13 Декември 2019петък04:27 ч.

Управляващите се хвалят с реформи в енергетиката

Според бизнеса обаче през тази година реформи в сектора няма

/ брой: 283

автор:Светлана Велева

visibility 1133

Енергийният сектор през последната 1 година е секторът, в който бяха извършени много сериозни реформи, похвали се вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция в София на тема: "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?" В подкрепа на твърдението си Петкова изтъкна двете промени в Закона за енергетиката, подобряването на финансовото състояние на НЕК и създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".
Същевременно на друга дискусия вчера бизнесът напълно опроверга нейните твърдения. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев първо препоръча на правителството да започне да прави реформи в енергетиката. А след това заяви: "Тази година реформи в енергетиката нямаше". По думите му това, че не се правят реформи притеснява бизнеса.
Петкова каза, че в последните месеци има тенденция за подобряване на финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор. Тя посочи, че резултатите на Националната електрическа компания (НЕК) например са обнадеждаващи. Към края на септември 2015 година текущите загуби на енергийното дружество са в размер на 218 млн. лева, спрямо 324 млн. лева за същия период на 2014 година. През октомври 2015 г. НЕК излиза на плюс 14,7 млн. лева, като тенденцията не отчита приходите от новосъздадения фонд "Сигурност на електроенергийната система", каза председателят на КЕВР Иван Иванов. В последния месец на старото ценово решение - юли, НЕК е имала текущ дефицит от 64,5 млн. лева, за август той намалява до 29 млн. лева, през септември - до 22,5 млн. лева, а през октомври излиза "на плюс" 14,7 млн. лева, посочи още Иванов.
Председателят на КЕВР каза още, че износът на ток през последните две години бележи възход, като единствено в последните два месеца постепенно се стабилизира.


На енергийната борса ще се търгува и природен газ

Енергийната борсата ще заработи в тестови режим от 11 декември тази година. На борсата ще започне и сегмент за търговия на природен газ, обясни вчера министър Петкова. Министерството ще работи със Световната банка за пълната либерализация на енергийния пазар, като до края на седмицата ще бъдат разгледани предимствата и недостатъците на предложените от институцията модели.
От приоритетно значение ще е изграждането на междусистемната свързаност със съседните държави, най-вече с Гърция и Турция, както и изграждането на интерконектор с Гърция. На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение за интерконектора с южната ни съседката. Междусистемната газова връзка с Румъния е в много напреднала фаза, като според министър Петкова през 2016 г. България ще има първи интерконектор със северната ни съседка. Работи се и по проекта със Сърбия. Целта е диверсификация на източниците на доставки, допълни министърът.
Включването на проекта за газов хъб в България в приоритетния списък на ЕК е оценка от нашите европейски партньори за усилията на правителството в сектор "Енергетика" каза още Петкова. Тя припомни, че през 2015 г. българското правителство направи и своята стратегия за разработване на газоразпределителен център в страната. Този проект е включен в списъка с проекти на ЕК, който бе публикуван на 18 ноември.
 

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 240

България последна в ЕС по дигитална икономика

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 240

Израел отново остана без кабинет

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 100

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 110

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 124

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ