. българското правителство направи и своята стратегия за разработване на газоразпределителен център в страната. Този проект е включен в списъка с проекти на ЕК, който бе публикуван на 18 ноември.
 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ