01 Юли 2022петък16:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Урок по родолюбие

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 18

Станка РУДАРСКА-ХИНОВА


На 28 март 1922 г. в дома на семейство Стефанови от село Муртинци, Брезнишко, се ражда момиче. Наричат го Елена. То расте в този дом, където са се родили и живели Йордан, Георги и Драгомир Стефанови - активни участници в антифашистката борба. Наследник е на един от първите разпространители на социалистическите идеи в Брезнишко и на куриера на нелегалния канал от София през Перник за Югославия и ръководител на Септемврийското въстание Йордан Стефанов.

Като ученичка в гимназията в Перник, Елена се включва в редиците на РМС - участва в масови акции, пише и разпространява позиви, събира оръжие за нелегалните, посреща и изпраща партизани. Крие партийни издания под домашната стряха. Моминските й ръце стрелят, вместо да тъкат китени дарове.

В такава обстановка Елена Георгиева работи като учителка в селата Красава и Завала. Пламенно и убедително нейните песни и слова огласят вечеринките, пораждат симпатии и обич, вдъхват надежди у млади и стари.

През пролетта на 1944 г. долита страшна  вест за сраженията при село Проданча. Падат простреляни Владо, Борис и Мартин. В тъмната нощ на 28 април неканена войска обгражда дома на Елена в Муртинци. Всички изтръпват. Елена хваща под ръка своята майка и с твърда крачка минава под навъсените погледи на палачите... Цялото семейство е арестувано, а нея ругаят, блъскат, връзват ръцете и краката й, ожулени от полицейските каиши. От китките й капе кръв. Заедно със своя баща Елена понася унижения, изтезания и нечовешки мъки. Нищо не казва, никого не предава.

На 29 април полицаи я извеждат от ареста и я превеждат през целия град. Към Кощински мост крачат баща и дъщеря - Георги Стефанов и Елена Георгиева. По пътя към стария град Трън е пусто. Недалеч от Брезник, в Долнороманските ливади, след като разбрали, че няма да изтръгнат и дума, фашистките палачи я "пускат" да си върви, заявявайки подло, че е свободна... След няколко крачки смъртоносен куршум настига 22-годишната учителка Елена Георгиева. Палачите провесват убитите дъщеря и баща с главите надолу за назидание.

Елена Георгиева не успява да предаде всички уроци на учениците си, не ги дарява с цялата си обич, не завършва учебната година. Но им преподава най-истинския урок - този по родолюбие!

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 30

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 48

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 126

Китайци пият "Кукери"

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ